Проф. д. ист. н. Трендафил МитевПреди дни се навършиха 150

...
Проф. д. ист. н. Трендафил МитевПреди дни се навършиха 150
Коментари Харесай

ПОСЛЕДНИЯТ ОТ ГОЛЕМИТЕ АПОСТОЛИ НА БЪЛГАРИЯ

Проф. д. ист. н. Трендафил Митев

Преди дни се навършиха 150 години от рождението на Гоце Делчев, което бе празнувано с шествие и празненства в Благоевград и региона. Малко се знае обаче за това, че великият бунтовник е споделял и социалистическите хрумвания за по-справедливо общество. Заради големият принос на Гоце Делчев за единна България не инцидентно е именуван последният български деятел.

Близо век и половина за Гоце Делчев не се сподели нито една неприятна дума, по тази причина и славата му не помръкна, макар превратностите на времето. Защо? Кои са аргументите, с цел да преобладават в оценките ни до през днешния ден единствено най-величавите измерения в облика на тази бележита историческа персона. Първо, когато се търсят пояснения за делото на Гоце Делчев на първо време е редно да се каже малко и ясно, че това е на първо място един популярен българин! И тук е добре да повторим - " Българин ", с основното " Б "! От една страна, тъй като тези като него не са чак толкоз доста в националното ни минало, а от друга - тъй като през днешния ден една нападателна идеология, наоколо до нашето Отечество, го афишира за " пръв македонец " - в смисъл на " не българин ".

А истината е добре известна: Гоце Делчев е роден в българско семейство от град Кукуш. Негови родители са Никола и Султана Делчеви. До 3 клас той учи в локалното българско учебно заведение. След това продължава образованието си в Солунската българска, мъжка гимназия. От там отпътува напряко да получи тапия и от Военното учебно заведение в София. В столицата на свободното Отечество той се среща с историята и теорията на военното изкуство и се допира до върховото достижение на ляво насочената, демократична политическа мисъл на новото време - социалистическото обучение. Деен участник е в емигрантския социалдемократически кръжок, образуван към Васил Главинов. Там чете брошурната литература, издавана в страната от зараждащото се социалистическо придвижване отпред с Димитър Благоев.

Гоце Делчев взе участие ефективно и в въодушевените диспути, за бъдещото заслужено общество на човечеството. Така неговата възрожденска, демократична политическа мисловност, възприема главното и от полезностите на обществено справедливото политическо мислене. Дори се счита, че една от аргументите, Гоце Делчев да бъде освободен предварително от Военното учебно заведение - преди да се дипломира, е точно

увлечението му по концепциите на социализма.

Една наклонност в следосвобожденския публичен живот, която не се толерира от държавното управление на Стефан Стамболов.

Възприел полезностите на българското национално освободително и модерното, обществено мислене, Гоце Делчев стартира да работи за освобождението на Македония от властта на султана. Там открива тесни връзки с водачите на ВМОРО отпред с Дамян Груев. Благодрение на своите организационни качества той се утвърждава бързо като водеща фигура в национално освободителното придвижване на българите в Македония.

Гоце Делчев е знаел добре турски и гръцки език и ги е употребявал, когато се е водел своята агитация, западно от р. Вардар, сред общности на българи, турци и гърци. Но, през целия си умишлен живот той е писал единствено на български език и категорично е подчертавал, че " като сме си българи ", ние имаме и своите преимущества, и своите дефекти! Една дума не е оставил написана на посърбения " македонски език ", тъй като до 1945 година той не съществува като културна действителност на Балканите.

Когато делото в Македония е имало нужда от външна помощ - Гоце я е търсил единствено в България и от българите. Никога не желал поддръжка от Сърбия, Гърция или друга страна. Никога не се е опирал и на финансирана от Атина и Белград националистически оранизации, с прояви и в Македония. Второто неповторимо измерение в активността на Гоце Делчев е свъзано с това, че той е типичен образец за един от най-рядко срещаните видове

национален и политически деятел.

Гоце Делчев не е просто бунтовник, въстаник или герой за независимост! Той надалеч надвишава визията и за " началник " на една национално придвижване, в днешния смисъл на тази дума. Гоце Делчев е последният същински политически деятел в българската национална история. Той продължава и надгражда практическия опит на апостолите - светци, от ранните епохи на новата епоха, които потеглиха сами сред народите на Римската империя, с цел да им донесат обновителното обучение за християнските добродетели като опция на императорския режим.

Гоце Делчев е и директен последовател на наследството на Апостола - Васил Левски. По неговия образец, Делчев е преди всичко публичен деятел, които се отхвърля непринудено от всичкото земно благополучие. Впоследствие апостолът самичък основава новият абстрактен и организационния инструмент - мощната ВМОРО, с чията помощ разпростира своята работа за активизирането на националната сила. В хода на това велико обновяване на всенародната мисъл и дело, апостолът умишлено не беседва единствено със " сипатизанти ". Той търси връзки, способи за увещание и благоприятни условия за спечелването на всички пластове от обществото, в името на великата последна цел.

Гоце Делчев обаче е най-взискателен на първо място към себе си, тъй като единствено тогава той може да служи за образец на целия народ. Ето за какво, когато той се е появявал в някое село из Македония, народът го е посрещал единствено по този начин, както са посрещани преди епохи само разпространителите на християнските добродетели в Римската империя.

В дните на неговия празник си припомняме, че той е неповторим

пълководец на битката за независимост

и обществена правдивост. Главната му политическа цел е била извоюването на самостоятелно самоуправление за всички народностни групи в Македония, отпред с българите. Той е желал свободата, не за земята на Македония, а за нейния народ, който живее и се труди за напредъка на тази прелестна земя.

" Народът би трябвало да се щади ", декларира той. " - даже в огъня на революцията! "

Според Гоце Делчев борбата с тираните би трябвало да се води от революционната организация. А народът би трябвало да излъчи революционерите и да го подкрепя материално. Само по този начин народът може по-късно да оцелее в свободната страна, с цел да разгърне своите обновителни сили, за основното - построяването на свободното и обществено заслужено човешко общество. Това е нова, истинска,

българска революционна тактика,

която не се открива другаде по света, в писмата и речите на Гоце Делчев.

Българският бунтовник има неповторими качества като модернист. Гоце знае и проповядва навсякъде, че първо трява да се извърши " моралната гражданска война " в националното схващане. Само по този начин българското общество в Македония ще схване и подкрепя активността на ВМОРО, като свое първостепенно обвързване. Поради това той на първо време стартира да работи в тази посока. Гоце Делчев обаче знае чудесно, против кого се е изправил. И точно заради това, революционната организация, би трябвало да е здрава, с добре устроени локални комитети. По места в състава им да се включват единствено най-преданите и способни младежи. Революционната организация обезателно би трябвало да е добре въоръжена. Нейните водачи и дейци са длъжни да владеят тайното искуство за работа с хората. Длъжна е да е честен активизатор на народа, само че да е и неговият пръв бранител, при опит за случайни дейности на властта. Благодарение на тази си тактическа философия, Гоце Делчев дава най-големия принос за това, ВМОРО да се трансформира в най-

страшната " страна в страната ",

с която е трябвало да се оправя султанското държавно управление в края на ХIХ и началото на ХХ век.

Друга причина и през днешния ден да се прекланяме пред Гоце Делчев е неговата забележителна дълбочина и хуманизмът на политическото му мислене. На него принадлежат едни от най-задълбочените оценки за ролята на индивида в поробеното и свободното общество, за смисъла на човешкия живот въобще, за етническата цивилизованост, измервана с търпимостта и толерантността на живите:

" Аз не ненавиждам турците, а османската деспотско тиранско система ", споделя той, следвайки изцяло стилистиката на Апостола Левски. " Ако тиранията е принуждение - революцията е принуждение против тиранията ", добавя Гоце.

" Аз разбирам живота като спокойно състезание сред народите, в полето на културата ". И добавя, че поради това " Дългът на поробения е да се бори за независимост - а на свободния за съвършенство "! Колко просто, ясно и безсмъртно го е споделил великият българския деятел и мъдрец на национално освободителната гражданска война.

Все думи, които не са изгубили смисъла си и през днешния ден. И няма да го изгубят в никакъв случай! Защото те са парченце от величавото измерение освен на Гоце Делчев, а и на многовековната българска народностна мисловност и мъдрост.

Днешните политици би трябвало да взимат образец от Гоце Делчев, ащото в случай че съблюдават неговият морал, надградят родолюбието му, придържат се към метода му на креативно мислене и деяние, България и българите биха постигнтали бележити висоти в своето развиване. Впрочем, на България през днешния ден най-вече е необходим тъкмо Апостол като Гоце Делчев!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР