Проектът за свръхзвуков пътнически транспорт, осъществен от съветския Ту-144 (1975-1978)

...
Проектът за свръхзвуков пътнически транспорт, осъществен от съветския Ту-144 (1975-1978)
Коментари Харесай

Вижте сглобяването на новия свръхзвуков пътнически самолет

Проектът за свръхзвуков пътнически превоз, сбъднат от руския Ту-144 (1975-1978) и англо-френския аероплан Конкорд (1976-2003), може да бъде съживен от НАСА. Новият аероплан, наименуван X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST), към този момент се строи за НАСА от Lockheed Martin в завода Skunk Works в Палмдейл, Калифорния.

Основната градивна специфичност на новия X-59 Quiet е разположението на моторите в горната част на самолета, което ще понижи силата на акустичния удар при полет със свръхзвукова скорост.

Американската галактическа организация разгласява видео на поетапното сглобяване на QueSST, импровизирано прочут като " Синът на Конкорд ". Според техническите спецификации новият аероплан ще лети с 1,4 Маха или 1728,4 км/ч. За съпоставяне: скоростта на звука е 1234,3 км/ч.

Краткото видео демонстрира поетапното сглобяване на фюзелажа с пилотска кабина и крило с широчина 9 метра, в което се обитават горивните системи и елементи от системите за ръководство. В близко бъдеще ще бъде конфигуриран и 9-метров нос, особено планиран да минимизира съпротивлението, обвързвано с акустичния удар, генериран от аероплан, който се движи със скорост, превишаваща скоростта на звука.

Цената на плана е 247,5 милиона $. След като бъде съединен, " Синът на Конкорд " ще бъде изпратен във Форт Уърт, Тексас, за наземно тестване. Първите полетни проби са планувани за 2022 година През 2023 година първият свръхзвуков полет ще бъде осъществен в Центъра за полетни проучвания Армстронг в Калифорния, а през 2024 година се възнамерява да прелети над няколко обитаеми места, с цел да се тества силата на шума, създаден от X-59 Quiet.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР