Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България

...
Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България
Коментари Харесай

Радев: Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България на картата на военното корабостроене

Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили нарежда България на картата на военното корабостроене. Това съобщи президентът Румен Радев на формалната гала по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен транспортен съд „ Храбри “ за Военноморските сили на Република България. Събитието се организира в корабостроителен цех „ МТГ - Делфин “ край Варна, където под управлението на немската компания NVL Group стартира строителството на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за Военноморски сили. В церемонията участваха министърът на защитата Драгомир Заков, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

В приветствието си президентът открои значимостта на събитието за българските Военноморски сили, българското корабостроене, за Варна и региона, като уточни, че е от голямо значение и за бъдещето на България и растящото значение на Черноморския район. „ Тук се пресичат транспортни, енергийни трасета и това изисква качества за надзор, наблюдаване и защита “, акцентира президентът. Той добави и смисъла на туризма и естествените запаси в района.

Държавният глава приветства решението на NVL Group многофункционалните патрулни кораби да се строят в България. По думите му това е самопризнание за капацитета и качествата на българското корабостроене. Той посочи, че във Варна е едно от най-успешните Военноморски учебни заведения в света и планът за нови кораби дава опция за реализация за завършващите тук младежи.

„ Горд съм, че нашите славни Военноморски сили ще имат кораба, за който мечтаеха, транспортен съд и екипаж, с които ние ще се гордеем като страна “, сподели още президентът. Той изрази убеденост, че строителството на двата кораба ще приключи в период и поздрави за напъните екипа на Военноморските сили, зает през годините за реализацията на плана.

С церемонията по
залагане на кила, която дава началото на построяването на кораба, бе спазена античната корабостроителна традиция за слагане на монети сред гредите за сполучливо и безвредно корабоплаване. Първият транспортен съд по подписания през 2020 година контракт от Министерството на защитата следва да бъде доставен на Военноморски сили до края на 2025 година, а вторият - до края на 2026 година Планира се неговото строителство да започва при започване на 2023 година

По-късно президентът прегледа корабостроителния цех и организира среща с командването на Военноморски сили. На нея бяха разисквани образованието и кариерното развиване на военнослужещите, модернизацията на Военноморските сили, както и нуждата от осъвременяване на нормативната база в частта ѝ, касаеща защитата и въоръжените сили.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР