Проектът за нова концепция за наказателна политика на България има

...
Проектът за нова концепция за наказателна политика на България има
Коментари Харесай

Защо трябва да се промени Наказателният кодекс?

Проектът за нова идея за наказателна политика на България има за цел да отстрани чувството, че за по-леки закононарушения се постановат по-тежки наказания. Това сподели ръководителят на катедрата по наказателно-правни науки на Юридическия фактултет на Софийския университет проф. Пламен Панайотов в предаването „ Седмицата ”.

Част от измененията са свързани с актуализиране на размерите на наказванията и гарантиране на тяхната пропорционалност, както и с опцията за избрани леки закононарушения да няма наказателна отговорност, а единствено административна такава. Заложените промени в концепцията няма да наложат приемане на напълно нов Наказателен кодекс, а единствено частични промени в него.

Проф. Панайотов даде образец с лидер на МПС прегазил човек на пешеходна пътека - в този момент се санкционира с 5 до 15 години затвор.

" Но от 3 до 10 години отнемане от независимост се санкционира и човек, в случай че подмени регистарционния номер на колата, същото наказване може да получиш и при ликвидиране ", добави още проф. Панайотов.

С тази образци проф. Панайотов очерта нуждата от промени в Наказателен кодекс, защото наказването за едно или друго закононарушение са несъразмерни. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР