Проектът на Столична община за ремонт на общинския театър София“

...
Проектът на Столична община за ремонт на общинския театър София“
Коментари Харесай

Архитекти негодуват срещу проекта за ремонт на театър „София“

Проектът на Столична община за ремонт на общинския спектакъл „ София “ е подложен на унищожителна рецензия от професионални организации на архитекти и на експерти по запазване на културното завещание. Съюзът на архитектите в България популяризира мнение по отношение на желанията на ръководещите в София да вършат обилни намеси по фасадата и интериора на културната институция. Както „ Сега “ неведнъж писа, сега зам.кметът по културата Мирослав Боршош е оповестил социална поръчка за избор на компания, която да предприеме съществена реорганизация на постройката на театъра.

„ От изследването на документите, което направихме, се вижда, че в екстериора и в интериора на постройката, които са непокътнати в доста огромна степен в достоверния си тип, се залагат промени, които значително ще нарушат тази достоверност. Особено впечатляващо е намерениетопластичните релефи по фасадите да „ потънат ”поради облицоването на плоските елементи с топлоизолация. Неприемливи са и промените, които са замислени в материалите и в обособени детайли на интериора — настилки, окачени тавани и други Трябва да е ясно, че постройката на театъра се отличава, с изключение на с ярка характерност, и с огромно художествено единение сред външен и вътрешен облик. Недообмислени, въпреки и частични промени, ще нарушат достоверността на художествения облик...Замисленият ремонт ще наруши достоверния образ на една от най-емблематичните здания на българския архитектурен модернизъм “, се споделя в мнението, подписано от ръководителя на САБ арх. Тодор Булев. Писмото е изпратено и до столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Негативно мнение по отношение на задаващия ремонт на спектакъл „ София “ показват и специалистите от столичното общинско дружество „ Софияплан ". Любопитното в тази ситуация е, че „ Софияплан “е институция в състава на Столична община. „ За опазването на спектакъл „ София “ като архитектурна ценностосновен проблем в оферти план е кардиналният метод за „ изцяло възобновяване " …Този метод е в кардинално несъгласие с концепцията за запазване на постройката като недвижима културна полезност и съставлява сериозен риск от загуба на високата степен на достоверност, която постройката сега има “, се споделя в мнението на " Софияплан " . Дадените рекомендации се концентрират върху намесите в екстериора и интериора на постройката, като преди всичко е посочена нуждата да се npepaбomu решението за енергоефективни ограничения с топлоизолация от вътрешната страна за цялата постройка без ремонт на съществуващите каменна фасадна обшивка и каменна художествено-пластична украса.

Отрицателно е мнението и на сдружение " Архитектурно завещание " към САБ. " Подходът към един емблематичен обект на българската просвета и архитектура е изначално неправилен. Необходимо е да се премисли наместа, като се подходи с правилата на запазване на истинския авторов план, план и реализация ", се споделя в тяхното писмо. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР