Проектът на Германо-българския бизнес има подкрепата на държавата, очаквам зад

...
Проектът на Германо-българския бизнес има подкрепата на държавата, очаквам зад
Коментари Харесай

Център по мехатроника в Пловдив ще подготвя кадри за индустр...

Проектът на Германо-българския бизнес има поддръжката на страната, чакам зад него да застане и Община Пловдив, съобщи регионалният шеф Ангел Стоев

Германо-българският бизнес у нас има подготвен план за основаване на Обучителен център по мехатроника в Пловдив. Това стана ясно по време нас среща на регионалния шеф на Област Пловдив Ангел Стоев с ръководителя на икономическия отдел към Посолството на Германия у нас Мориц Зайлер, основния шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара доктор Митко Василев и почетния консул на Федерална република Германия със седалище в Пловдив доктор Мариана Чолакова.

Интердисциплинарната компетентност е измежду най-търсените от промишлените предприятия от „ Тракия икономическа зона “, в която работят стотици компании в региона на роботиката, автомобилостроенето, авиационните технологии и здравно съоръжение. Идеята е бъдещото учебно заведение да употребява базата на Германо-българския център за срещи в Пловдив. То ще предлага допълващо към държавната професионална система образование и ще зарежда дълготрайно предприятията в Пловдив и района с квалифицирани експерти в региона на мехатрониката.



„ Като представител на страната поздравявам всяко начинание, обвързвано с подготовката на междинни и висши фрагменти за българската промишленост. Факт е, че бизнесът изпреварва в развиването си просветителната ни система и има потребност от в допълнение образование на фрагментите, които влизат в новите  и новаторски производства “, съобщи регионалният шеф. Той акцентира, че „ Тракия икономическа зона “ се развива извънредно интензивно и е измежду водещите в България. По думите му, в случай че желаеме да задържим темповете, е належащо бързо пренастройване към професионално обучение, с цел да може да се отговори на възходящите потребности на промишлеността. Много уместно е да  се употребяват работещите формули и опитът на Германия и Австрия в дуалното образование – учиш, до момента в който работиш против възнаграждение. Това е един от методите да се понижи така наречен „ младежка безработица “. Според последните данни на Националния статистически институт от преброяването близо 20 на 100 от младежите в региона нито работят, нито учат или близо 18 хиляди души на възраст от  15 - 29 години. Най-трудно се осъществят младежите със приблизително образование(42.2%), следвани от тези с главно (26.9%) и висшистите (13.9%).

Ангел Стоев акцентира, че планът може да бъде осъществен взаимно с Община Пловдив като се употребяват финансовите принадлежности, които дава Законът за поощряване на вложенията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР