Проектът “Искам да живея приема обажданията на всички руснаци, ,

...
Проектът “Искам да живея приема обажданията на всички руснаци, ,
Коментари Харесай

“Искам да живея”: Как мобилизираните руснаци се предават на Украйна

Проектът “Искам да пребивавам ” приема позвъняванията на всички руснаци,, а вместо това избират да попаднат в украйнски плен. Те получават указания по какъв начин да се предадат, когато стигнат на украинска територия.

– Щабът за съгласуваност на военнопленниците ви слуша.

– Здравейте! Аз съм мобилизиран от Русия, само че не желая да водя война. Мога ли незабавно да бъда взет като военнопленник, с цел да не се удрям въобще?
И да се зачете, че не съм умъртвил никого, тъй като няма да отида на никое място.
Това е едно от позвъняванията в украинския телефонен център  “Искам да пребивавам ”, където се пренасочват всички позвънявания от жители на Русия, които към този момент са мобилизирани или могат да бъдат мобилизирани. Мъжете се обаждат, с цел да схванат дали е допустимо да се предадат в украински плен, по какъв начин да го създадат и дали е обезпечена сигурността им.

Екип на Current time посети колцентъра и видя по какъв начин работи той. Според украинските военни след поредност от неуспехи на фронта и, съветските военнослужещи стартират все по-често да се свързват с украинската страна, с цел да се предадат непринудено.
“Кажете ми, че никой няма да ме допре ”
Проектът “Искам да пребивавам ” е основан особено за другарство с съветските бойци и жителите, които са мобилизирани в окупираните украински територии.

Оксана е диспечер. Тя е индивидът, който открива първия контакт с обаждащите се. Според нея множеството руснаци, които се обаждат, се интересуват от процедурата за предаване на документи.



Хората, които се обаждат, се интересуват и дали ще са в сигурност.

“ “, споделя един от тях. “Искам да пребивавам ” твърди, че на всички, които се предадат, е обезпечена сигурност.

“Украйна подсигурява осъществяването на всички Женевски конвенции, а точно три пъти на ден хранене, здравна помощ, както и контакт с родственици. Ако покорен съветски военнослужещ не желае да се върне в родината си, Украйна ще прегледа въпроса за пребиваването му на украинска територия ”, казва Виталий Матвиенко, говорител на плана.
Защо се предават мобилизираните
Заедно с оповестяването на готовност в Русия се стяга наказателната отговорност за непринудено предаване в плен. Тези, които са го създали, са застрашени с до 10 години затвор.

Хората от “Искам да пребивавам ” настояват, че това стопира доста мобилизирани руснаци, тъй че те се стараят да оказват помощ на евентуалните военнопленници.

“Всички военнослужещи, които непринудено са се предали, ще бъдат регистрирани от Украйна като хванати по време на пердах. За по-малко от месец повече от 2000 съветски военнослужещи и техните родственици са се обадили в “Искам да пребивавам ”, споделя Матвиенко.

Според него руснаците, които желаят да се предадат в украински плен, имат сходни претекстове – опасяват се да не бъдат убити или не поддържат войната против Украйна по принцип.
Обаждането до колцентъра се назовава авансово предаване в плен.
Но с цел да се съобщи в действителност, съветският боец би трябвало да попадне във военна зона. След като евентуалният военнопленник се окаже на украинска територия, с него ще се свържат и ще му кажат по какъв начин да премине фронтовата линия, споделят още от екипа на “Искам да пребивавам ”.
Как руснаците се пробват да избегнат мобилизацията
Над 200 000 души са мобилизирани в Русия, откогато президентът Владимир Путин разгласи на 21 септември частична готовност, заяви на 4 октомври съветският министър на защитата Сергей Шойгу.

Веднага след указа на Путин той сподели, че задачата е да бъдат взети 300 000 запасняци, които ще бъдат подготвени, преди да бъдат пратени на фронта.

“Обучението се организира в 80 военни обекта и в 6 подготвителни центъра. В регионите на сраженията мобилизираните ще бъдат придружавани от бойни елементи, които към този момент са се сражавали в Украйна ”, сподели военният министър.



Според декларираното от управляващите в Москва на готовност подлежат единствено мъже с боен опит и умения да боравят с оръжие. Фактите обаче опровергаха това, откакто се оказа, че мобилизирани са били и студенти, възрастни хора и хора с разнообразни тежки болести. Дори Кремъл беше заставен да признае това, наричайки тези случаи “грешки ”, и да уволни пълководец на военно окръжие.
А персонално Путин съобщи на съвещание на съветския Съвет за сигурност:
“Грешките би трябвало да бъдат поправени и не трябва да се позволява да бъдат повтаряни, мобилизираните простъпка би трябвало да бъдат върнати вкъщи ”.

Шойгу твърди, че “голям брой ” мъже сами са се явили във военните комисариати, още преди да са били призовани от управляващите.
Руски юристи обаче оповестиха, че са затрупани от молби за помощ от руснаци, които са в суматоха и желаят да избегнат работа в армията. Много други се крият от военните призовкари или се молят да бъдат освободени от военна работа.

Стотици хиляди пък към този момент избягаха в други страни – главно в Казахстан, Грузия и Финландия.

Някои обаче стигнаха до прекаленост. 27-годишният рапър Walkie T се самоуби, с цел да не отиде на война. Преди да го направи изпълнителят, чието същинско име е Иван Петунин, остави видеообръщение, в което споделя:

“Не мога и не желая да поема върху душата си прегрешението на убийството. Не съм подготвен да умъртвявам за каквито и да било идеали. За мен убийството на човек – във война или просто за развлечение – е нещо, което не мога да направя. Нямам право да взема автомат и да изстрелвам по хората ”.

От Министерството на защитата на Русия оповестиха, че в един от подготвителните лагери за мобилизирани са умряли двама души – първият е получил сърдечен припадък, а другият също се е самоубил.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР