Проект CVETNET*, финансиран по програма Еразъм+, е насочен към повишаване

...
Проект CVETNET*, финансиран по програма Еразъм+, е насочен към повишаване
Коментари Харесай

Ученето между поколенията за ефективно адаптиране към цифровата и дигитална трансформация

Проект CVETNET*, финансиран по стратегия Еразъм+, е ориентиран към повишение на квалификацията на чиновниците на дребни и междинни предприятия за по-бързо и дейно адаптиране към цифровата и цифрова промяна, оповестиха от БТПП, която взе участие в осъществяването му. Първият стадий от осъществяването на плана е обвързван със събиране на положителни практики в региона на професионалното обучение и образование (ПОО), отчитащи разликите сред поколенията във връзка с техния метод на работа и другарство, ценностна система и цифрови умения. Австрийската стопанска камара, сътрудник по плана, дава информация за сполучливо прилагани модели в тази тенденция, като:

Менторство с обърнати функции (reverse mentoring)
При този вид менторство функциите на класическото попечителство са обърнати: млади чиновници са ментори на по-опитни такива по тематики, в които младите могат да се оправят по-добре. Целта на този модел на попечителство е да се усили цялостната цифрова просвета в компанията, да се приспособяват старите способи за връзка и работа към условията на цифровата епоха и да се срещнат по-възрастните сътрудници и мениджъри със актуалните технологии.

Модел за цифрова подготвеност
Австрийската камара е създала рамка за цифрови компетентности на чиновниците, включваща шест детайла: цифрова продукция, връзка и подпомагане, ИТ сигурност, цифрова информираност, осведомителна просветеност, характерни пълномощия.

Дигитални принадлежности за обучители (multiplier training)
Подобряване на цифровите умения посредством образование за потребление на онлайн принадлежности като: он лайн изследвания (PollEverywhere, Surveymonkey), doodle (координация и образуване на срещи), Stormboard (интерактивен инструмент за работа в група), Plickers (получаване на противоположна връзка), Wordcloud (графично показване на резултати), Bubble.us (mind mapping), Kahoot (онлайн пъзели за смарт телефони)

Демографска инспекция (demography check)
Безплатната онлайн инспекция, която обезпечава бърз обзор на възрастовата конструкция на компанията единствено в няколко стъпки. С помощта на демографската инспекция предприемачът може да дефинира настоящата конструкция на личния състав на своята компания, както и да проучва възрастовата й конструкция. За фирмите е извънредно значимо да са наясно с демографските провокации, пред които са изправени с оглед вярно обмисляне при избор и наемане на личен състав.

*Проект CVETNET стартира в края на предходната година и се извършва от БТПП в консорциум от седем организации от четири страни - Австрия, България, Чехия и Испания. Палатата е водеща организация по работен пакет 5, обвързван с разработка на проект за мониторинг и оценка на постигнатите резултати.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР