Продължителните периоди на самота могат да накарат много от нас

...
Продължителните периоди на самота могат да накарат много от нас
Коментари Харесай

Креативните хора се наслаждават повече на самотата

Продължителните интервали на самотност могат да накарат доста от нас да се катерят по стените в търсене на нещо, което да занимава мозъка ни. Творчески настроените хора обаче се любуват на свободата да избягат в личната си ментална галактика.

Американски психолози от университетите в Аризона, Арканзас и Минесота са изследвали над 2000 доброволци, с цел да схванат по-добре по какъв начин се демонстрира творчеството, когато нямаме какво да вършим, предава „ Сайънс Алерт “.

Лицата, които са по-добри в дивергентното мислене, по-рядко изпитват досада, когато останат сами с мислите си.

Макар и да не е изненадващо изобретение, то акцентира разликите сред мозъците ни в незаето положение, което може да окаже въздействие върху проучванията, които разчитат на сравняване на сканирането на мозъчната интензивност в положение на покой.

Тя би могла също по този начин да осведоми за по-добри способи за поощряване на хората да ценят свободното си време, без да се усещат задължени да го запълват с домашни отговорности, работни задания и странни действия.

" Разбирането на аргументите, заради които другите хора мислят по избран метод , може да докара до обещаващи интервенции за възстановяване на здравето и благосъстоянието ", споделя старшият създател Джесика Андрюс-Хана, когнитивен невролог от Университета на Аризона.

Глобалната пандемия ни научи, че дългите интервали на изолираност са положение, което малко от нас харесват. Съществуват редица способи, по които хората се оправят с напрежението, което идва от самотата, и не всички от тях са здравословни.

За някои от тях общественото отдалечаване е скъпа опция да подхващат по-чести пътувания в личното си схващане, запълвайки тези дълги часове с мислени истории, диви спекулации и неограничени скокове сред едва свързани мисли.

" В днешното забързано и цифрово обвързвано общество времето, в което човек може да остане уединено с мислите си, без да се разсейва, се трансформира в рядко събитие ", споделя Андрюс-Хана.

За да получат по-добра визия по какъв начин наподобява това в действително време, откривателите канят 90 доброволци да седнат сами в стая без цифрови разсейващи устройства за цели 10 минути и просто да изричат всичко, което им хрумне.

Тестът за дивергентно мислене даде на откривателите данни за склонността на всеки участник да търси ексцентрични решения на отворени въпроси като " Как бихте спечелили пари със 100 гумени ленти? "

Анализът на поредицата от хрумвания, които се изричат на глас, даде на откривателите известна визия за процесите, които разрешават на някои да мислят ексцентрично.

" Докато доста участници имаха податливост да прескачат сред видимо несвързани мисли, креативните персони демонстрираха признаци на по-асоциативно мислене ", споделя Куентин
Рафаели, дипломант по логика на психиката в Университета на Аризона.

Те също по този начин приказват повече, което отразява свободния поток от хрумвания, и се правят оценка като по-малко отегчени за това време уединено.

Във второ изследване екипът оценил отговорите на 2612 участници на онлайн изследване по отношение на творчеството. Самооценките удостоверяват резултатите от първото изследване - съгласно тях креативните хора са били по-малко отегчени по време на престоя в COVID-19.

Колкото и да бързат доста от нас да запълнят това " мъртво време ", загубата на фокус и изпадането в безучастие не са толкоз непродуктивни, колкото си представяме. Да се научим да одобряваме вътрешната си креативност и да се любуваме на тези моменти може да бъде от изгода.

" Тъй като ставаме все по-претоварени, свръхнатоварени и пристрастени към цифровите си устройства, мисля, че би трябвало да подобрим работата си в домовете си, на работните си места и в учебните заведения си, с цел да отделим време просто да се отпуснем с мислите си ", споделя Андрюс-Хана.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР