Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се

...
Продължават разговорите по секторните политики между четирите партии, които се
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Кирил Петков ще бори корупцията и в земеделието - ето около какви приоритети се договориха ПП, БСП, ИТН и ДБ

Продължават диалозите по секторните политики сред четирите партии, които се чака дружно да образуват съдружно държавно управление.

Днес специалистите на " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " дискутират промените и предизвикателставата в областта на земеделието.

Дискусията на тематика " Земеделие " стартира с минута безмълвие в памет на жертвите от Автомагистрала " Струма " и дома за възрастни хора.

Преговорите се водят от Кирил Петков. Представителите на Българска социалистическа партия са Георги Гогов, Спас Тодоров, Владимир Малинов, Момчил Неков и Стефан Буржев. От " Продължаваме промяната " участват Иван Христанов, Венеция Ангова и Александър Дунчев. От " Да, България " са Гергана Кабаиванова, Албена Симеонова и Тома Белев. От " Има Такъв Народ " са Пламен Абровски, Даниел Найденов, Петър Петров и Силвия Бакърджиева.

Най-сериозният проблем в България е потреблението и арендуването на земделски земи, уточни Албена Симеонова от " Да, България ". Представителите на най-малката партия, участник в съдружните договаряния, първа показа своите визии за развиването на българското земеделие.

Според нея 80% от директните заплащания отиват в по-малко от 2% от ползвателите на земи у нас. По думите ѝ би трябвало да бъде обърнато съществено внимание в програмата за развиване на селските региони за по този начин наречените тавани на заплащанията. Симеонова посочи, че в страни като Германия и Холандия заплащанията са сред 60 и 100 хиляди евро, а у нас би могъл да се употребява таванът на заплащанията, който е 100 хиляди евро.

Заради градушките и сушата фермерите имат потребност от подкрепяне за противоградни съоражения и решение на проблемите със сушата, акцентира Симеонова.

Според нея биоземеделието би трябвало да стартира да се предизвиква и даде образец с това, че Зелената договорка дава преимущество точно на това, а у нас то е едно от най-пренабрегваните.

Внедрена би трябвало да бъде и експортната дотация у нас, с цел да бъдат българските артикули на съответни цени. По думите ѝ те мъчно намират място в огромните вериги и имат проблем с ценообразуването, тъй като продуктите, които влизат от чужбина, влизат на доста по-ниски цени поради субсидирането.

От " Демократична България " настояха и за промени в туристическия отрасъл, който сега той е насочен към " ол инклузив " сегмента и страда мощно от Коронавирус рецесията. Те са на мнението, че би било хубаво да се съчетаят туризма, земеделското произвеждане и винопроизвоството.

Сред 14-те средносрочни ограничения са промени в Закона за горите, осъществяване на национална горска инвентаризация, прекъсване на заменките, основаване на обществени цифрови карти на горите, промени в Закона за лова, с които използването на държвния дивеч да се изравни финансово за всички консуматори, подсилване и институционализиране на зоополицията.

Пламен Абровски от " ИТН " очерта двата съществени целта на партията в бранш земеделие - основаване на междинна класа аграрни производители, както и закъснение концентрацията на индустриален запас. Според него всички браншови организации би трябвало да се структурират като обединен сътрудник на изпълнителната власт. Абровски уточни и потребността от преструктуриране на службата за препоръки в земеделието.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че при целите им имат 80% съвпадане с " Демократична България " и " ИТН ". Приоритети на социалистите са основаване на гаранционен фонд от 500 млн. лв. за хората, които аплайват по планове, както и създаване на още напоителни уреди. Според левицата би трябвало да се сътвори обединен електронен поземен указател, а младите фермери да имат достъп до земя.

,,На тези сесии се чудя какво сме правили всички ние последните 30 години``, съобщи един от водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Той благодари на представителите на останалите политически сили за градивните мнения.

Големият проблем, който видяхме в служебния кабинет - ние сме единственото място в света, където Министерството на финансите няма достъп до евросубсидиите за земеделието. Ресорното министерство е капсулирано. Този надзор би трябвало да се възвърне, уточни Петков.

Добави, че е било " очевадно " потреблението на Министерството на земеделието и организациите по храните и горите като политически принадлежности за управление на огромна част от популацията под някаква форма.

Като цели очерта битката с корупцията и политическите вложители в земеделието.

Вносът на незаконна земеделска стока е безразсъден. Не е ясно кой по какъв начин пуска камионите, които влизат на границата и по какъв начин работят лабораториите на границата. Трябва да се направи нова скица на надзор, регистрира още Петков.

Изпълнителният шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев, който бе определен за народен представител от " Продължаваме промяната ", съобщи, че има 95% припокриване сред политиките на партиите.

Отличи настройката организацията да е независим орган, а в бъдеще да стане част от Министерство по климатичните промени с отраслов вицепремиер. Горският и дърводобивният бранш са се обединили, че ръководството би трябвало да е без значение от Министерството на земеделието, храните и горите.

Голяма част от назначенията в горите се вършат по политическа линия, като откъм гърба стърчи ръката на Движение за права и свободи и в по-малка степен на ГЕРБ, показа Дунчев наблюденията от работата си.

Посочи, че съгласно изследвания опазването на горите е най-важната екологична идея за обществото.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО:

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР