Продължават препирните покрай сделката за бойни самолети за армията. Препирни,

...
Продължават препирните покрай сделката за бойни самолети за армията. Препирни,
Коментари Харесай

Защо F-16? Защото това е правилното решение

Продължават препирните около договорката за бойни самолети за армията. Препирни, тъй като, както за всичко останало, някакви хора, защитавайки избрани ползи, волно или несъзнателно разделят публичното мнение. Традиционно това разделяне върви по оста русофили-русофоби.
В случая обаче съветски самолети не вземат участие в договорката и по тази причина разногласието се измества „ за “ или „ срещу “ американците. Малцина от коментаторите са наясно с техническите характерности и благоприятни условия на самолетите. Сложна техника, върхови технологии, нововъведения последно потомство. Дори не всичките ни военни водачи са наясно. А и по какъв начин да са, като имаме към 90 водача за вертолети, а единствено няколко машини в експлоатация… Как да се научат, по какъв начин да станат асове. Същото важи и за водачите на самолети. Досега летят на техника от руско време. Добри-лоши, с това разполагаме.

Тези, които поддържат разновидността „ Грипен “ не го вършат, тъй като са вътрешно уверени в неговото предимство. Не те просто са против F-16 тъй като са американски. Кат няма по какъв начин да вееш съветското знаме и лика на Путин, поддържа шведската машина, щото да си контра на янките.

Да, американската дипломация не се е отказала от съвета на почитания президент Теодор Рузвелт: „ Говорете безшумно, само че носете огромна сопа “. За някои тя е леко недодялана, само че да не забравяме, че американците са се учили от британците. Досега по-добра дипломация като модел и секрети служби като конструкция и деяние от английските няма изобретени. Колкото й разногласията по тематиката да не престават.

Много е просто. България е член на военния съюз НАТО. Пактът е основан с подписването на Североатлантическия (Вашингтонски договор) контракт през 1949 година

Основополагащ е член 5 от Вашингтонския контракт, който гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нахлуване против една или повече от тях в Европа или Северна Америка, ще се преглежда като нахлуване против всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нахлуване, в силата на правото за самостоятелна или групова самоотбрана, прието от член 51 на Устава на Организация на обединените нации, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни дейности, каквито счита за нужни, самостоятелно или взаимно с други страни, в това число потреблението на въоръжени сили, за възобновяване и поддържане на северноатлантическата област.

Република България е член на НАТО от 29 март 2004 година

Кандидатствали сме, изпълнили сме изискванията, приели са ни. С приемането се задължаваме да съблюдаваме всички правила на организацията. Коя част дотук не е ясна?

Швеция не е член на НАТО. Води договаряния няколко години, само че дружно с Финландия имат някакви опасения. Опасенията са просто дефинирани: Граничим с Русия и се опасяваме, поради милитаристичната политика на Москва. Това е безусловно право на Швеция да формулира своите претекстове и решения. Така се решили, по този начин постъпват. Шведските производители от СААБ са наясно, даже по-добре от някои наши политици, какво значи да членуваш в интернационална организация и по какъв начин би трябвало да се съблюдават разпоредбите. Но им се желае да продадат своите „ Грипен “, които са в действителност доста положителни. Повече от две години компанията организира акция в България, с цел да показа достолепията на своя артикул. Абсолютно обикновено.

Решението за F-16 било политическо, наскачаха някои. А какво да е? Политическо е, тъй като се взимат под внимание гео-политическите особености на страната в района и Европа. Също и близостта до спешни региони като Сирия, Близкия Изток, Ирак, а посредством Черно море до Русия. Да се подценен тези неща ли? Да не си дадем сметка, че Съединени американски щати е стожерът на НАТО, че налива най-вече пари в съюза, че обезпечава сериозна част о издръжката на бази в разнообразни точки на планетата? На всичкото от горната страна американският F-16 освен не отстъпва на съперниците, само че ги и превъзхожда по някои индикатори. Разбирате ли – не се прави компромис с качеството, поради политическото решение. Качеството е потвърдено. В пъкъл 30 страни и техните армии.

Друг е въпросът, че някои политици, заради интелектуална непълнота, не съумяват да аргументират това решение. „ Патриотът “ Каракачанов ли да го направи? Цветан Цветанов ли? Не ги надценявайте.

Има правила в интернационалните връзки, които не се разясняват обществено. Има ползи, цели и дейности, които остават скрити за всеобщото любознание. Искате да научите детайлите и някой да ви признае, че има лобизъм в решението за самолетите. А за какво не желаете да научим детайлите по изхарчените над 180 милиона национална пара за ТОЛ системата и електронните винетки, които скъсаха нервите на хиляди българи още на 1 януари? Защо не желаете отговор на въпроса, за какво плащаме най-скъпия съветски газ в Европа? Защо не преговаряхме и не настояхме за преразглеждане на този контракт?

В кои джобове потънаха милиардите за сякаш толкоз нужната АЕЦ – Белене?

Кой разруши КТБ и по-късно заграби най-апетитните й активи?

Защо не желаете да узнаете кой „ усвои “ 16 милиарда несъбрано Данък добавена стойност?

Защо бе призната репресивната корекция да се запорират сметки и парцели на неосъдени или оправдани от съда лица?

Защо не желаете да бъде разследван финансовия министър Горанов, с цел да се разбере имотното му положение и „ модела “, по който употребява гратис първокласно жилище и вила?

Защо не обвинявате в лобизъм всички тези, които са купували преди време само и единствено руско въоръжение и техника? Тогава бяхме във Варшавския контракт, ще кажете. Вярно е и никой даже не разяснява това – смята се за обикновено. Такова било времето.

Времето се промени. Евразийските полезности може да са привлекателни за избрани кръгове, само че България, от своето учредяване, а преди този момент, когато римляните са „ гостували “ на траките, принадлежи на Европа. Нали сме най-старата страна на Стария континент. Нали великият римски военачалник Флавий Аеций, който избави западната цивилизация от Атила и варварите, е роден в Дуростор, Долна Мизия, днешна Силистра? Натам сочи пътят ни през вековете и бъдещето ни, ярко или не толкоз ярко.

Който желае, ще разбере защо става дума. Който не желае – никакви причини няма да го убедят.

Страни-членки на НАТО са: Белгия, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Англия, Португалия, Съединени американски щати, Нидерландия, Франция, Албания, Германия, България, Гърция, Естония, Испания, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Турция, Унгария, Хърватия, Черна гора, Чехия.

Мястото ни в действителност е в това " семество ".

На ход са „ патриотите “ и разбирачите да ме разгласят за: платен, подкупен, изменник, американофил, невежа, предател и прочие Това го могат.

Георги К. Георгиев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР