Продължават експертните преговори за постигане на коалиционно споразумение и съставянето

...
Продължават експертните преговори за постигане на коалиционно споразумение и съставянето
Коментари Харесай

Партии предлагат да се създаде гаранционен фонд в туризма

Продължават експертните договаряния за реализиране на съдружно съглашение и съставянето на кабинет с мандат на Политическа партия. От " Продължаваме промяната " договарят с Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Преговорите в направление  " Туризъм "  води съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков като от групировката вземат участие още Любомир Попйорданов, Илин Димитров, Теодора Жилкова, Борис Борисов. Идеите на " Демократична България " са показани от Борислав Сандов, Гергана Кабаиванова, Виолета Донева и Михаил Михов. От Българска социалистическа партия вземат участие на Христо Проданов, Емил Хумчев, Вяра Емилова, Атанас Маджарски и Петя Цанкова, а от " ИТН " са Ивайло Кожухаров, Мирослава Колева, Диан Желязков, Красимир Димитров и Златомира Карагеоргиева.

От " Демократична България " предложиха плажовете да не се дават на концесия

Според демократите би трябвало да се напише нова тактика за туризма, като в нея се включи развиването на всички райони. Те са безапелационни в това, че България би трябвало да успее да връща непознатите туристи още веднъж, само че не посредством на ниска цена алкохол, а посредством прекарвания, обвързани с устойчивото развиване на бранша, което значи запазване на околната среда. Напълно неправилно е България да субсидира чартърни полети, т.е. да си заплаща, с цел да води туристи, разгласи Виолета Донева. В програмата на обединяването не се планува да има концесии на плажовете и разрешаване на краткотрайни постройки по плажовете, като не бе дадена опция по какъв начин да се поддържат плажовете. Освен това се предлага потенциалът на хотелите да дава отговор на този на плажовете или ски зоните. Бе даден образец, че леглата в Банско надвишават два пъти потенциала на ски зоната, а тези в Слънчев бряг са няколко пъти над потенциала на плажовете. Не се споделя какво да се прави със завареното състояние.

" Демократична България " предлага още и незабавни ограничения поради пандемията, с които да се обезпечат енергийни помощи поради повишаването на тока и опазване на Данък добавена стойност на 9% в бранша до края на пандемията. Сред предложенията е и да се акцентира над развитието на веломаршрути и на къмпинг туризма. 

Гаранционен фонд за спешни обстановки

Представителите на " Демократична България "  и " ИТН " предложиха да се сътвори гаранционен фонд, който да се задейства в спешни обстановки като тази с пандемията, при която огромни суми за предплатени ваканции и екскурзии останаха блокирани поради невъзможността на затворените туроператори и хотели да ги върнат на клиентите им. От Демократична България считат, че този фонд би трябвало да е по-скоро на правилото на този в автомобилния бранш, в сравнение с като държавна гаранция, само че от  " ИТН " обявиха, че принципът трябва да се разиска с сектора, като може да е посредством банкова гаранция или посредством % от приходите на фирмите. 

" ИТН " поддържа да продължи помощта от 35 евро на екскурзиант, дошъл в България с чартър, които се изплащат на туроператорите. От Българска социалистическа партия предложиха даже помощта да продължи и следващата година, като обаче отпадне ограничаването, въведено с решение на предходното Народно заседание, помощта да е годна единствено в случай че превозвачът е българска самолетна компания.

От Българска социалистическа партия желаят схемата 60/40 в туризма да се върне в предходния си тип

Социалистите предложиха и няколко краткосрочни ограничения в туризма - енергийни помощи за сектора поради скъпия ток (подкрепено и от " Демократична България " ) и опазване на схемата 60/40, което поддържат и всички останали. Българска социалистическа партия обаче упорства схемата да се върне в първичния си тип, в който обхващаше всички компании, чиито оборот е понижен с 20% приблизително по отношение на съответния интервал на 2019 година Сега прагът е вдигнат на 30-40% и схемата не работи, считат специалистите на Българска социалистическа партия.

Подобно и на " Демократична България " и те оферират Данък добавена стойност да се резервира на равнище от 9% за още една година. От партията упорстват за облекчени кредитни линии за хотелиери и ресторантьори поради пандемията, както и безвъзмездни бързи проби за клиентите им, които нямат зелен документ. Според Емил Хумчев това е процедура и в други европейски страни.

Да превърнем България в желана дестинация

Това желаят от " Продължаваме промяната ". Те считат, че страната ни би трябвало да стартира да предлага високо качество на артикули и услуги. За да потвърди, че това е допустимо Кирил Петков показа за свое обръщение, което като студент използвал при презентация на туризма в родината си: " Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата без да ви люти. "  Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, измежду които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности могат да се видят за общо 10 дни. Петков е уверен в това, че е належащо да се премисли подходът към представянето на бранша като даде образец с концепцията да може при прилагане на теснолинейката на гарите да може да се купят от сергии локални артикули.

Преговорите може да следите

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР