Продължаващите усилия за деконструиране на химическия състав на най-девствената проба

...
Продължаващите усилия за деконструиране на химическия състав на най-девствената проба
Коментари Харесай

На астероида Рюгу са открити молекули, създаващи живот

Продължаващите старания за деконструиране на химическия състав на най-девствената проба от метеорит, която в миналото е била употребена в лаборатория, разкриха обилие от органични молекули, което е доказателство за теориите, предполагащи, че корените на биологията се намират в космоса.

Изминаха повече от две години, откогато материалът от повърхността на метеорита Рюгу беше превозен до Земята в херметична капсула. Оттогава откриватели от целия свят работят взаимно за проучване на състава му, с цел да схванат по-добре по какъв начин той се вписва в еволюцията на нашата Слънчева система.

Тези последни резултати удостоверяват връзките сред съединенията на въглеродна основа, открити в каменните " хондритни " астероиди, които са се разрушили на повърхността на Земята, и химическия състав на метеоритите, от които са произлезли, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Разглеждайки приликите и разликите сред пробите от Рюгу и въглеродните хондритови астероиди на Земята, учените могат да погледнат по нов метод на метеоритите в нашите сбирки. С други думи, действителните проби от метеорити са потребни за потвърждаване на хипотези, направени от късчетата от тях, които идват на повърхността на нашата планета след малко препичане в атмосферата.

" Предишни разбори разкриха органични молекули във въглеродните хондрити, само че до момента не сме могли да забележим дали тези примитивни обекти се разграничават от това, което се намира на метеоритите ", споделя космохимикът Лари Нитлър, преди този момент от института " Карнеги " във Вашингтон, а в този момент от Държавния университет в Аризона. " Работата ни върху пробите от Рюгу обезпечава първата директна връзка сред органичния материал, открит в хондритите, и този от метеоритите. "

Наричани постоянно градивните детайли на живота заради ролята, която играят в зараждането на живота, новоидентифицираните молекули включват няколко типа аминокиселини, които се комбинират, с цел да основат протеините, на които организмите разчитат, с цел да съществуват. Общо към 20 000 органични молекули са разпознати единствено в 5 грама материал. Те включват органични съединения като карбоксилни киселини, амини и ароматни въглеводороди; съединения, които са тясно свързани с огромно многообразие от молекули, които са от решаващо значение в живия свят.

Откритията поддържат концепцията, че съставките, нужни за основаването на живот, са пристигнали на нашата планета във към този момент комплицирана форма посредством конфликти с метеорити. Как тъкмо този органически прахуляк може да се е комбинирал в някакъв тип възпроизвеждаща се химия, остава предмет на полемика, само че знанието, че космосът дава подобаващите условия за зараждането на толкоз доста значими съединения, дава на учените положително начало за опити.

Тъй като тези метеорити всъщност са останки от времето, когато Слънчевата система се е формирала преди към 4,5 милиарда години, те също могат да ни научат на доста неща за най-ранните моменти от основаването на нашата планета.

Посредством избрани химически маркери - в това число количеството на наличната вода - учените могат да се опитат да дефинират по кое време и къде се е образувал Рюгу.

" Поне част от органичните субстанции в пробите от Рюгу са отпреди образуването на Слънцето и са се образували при извънредно студени условия ", споделя геохимикът Джордж Коуди от Научния институт " Карнеги " във Вашингтон.

Тези нови проучвания демонстрират изгодата от сондите, които събират материал от метеорити, като апарата " Хаябуса 2 ", който извлече канара от Рюгу. За разлика от пробите от астероиди, този прахуляк и скали не са били наранени от изветряне, защото се намират под въздействието на почвата, водата и въздуха. Нещо повече, опитите за разбор на метеорит в космоса също са сложни - не на последно място, защото те се движат доста бързо и отразяват малко светлина, което лимитира показанията, които инструментите могат да получат. В лабораторията може да се отдели доста повече време и внимание на извличането на данни от тези материали.

" В предишното проучванията ни се лимитираха до проучване на галактически скали, които са попаднали при нас, разбивайки се на Земята ", споделя Коуди. " С Хаябуса 2 “ най-сетне успяхме да отидем до богат на въглерод метеорит и да забележим по какъв начин той се съпоставя с метеоритите, които доближават Земята. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР