Продължаващата втора година война в Украйна все по-силно се отразява

...
Продължаващата втора година война в Украйна все по-силно се отразява
Коментари Харесай

Сталинизмът се връща в руското училище: страх, доноси, военна подготовка и „Чин на героя“


Продължаващата втора година война в Украйна все по-силно се отразява на съветското обучение. Сменя се образователната стратегия, преподават се идеологически уроци, учебни заведения се назовават на починали окупатори на Украйна, а учителите треперят, че сътрудниците им и дори учениците им ще напишат донос до ФСБ против тях. БиБиСи заключи измененията, случили се след съветската експанзия на 24 февруари 2022 година

Изоставени домове – колкото щеш. Влязохме в един и първо оправихме банята – да се поизперем, да се изкъпем. С храната проблеми нямаше – доста хора бягат и изоставят цялостни изби и хладилници с храна. Яж на стомах. “

Така войник от окупационната войска на Русия гордо споделя на възпитаници от Ставрополския край приключенията си в Украйна. Как са живяли в къщите на мирни поданици, яли им храната – т.е. мародерствали. И други ветерани разсъждават за войната в срещи в същото учебно заведение – както по времето на комунизма ветераните от Великата отечествена. Само че в този момент са други, преди малко върнали се от Украйна.
Живи и мъртви, военните към този момент са в учебните заведения
Това не е единственото учебно заведение, където участници в „ спецоперацията “ описват за своите „ подвизи “ по покана на учебните управления. Съобщения за такива събития се появяват постоянно по районните уеб сайтове. „ Боецът описа на учащите се за войнишкото приятелство, приведе образци за героическото държание на воините на РФ “, написа уебсайт от Тамбовска област за визитата на подобен деец в локално учебно заведение.

Такива беседи възраждат руската традиция. Сега живи ветерани от Великата отечествена няма доста останали, употребяват се наличните – от Украйна. Макар че в Ленинградска област още да бродят хора, претърпели блокадата като дребни деца. „ Само че и те не приказват за онази война – споделя десетокласничка от Санкт Петербург. – Дойде един дядо на 90 и стартира да споделя какво се случва в този момент в Украйна – че там са нацисти, че Кримския мост разрушили. Аз доста не го слушах. Но концепцията беше, че там е нацизъм и зло, а Русия постоянно се бори с някакво зло – дали ще са хора с нетрадиционна полова ориентаци, дали ще са нацисти – безконечна битка. “

В Петербург учителката по британски език Лариса я предиздвикали да организира измежду децата новата „ просветителна “ акция „ Напиши писмо на боец “ – възпитаници пишат на бойци от Западния фронт и се възхищават от героизма им. Тя отказала. „ Аз подкрепям контакти с опозиционния политик Владимир Кара-Мурза (неотдавна наказан на 25 години затвор за дистредитация на руксата войска, б.р.), с Навални съм си писала. Имам с кого да поддържам връзка, да пиша писмо на боец не се поканвам, и на децата в главите няма да сипвам тази нелепост. По-скоро ще умра “, ядосва се Лариса (името е променено по разбираеми причини).

Други учители обаче драговолно подхващат спуснатите „ от горната страна “ задания и работят на правилото „ Всичко за фронта, всичко за успеха “. В някои учебни заведения дори демонстрират самодейност – в час децата плетат маскировъчни мрежи, вършат окопни свещи, плетат чорапи.
Живи и мъртви – дружно в учебно заведение
Но „ ветераните от СВО “ идват в учебно заведение освен живи. Идват и мъртви. В памет на випускниците, изучили се в локалното учебно заведение, пратили ги на война и умрели в Украйна, в стаите към този момент се слага „ Чинът на героя “ – празен чин на първата редица, със фотография и церемониален надпис, на който има право да сядат единствено отличниците, а на избрани дати му се сервират цветя. (Това, прочее, го имаше и в България преди 1990 година, огромно скачане падаше по този чин, отдаден нормално на детето-партизанин Митко Палаузов, б.р.)

В учебно заведение в Кемеровска област един чин е декориран с голяма писмен знак Z и портрет на 21-годишния локален випускник Андрей Воронов. Той приключил това учебно заведение през 2018 година, мечтаел да стане доктор, почнал да учи в лицей за ветеринарен фелдшер, само че го „ призовали “ в армията, пратили го в Украйна. И не се върнал. Чин на първата редица. Подобна е историята и на 20-годишния випускник на краснодарско учебно заведение Кирил Сайкин: призовали го армията, подписал контракт, през лятото на 2022 година го пратили в Украйна и… точка. Сега за него споделя табелка върху „ Чина на героя “.

А в едно сибирско учебно заведение във Владивосток дори кръстили цялото учебно заведение на локалния „ воин “ Евгений Орлов. До гибелта си в украинската степ той воювал крепко още от 2019 година – в Донбас, Сирия, Африка. Но не в редовете на съветската войска, а като наемник на Пригожин в ЧВК „ Вагнер “. Нищо, отново е воин. Заслужил е учебно заведение на свое име.
Песни и пляски
В Екатеринбург на петокласниците е подредено да учат в часовете по пеене песента на пропагандиста Шаман „ Аз съм руснак! “ – един от формалните шлагери на войната, утвърден дори от Путин.

В Краснодарския край в часа на класния към този момент децата пеят песни за починалите „ полеви командири “ Гиви и Моторола (видеа в ютюб демонстрират що за стока са тези двамата – алкохолизирани главорези, крещящи разгулен речитативи по какъв начин ще колят „ хохлите “ и стрелящи сватбарски накъдето им видят очите. В един от клиповете някой по-трезвен споделя на вилнеещия Моторола: „ Защо гърмиш с гранатомета към това село, там може да има наши! “, а той се хили и отвръща: „ А на теб какво ти пука? “)
Няма към този момент макдоналдс, има „ строй се “ на плаца
Покрай тези систематични нелепости върви и някакво обучение. Но след 24 февруари 2022 година то много се е трансформирало. Всяка заран, след тържественото повдигане на съветския байрак на плаца, стартират идеологическите часове на класния.

В тях по всевъзможни способи се набива в главите на децата по какъв начин „ спецоперацията “ избавя жителите на Донбас, украинците са нацисти, а глобите на Запада (които лишиха на младите куп неща, с които са привикнали и харесват – макдоналдс, кока-кола, шоколади, телефони и пр.) единствено ще възвисят съветската стопанска система, която ще пораства, тъй като й се постанова да замести вносните предмети и храни. Което по този начин и не е почнало, в противен случай.
Историята като агитация
Идеологизацията на историята също е значима линия на новото съветско обучение. Преди по-малко от месец министърът на образованието Кравцов показа новия учебник по история за 11 клас, в който към този момент има цялостен раздел за „ Специалната военна интервенция “, както в Русия настойчиво не престават да назовават пълномащабната, кървава, завоевателна война. В другите учебници също има забавни ремонти. Например изгубването на думата съществителното лично име „ Киев “. От тази година нататък дребните ще научават, че княз Владимир е покръстил Киевска Рус не в Киев, а просто… „ в столицата “.
Калашников в детските ръце
Войната се промъква в учебните заведения освен през идеологията. Министерството на образованието към този момент утвърди новата стратегия, по която учениците ще учат по какъв начин „ работят “ автоматите „ Калашников “, по какъв начин се мятат гранати, по какъв начин се отдава чест и по какъв начин се копаят блиндажи и окопи.

Председателят на путинската партия „ Справедлива Русия “ Сергей Миронов много се зарадва на нововъведението, тъй като по този начин младежите щели да бъдат „ доста по-подготвени за война “. Той сподели в изявление за „ Известия “ следното: „ Въвеждането на този предмет в учебните заведения ще разреши системно да се увеличи подготовката на жителите за противостояние с врага. “

А министър Кравцов подтвърди, че военната подготовка може да бъде водена от участници в „ спецоперацията “. Само можем да си представим какво ще настане в съветските учебни заведения, когато в тях влязат „ учители “, избивали мирни хора на непозната земя, без значение дали от близко с автомати или отдалеко с ракети.
Страх, принуждение, доносничество
„ Тази година няма да преподавам на децата „ Тарас Булба “ (класически разказ от украинеца Гогол за украинския герой) – признава учителката по литература Марина (името е променено) – Отидох при шефа и му споделих: не желая да неистина, отхвърлям се. Къде се развива действието в книгата? Като какви е описал Гогол руснаците? (меко казано – елементарни, впиянчени и крадливи, все налитащи на пердах, б.р.) На какъв език приказват героите, защо водят война? (на украински, за свободата си, б.р.) Концепцията за Новорусия, която непрекъснато ни натрапват в този момент – ами тя е невъзможна! Как да изяснявам „ вярно “ всичко това на децата? Та нали те ще кажат на родителите си и на някой от тях нещо няма да му хареса. Ужасно е да се боиш от личните си възпитаници. “

А учителите имат съображение да се опасяват от доноси. Традицията от Сталинските времена се завръща с цялостна мощ, в случай че въобще си е отивала в миналото. През август 2022 година учителката от Пенза Ирина Ген я осъдиха на 5 години антивоенна тирада, записана в час от осмокласниците й.

Доносничат освен децата за учителите си. Учителите също доносничат за учениците си. Най-известният случай сега е с 13-годишната Маша Москальова от гр. Ефремов, Тулска област. Маша нарисувала в часа по изобразително изкуство картина, на която съветски ракети летят към мирни украинци – безспорен факт, който няма по какъв начин да бъде непризнат. Учителката й се оплакала на шефа, той на полицията, от фамилията на момичето се заинтересували силовите структури на Путин и… вкараха татко й за 2 години в пандиза за „ дискредитация “ на армията. Сякаш някой може да дискредитира съветската войска повече от самата нея – с всеобщите убийства, изнасилвания (включително на деца), мародерството, разрушенията и така нататък

Този случай надалеч не е единствен. През ноември класната на московската петокласничка Варвара Жоликер се оплака от нея на полицията. 10-годишното дете си поставило на телефона аватар с подигравателен украински постер на „ Св. Джавелин “ и спорило със съучениците си за Зеленски. Момичето и майка му били задържани, а след това обществените служби ги сложили под наблюдаване.

Доносничеството е остарял метод за позволение на персонални спорове в Русия. Павлик Морозов (който предал татко си на чекистите) и бе въздигнат в фетиш от руските управляващи. Какво я чака страната, чиято история се състои най-много от експанзия – на открито и във вътрешността, от агитация и промиване на мозъци, от всеобщи убийства и доносничество „ в името на народа “ – единствено един бог знае.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР