Продължаваме с разказите за необяснимите феномени в нашата Слънчева система. Япет

...
Продължаваме с разказите за необяснимите феномени в нашата Слънчева система.
Япет
Коментари Харесай

Слънчевата система – неразгаданата загадка на астрономите

Продължаваме с разказите за необяснимите явления в нашата Слънчева система.

Япет – луната на Сатурн има формата на орех

Луната на Сатурн има много забавна форма. Представете си, че най-високите планини на Земята бяха ситуирани в една непрекъсната линия на Екватора, вместо настоящето си обикновено положение – разпръснати по продължение на цялата Земя. На Япет се случва точно това – с височина повече от два пъти от Еверест (20 километра), е ситуиран голям планински било. За това в профил луната на Сатурн има толкоз ясно обрисувана форма на „ орех ”.

Никой няма визия какво съставлява този било и най-много за какво е там. Една от теориите е, че е допустимо формата да се дължи на съществували в миналото пръстени, както при Сатурн. По-късно пръстените се разрушили и останал единствено хребетът. Тази доктрина, несъмнено, не е потвърдена. Друга доктрина е, че е допустимо останките да са от някогашна луна. Но и това не е потвърдено. Каквато и да е повода Япет да има формата на „ орех ”, това я прави една от най-големите явления в Слънчевата система.

ПРОЧЕТИ ЧАСТ 1-ва: Слънчевата система – неразгаданата мистерия на астрономите

Миранда – луната на Уран

Миранда. Това е луната на Уран. Любопитното при Миранда не е формата, а цялостният тип на луната. Покрита с кратери  и дълбоки каньони, тя наподобява като „ мозайка “. Теориите за типа на Миранда са многочислени. Една от тях е, че гравитационната мощ на Уран провокира вулканични изригвания, които придават на Миранда този тип. Съществува и друга тория. Тя наподобява много подобаваща за обстановката, а точно, че луната е претърпяла няколко произшествия, които са провокирали многото кратери и каньони. Подобна е и обстановката на Уран – поради няколкото конфликта в една точка, които са провокирали страничната орбита.

Нептун излъчва повече топлота в сравнение с получава

Очаква се, че колкото по-далеч се намира една планета от Слънцето, толкоз по-студена е тя. Нека вземем за образец Плутон, където най-топлата точка е с температура от  -223 градуса по Целзий. А има догатки, че преди, е имало цели реки от течен азот, които са пресичали повърхността на Плутон.

Тоест съгласно тази доктрина най-далечната планета, която е Нептун, би трябвало да е извънредно студена. Но това не е по този начин. И не, че Нептун има тропически климат – не споделяме това. Просто не е толкоз студена, колкото би трябвало да е – температурата не става повече от -200 градуса по Целзий. Тази доктрина се основава на това, че Нептун излъчва два пъти повече сила, от тази, която приема от Слънцето.

А съгласно учените това се дължи на по този начин наречените „ диамантени дъждове “. Те се провокират от атмосферното налягане на Нептун, което кара метана, намиращ се в атмосферата да се компресира и да се трансформира в диаманти. След това диамантите падат като дъжд. Така се получава търкане и се отделя топлота. Ето по този начин учените си изясняват това събитие – по какъв начин тази студена планета, в действителност изобщо не е толкоз студена, колкото се чака да бъде.

ПРОЧЕТИ ЧАСТ 1-ва: Слънчевата система – неразгаданата мистерия на астрономите

Азотната атмосфера на Плутон не се изчерпва

Известната като планета-джудже Плутон е толкоз дребна, че даже изгуби статута си на планета. Малката планета-джудже едвам задържа личната си атмосфера. При всяко завъртане към Слънцето, леденият свят губи стотици тонове от своята най-вече азотна атмосфера.Учените са много озадачени от това за какво Плутон продължава да има азотна атмосфера. Дори има доктрина, че съществува геоложки развой, който основава авариен азот, с цел да се резервира азотната атмосфера на Плутон. Това, несъмнено, няма по какъв начин да бъде доказано.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Възстановяване статута на планета на Плутон

Съществува ли девета планета?

Въпреки че, статута на Плутон като планета беше лишен през 2006 година, учените допускат, че въпреки всичко съществува девета планета някъде в Слънчевата система. Астрономите са нарекли явлението – „ Планета девет “. Тази доктрина изниква в съзнанието на астрономите, които са следили необикновени гравитационни модели на обектите в Кайперовия пояс (голямо поле на метеорити оттатък орбитата на Нептун). Те си изясняват аномалиите със съществуването на огромна планета. Според изчисленията на астрономите се чака деветата планета да бъде три пъти по-голяма от Земята и потънала в лед. За в този момент не се знае нищо сигурно, а в случай че въпреки всичко бъде открита сходна планета ще бъде много мъчно, тъй като тя ще се намира във външните елементи на Слънчевата система.

Автор: Божидара Иванова

ПРОЧЕТИ ЧАСТ 1-ва: Слънчевата система – неразгаданата мистерия на астрономите

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР