На 20 май всички държавни български университети и част от

...
На 20 май всички държавни български университети и част от
Коментари Харесай

В знак на протест: Държавните университети няма да отворят врати на 20 май

На 20 май всички държавни български университети и част от частните университети предупредително няма да отворят порти, като изключение ще се направи само за действия със незабавен и наложителен темперамент. Това се показва в протестно писмо, подписано от 44 ректори на ВУЗ-ове у нас.

Подчертава се, че преподавателите, учените и чиновниците в администрацията на висшите учебни заведения са гръбнакът, който образува така наречен " хайлайф на нацията ". В позицията се упорства грижата за българската просвета и обучение да е изведена като главен народен приоритет в политиките на страната.

Посочва се, че през последните три години средствата от брутния вътрешен артикул, планувани за финансиране на българските университети, фрапантно понижават. Трудовите хонорари на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни по отношение на тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкоз висок учебен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на сътрудниците от Европейските просветителни институции), означават ректорите.

Те напомнят, че с големи старания през март са били признати правила, обвързващи плануваните средства от държавния бюджет за обучение и просвета с избран най-малък %. на държавните висши учебни заведения са закрепени по отношение на междинната брутна работна заплата за страната.
 Депутатите в спор по кое време и с какъв брой да се усилят заплатите във ВУЗ-овете
Депутатите в спор по кое време и с какъв брой да се усилят заплатите във ВУЗ-овете

ПП-ДБ желае отсрочване за 1 януари следващата година

Отбелязва се, че на фона на уговорките, които страната публично заявява към академичната общественост с изменението на Закона за висшето обучение, е последвал безмълвен отвод да се изпълнят отговорностите по него и да се обезпечат нужните средства.

От седмици ректорските управления и Съветът на ректорите, който ги съставлява, безрезултатно се лутат в лабиринтите на бюрократичните вътрешни взаимоотношения на страната в опит да обезпечат това, което самият закон подсигурява, написа в писмото и се добавя, че сходно унизително отношение към знанието не е проявявано в никакъв случай до момента в най-новата българска история.

" До този миг гласът на академичната общественост не доближава високи децибели, тъй като сме водени от вярата, че не силата му, а аргументираността на тезите и настояванията са водещи. Подобен метод от наша страна се приема за доверчив и неефикасен от тези, от които зависи да си свършат работата ", акцентират от Съвета на ректорите.

Поради тези аргументи се отбелязва, че за първи път от началото на Прехода и смяната през 1989 година българските учени и преподаватели от националните държавни университети и част от частните университети ще подхващат ефикасни протестни дейности заради несъблюдение на поетите от страната отговорности и неспазването на Закона за висше обучение.

20 май е избран за начална дата за стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности на всички висши учебни заведения до края на семестъра, като митингите ще се показват в стъпаловидно повишаване на дните, в които висшите учебни заведения няма да работят. В тези дейности може да бъде включено и действително блокиране на основни артерии в страната.
 Осигурени са 16-те млн. лева за нарастване на заплатите на преподавателите в университети
Осигурени са 16-те млн. лева за нарастване на заплатите на преподавателите в университети

Има опция спомагателните средства да бъдат изплатени още другата седмица

Съветът на ректорите изцяло поддържа митингите, проведени от синдикалните структури на ВОН - КНСБ и " Висше обучение " към КТ " Подкрепа ", които имат идентични претенции с тези на академичната общественост, и които ще се проведат в същия ден.

На 24 май всички преподаватели, учени, откриватели, работещи в българските висши учебни заведения, ще се включат в шествията във връзка празника с протестни ленти на реверите, в символ на противоречие с " цялостното разминаване сред думите и делата на българските политици и държавници ".

В позицията се акцентира, че от бранша остават непреклонни в настояванията си за обезпечаване достигането на междинна брутна работна заплата за университетския състав в държавните висши учебни заведения, не по-малка от 180% от междинната брутна работна заплата за страната , и обезпечаване на минимална съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения, не по-малък от 125% от междинната брутна работна заплата за страната.

Призовава се за поддръжка от цялото българско общество и най-много от студентите и докторантите. Нашите дейности не са резултат на моментна страст, а на дългогодишно потискано неодобрение, трансформирало се към този момент в оневинен яд, разяснява се в мнението.

От бранша приканват всички органи на държавната власт да премислят отношението си към висшето обучение в България , с цел да не се доближи до затваряне за непрекъснато на български университети заради банкрути и недофинансиране.
 Синдикати упорстват за по-високи заплати в системата на висшето обучение
Синдикати упорстват за по-високи заплати в системата на висшето обучение

Национален профсъюз Висше обучение и просвета готви протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат чути
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР