Продължаваме промяната и Демократична България обявиха бойкот на пленарното заседание

...
Продължаваме промяната и Демократична България обявиха бойкот на пленарното заседание
Коментари Харесай

ПП и ДБ протестно обявиха бойкот на пленарното заседание

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " оповестиха протест на пленарното съвещание в символ на митинг с признатите на второ четене в правна комисия промени в Изборния кодекс. Те отхвърлиха да участват в пленарната зала, до момента в който не бъдат импортирани предложенията за промени в Изборния кодекс, което се чака да се случи на следващия ден.

Припомняме, че съгласно признатите промени в Изборния кодекс беше върната смесената форма на гласоподаване - по желание с машина или с хартиена бюлетина, беше премахнато електронното отдалечено гласоподаване и регион " Чужбина ". Депутатите одобриха да се усили от 40 на 100 броя на необходимите заявки за разкриване на секции зад граница, закриха Обществения съвет към ЦИК и усилиха членовете на ЦИК на 25 души. Народните представители взеха решение още секционните комисии да не предават на РИК записващите механически устройства от машинното гласоподаване, а разписката от машината, която до момента служеше за контролни цели, да се смята за бюлетина от машинно гласоподаване. 

" Това, което се случи надалеч надвишава връщането на хартиената бюлетина, това е проява на мощ. Българска социалистическа партия освен даде опция да се гласоподава с хартия, видяхме доста сериозна проверка на целия избирателен развой без разискване. Заседанието на правната комисия е в нарушаване на процедурата. Това е проява на силата на ново болшинство, което е готово или да ръководи, или да организира избори, тъй че да завземе властта посредством избори. Българска социалистическа партия направиха проява на цялостна преданост към ГЕРБ и Движение за права и свободи. Сглоби се обединението на реванша ", съобщи съпредседателят на  " Демократична България " Христо Иванов

От своя страна  съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков  заяви, че няма да водят диалози с Българска социалистическа партия нито във втори мандат, нито в трети мандат, в случай че се гласоподава и в пленарна зала. " Битката ще продължи в пленарна зала ", съобщи той. 

" Няма да влизаме в съдружни договаряния с Българска социалистическа партия, без значение с кой мандат, в случай че решат да поддържат измененията в Изборния кодекс. Това би значело, че споделят на своите гласоподаватели " ние се връщаме трайно и назад в статуквото, там където царува задкулисието ". Демократичната общественост няма да позволи подмолно вотът да бъде сменен ", съобщи водачът на Политическа партия Кирил Петков.  " Омръзна ни да гледаме театъра на господин Борисов ", добави той.

Съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов пък дефинира тази нощ като " нощта на хартиената бюлетина ". " Миналите избори ги купиха, тези желаят да ги откраднат, ние няма да позволим това! ", уточни той. 

" Претенциите и поръчките, които политическите сили дадоха пред своите гласоподаватели и тук от парламентарната естрада, че ще има връщане на парламентаризма и диалогичност, всички тези поръчки и искания станаха невалидни нощес като задраскана бюлетина. Всичко, което беше в целите на " хартиената мафия " беше да се мина с кални ботуши през Изборния кодекс в нарушаване с всички правила и ние се чудим за какво е това бързане. Кой желае да отнеме гласа на българите и да подмени техния избор, кой желае да запуши устата на българите в чужбина? Ние това няма да го позволим ", каза  ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР