Продължаваме промяната-Демократична България са решили със закон да отнемат службите

...
Продължаваме промяната-Демократична България са решили със закон да отнемат службите
Коментари Харесай

ПП-ДБ нанасят мощен удар на Радев. Ето какъв закон готвят

" Продължаваме промяната-Демократична България " са решили със закон да лишават службите от президента, стана ясно от изявление на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков.

" Реформата в службите е идната огромна промяна, която би трябвало да се случи. Ако те не работят, няма по какъв начин да има обикновено правораздаване. Аз и Политическа партия ще предложим незабавна смяна в закона, тъй че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание благодарение на държавното управление. Народното събрание е верният орган, а не президентът ", съобщи Петков пред Нова телевизия, разкривайки желанията на новата власт за промяна в бранш сигурност.
-->
" В момента ДАНС е най-важната работа, от която да стартира тази смяна ", уточни още Петков.

Сайтът Епицентър припомня, че дни преди съставянето на държавното управление точно шефът на ДАНС, назначен от Румен Радев, Пламен Тончев изнесе данни пред депутатите по какъв начин консултант на Петков е нарушавал държавните секрети при диалози със Северна Македония. Вероятно това е и повода Петков да упорства за бързата промяна на шефа на ДАНС.

" Аз имам вяра, че Народното събрание би трябвало и е същинският поръчител за това службите да работят. " Трябва, по думите на Петков, да се стартира с ДАНС, където казусът е от години. Нужна е цялостна проверка на тази работа.

Смяната на службите бе и измежду тематиките, обсъждани на траялото четири часа и половина съвещание на Националния съвет на " Продължаваме промяната " (ПП), запис от което бе възложен от депутата Радостин Василев.

Точно от този запис излезе шокиращата имитация на Асен Василев, че имената на бъдещите шефове на служби са " синхронизирани с посолствата ".

В отговор на въпрос Василев прецизира, че " ДАНС, НСО, основният секретар на Министерство на вътрешните работи – това са наши хора, които са избрани от посолството ". Наколно дни по-късно в тв ефира Асен Василев съобщи изрично, че застава зад всяка своя дума от записа и е в реда на нещата съгласуването с партньорските служби, защото България е член на Европейски Съюз и НАТО.

От записа излиза наяве, че от Политическа партия считат да привлекат външни консултанти, които да оказват помощ за " конструирането " на службите и да изчистят " съветския актив в тях ". Доста евентуален сюжет, тъй като в това не сме сами, а сме с външните сътрудници, споделя Асен Василев на форума. Днес Кирил Петков удостовери това.

Отнемането на правото на автограф на президента е основна смяна в балансите на управляващите у нас.

Според Конституцията шефовете на службите се оферират от държавното управление, само че указът за тяхното предопределение се издава от президента.

Не за първи път Политическа партия протягат ръка към тази сензитивна тематика и постоянно са срещали решителния отпор на президента Радев.

Сега обаче евентуално към този момент ще имат болшинство за налагане на смяната. Това допуска експлоадиране с нова мощ на войната сред Радев и държавното управление на Денков.

Позицията на президента пристигна незабавно след чутото от записа на срещата на Политическа партия: " Всеки, който има упоритостта да прави някакви дълбоки промени в службите, да не кажа " разгром ", тъй като такива неща се чуха, би трябвало да е изцяло наясно, че тези служби не са на президента. Тези служби са на България и са под директното оперативно управление на Министерски съвет в лицето на министър-председателя ".

" Службите са в действителност съществено реформирани и вършат максимума като старания в границите на бюджета и ресурсите, с които разполагат ", сподели още президентът като даде образец за такава работа точно с ДАНС, към която към Политическа партия са насочили стрелите си.

През 2022 година ДАНС беше отличена от Съединени американски щати за изключителни заслуги и принос към националната сигурност на Съединени американски щати и за образцово взаимоотношение в битката с тероризма и подсилване на демокрацията и нейна отбрана от зловредни въздействия, сподели Радев.

" И в този момент тези хора желаят да обезглавят това управление, базирайки се на някакви посолства. Това са безспорни нелепости ", добави Радев по адрес на " Продължаваме промяната ".

" Без да се сменят службите, ще ви неодобряват отвред ", са думи пък съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков, представени от Борисов.

Истината е, че в последните две години бранш сигурност в България в действителност е овладян от президента Румен Радев посредством назначенията, осъществени от неговите служебни ръководства.

Резултатът е, че шефовете на контраразузнаването, външното разузнаване, военното, на НСО, на организацията за подслушване и следене са все на президента Румен Радев, като измененията стигнаха и до заместниците им. А все по-често из коридорите на Министерство на вътрешните работи като кадровик на бранша е спряган неговият консултант Пламен Узунов.

Последният длъжностен кабинет на Радев преназначи на поста ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, който предходният длъжностен министър председател Стефан Янев изтегли от Кюстендил, където ръководеше локалната териториална дирекция.

Скорострелно от служебното държавно управление бе преназначен и шефът на Държавна организация " Технически интервенции " (ДАТО) Бисер Борисов, назначен през 2021 година отново от Янев. Това е службата, която се занимава с подслушване и следене.

През юни 2021 година беше освободен и тогавашният началник на ДАР (Държавна организация Разузнаване) Атанас Атанасов с претекста, че не е предоставял нужната информация на президента. В изказване Атанасов съобщи, че главната причина за отстраняването му е " дългата ръка на Кремъл и ненапълно координирани дейности с един прочут предприемач с доста обвинявания, които може и да са едно цяло с Кремъл ".

Миналата година държавното управление на Кирил Петков изиска обществено оставката на шефа на службата ген. Емил Тонев, тъй като е предоставял видеозаписи с гости на Министерски съвет на прокуратурата.

Президентът Румен Радев обаче отхвърли да в профил Тонев.

Съгласно Закона за НСО лицата, заемали длъжностите ръководител на Народното събрание или министър-председател, се охраняват до 4 години след освобождението им от служба.

По предложение на служебния министър председател Гълъб Донев бяха признати промени в правилника на службата, съгласно които специфична комисия в НСО може от време на време да прави обзор дали някогашните министър председатели и ръководители на Народното събрание в действителност са застрашени.

И по този начин бе отнета защита на Кирил Петков като някогашен министър председател.

" Продължаваме промяната " и " Демократична България " предложиха по-рано законодателни промени, които да извадят службата от шапката на президентството и да я трансферират към военното министерство.

Те обаче не срещнаха поддръжка от страна на служебния кабинет и самата работа.

“Службите и прокуратурата знаят, че е пристигнало време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България ще остане завладяна страна ", сподели Кирил Петков, сподели на ексклузивен брифинг на 25 май 2023 в навечерието на излизането на записа от срещата на Политическа партия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР