Продажбите на бира за първите шест месеца на годината се

...
Коментари Харесай

Продажбите на бира за полугодието се връщат към нивата от 2020 г.

Продажбите на бира за първите шест месеца на годината се възвръщат и доближават 2 400 хиляди хектолитра, което е съвсем на равнищата от 2020 година (2 526 хиляди хектолитра). През последния месец се усилва потреблението на наливна бира (6%). Връща се наклонността за намаляващ интерес към питие в пластмасови бутилки (54% дял). Стъклените бутилки държат 20% от пазара, а кеновете - 23%, оповестиха от Съюза на пивоварите.

" На европейската карта на промишлеността България към този момент е на 11-о място по размер на продажбите на бира. За предходната година даже има леко повишение на износа на българска бира ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на браншовия съюз. В Съюза на пивоварите влизат " Каменица ", " Загорка ", " Карлсберг България ", " Бритос ", " Ломско питие ", " Болярка " и " Гларус ". От години обаче от асоциацията не дават разбивка на продажбите на обособени й членове пивовари.

Извън тях, въпреки и още с дребен дял, от ден на ден навлизат дребни български и непознати производители на крафт бири, както и импорт на обичайни чешки, британски и немски производители. Там пазарът обаче е много фрагментиран и е мъчно да се даде точна статистика, кой какъв брой продава.
Избор и желания
Вкусът на напитката, нейната опаковка и стилът бира са най-важни за избора на питие. Едва по-късно се подреждат цената и марката, регистрират маркетингови изследвания по поръчка на браншовия съюз. Пак съгласно тези проучвания през летните месеци всеки ден пълнолетният консуматор изпива по една бира. А 58% от феновете на пивото най-малко един път месечно употребяват безалкохолна бира.

През лятото близо 50% от дамите пият бира най-малко един път месечно, а всяка трета - най-малко един път седмично. Дамите избират нискоалхолните или безалкохолните бири с плодови или билкови аромати, регистрират от Съюза на пивоварите.
20 млн. лева вложения за първото полугодие
В страната са регистрирани 37 производители на бира, от които огромните компании са 3 и са интернационалните, дребните и междинните пивоварни - 8, а останалите 26 са микропредприятия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР