Продажба на имот или лек автомобил в България вече ще

...
Продажба на имот или лек автомобил в България вече ще
Коментари Харесай

Приеха го! Продаваш имот или кола само ако си чист пред данъчните

Продажба на парцел или лек автомобил в България към този момент ще се прави единствено след инспекция от нотариус в Националната организация за приходите (НАП) дали продавачът има остарели непогасени отговорности към страната, рещиха депутатите.

Промените са част от Данъчно-процесуалния кодекс и минаха през преходните и заключителни разпореждания на Законопроекта за държавния бюджет за 2023 година Те са измежду многото законодателни начинания на финансовия министър Асен Василев за възстановяване на събираемостта на приходите в хазната.
-->
Според текстовете става въпрос само за отговорности към бюджета, които не са погасени в период, и към този момент подлежат на наложително осъществяване.

Така продавач на парцел или автомобил и адресат на завещание под формата на парцел първо би трябвало да заплатят тези непогасени отговорности преди завършване на договорката. Това важи и за вписването на ипотека върху парцел.

Аргументът на финансовото министерство е, че има установени случаи на съзнателно укриване на отговорностите преди договорката. Експертите във ведомството пресмятат, че това води до вреди за бюджета от 6.4 млн. лева

С измененията в закона се дава достъп на нотариусите до данните с данъчна и осигурителна информация в Национална агенция за приходите.

Предвижда се нотариус или арбитър по вписванията, който не съблюдава наредбите и разреши договорка при съществуване на отговорности към страната, да дава отговор солидарно за заплащането им.

Остават в действие и отговорностите за инспекция дали парцелът или автомобилът имат непогасени данъчни отговорности.

Припомняме, че това бе препоръчано за публично разискване и от към този момент някогашния финансов министър Росица Велкова. Тогава нотариуси и юристи се оповестиха „ срещу “ предлагането на Министерството на финансите и предизвестиха, че „ нарушава човешките права “.

Депутатите утвърдиха и предлагането да се разшири кръгът на случаите, при които съдът може да постанови да бъде разкрита банкова загадка. Според текстовете съдът ще може да смъква банковата загадка, когато това е поискано от обществен реализатор за застраховане и събиране на обществено обвързване. Срещу текста възразиха най-вече от „ ИТН “ и „ Възраждане “.

Kритиките на опозицията бяха, че по текстовете няма мнение на Българска народна банка и Асоциацията на банките в България, а финансовият министър уточни, че се транспонира европейска инструкция, като Европейската комисия проверявала за какво това не е направено до момента.

Радомир Чолаков от ГЕРБ предложи гласуването да бъде отделено и отсрочено, само че депутатите одобриха текста на вносителя.

/economic.bg/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР