СподелиПри скорошен телефонен разговор между Джо Байдън и Еманюел Макрон,

...
СподелиПри скорошен телефонен разговор между Джо Байдън и Еманюел Макрон,
Коментари Харесай

Какво се крие зад нетипичните, понякога хаотични, но солидни отношения между Байдън и Макрон?

Сподели
При неотдавнашен телефонен диалог сред Джо Байдън и Еманюел Макрон, френският президент предложил да се изпратят западни сили в Украйна, с цел да може да образоват войски във военната зона, само че Байдън не го поддържа. Американският президент показва угриженост по отношение на евентуалните последствия от сходни дейности от която и да е страна от НАТО, изключително на място, където хората могат да се окажат на огневата линия и да доведат до ескалация на спора. Това настояват двама души, осведомени с диалога, а позвъняването завършва без резултат. И за Байдън и Макрон обаче, това е добре.

Двамата водачи не са съгласни по няколко значими въпроса: Макрон се пробва да показа себе си като бранител на европейската автономия и самоопределяне. Белият дом го счита за непредсказуем. От друга страна, Макрон упорства за политически разновидности в Украйна, които изнервят администрацията на Байдън.

Но макар техните разлики, и възрастова разлика от 35 години, двамата мъже последователно започнаха да се доверяват един на различен по изумителен метод.

Сътрудници от двете страни на Атлантика, които са били очевидци на персоналните им контакти, упорстват, че има същинска топлина сред двамата водачи и техните съпруги, които даже споделиха интимна вечеря в ресторант в Джорджтаун по време на визитата на Маркон в Съединени американски щати през декември 2022 година Байдън даже одобри поканата на Макрон за държавно посещаване тази събота, единственото, на което той се съгласява по време на мощно напрегнатата и натоварена изборна година в Съединени американски щати. А това, „ приказва доста “ за уважението на Байдън към френския президент, счита някогашен чиновник на администрацията.

И през последните няколко години никой европейски водач не е бил по-откровен от Макрон по отношение на континенталния императив или така наречен „ стратегическа автономност “, а точно намаляването на зависимостта на Европейски Съюз от Вашингтон, с цел да се подсигурява неговата групова сигурност.

В огромна тирада в университета Сорбона през април той съобщи, че Европа „ е смъртна “, предупреждавайки, че „ може да почине и дали ще почине зависи напълно от нашия избор “. Много наблюдаващи гледаха на тревожния звук на тази тирада, като на опит на Макрон да  съживи личната си политическа позиция.

„ Макрон ще беседва с Байдън в миг, когато той е доста неизвестен в страната си и се пробва да откри обръщение, което ще отразява неговото завещание “, счита Иън Бремър, президент на The Eurasia Group. „ Той става все по-остър в изявленията си, тъй като е угрижен. “

На този декор не стоят единствено идните европейски избори, само че и опцията Доналд Тръмп да победи Байдън през ноември. Макрон упорства Европа да одобри по-сериозно своята групова защита, с взор върху вероятността някогашният президент да се върне на власт. Макрон, повече от всички свои сътрудници, се пробва да се утвърди като водач на европейския блок след отдръпването на немския канцлер Ангела Меркел.

„ Не всички европейски водачи са толкоз склонни да приказват за вероятния крах на водачеството на Съединени американски щати, тъй като се притесняват, че това ще се трансформира в знамение “, споделя Камил Гранд, помощник в Европейския съвет за външни връзки и някогашен асистент общоприет секретар на НАТО за вложения в защитата.

„ Съединени американски щати са поляризирани, както видяхме със забавянето на пакета за в допълнение финансиране за Украйна. Китай е главният приоритет за сигурност на Америка и има основателна причина за това. Ангажиментът на Вашингтон към европейската сигурност, в най-хубавия случай, е да остане същият, само че може да намалее, тъй че има смисъл европейците да поемат повече отговорност “, добавя Гранд.

Сътрудници на Байдън споделят, че апелите на Макрон за по-силна Европа са в сходство със личната му визия за трансатлантическия алианс, до момента в който той продължава да се приспособява към средата на сигурност, преобърната от нашествието на Русия в Украйна. „ По отношение на огромните въпроси сред двамата има чувство за единодушие “, счита Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност за стратегически връзки.

Сътрудници на Байдън споделят, че колкото и  да желае обединена Европа и НАТО, той схваща, че страните може да се разграничават в своите политики или подходи, само че споделят една и съща цел: да не позволяват Путин да разшири империята си. Поради тази причина ясният ангажимент на Макрон към Украйна и главните демократични полезности, които са в основата на трансатлантическия съюз в продължение на осем десетилетия, спомогнаха за циментирането на връзките сред него и Байдън, даже в случай че от време на време сред тях има напрежение.

В началото на 2022 година, когато страховете, че Русия ще нахлуе в Украйна, се усилиха, Макрон убеждаваше Съединени американски щати и НАТО, че може персонално да разубеди Путин да стартира война. Администрацията на Байдън се ангажира с дипломация с Русия, надявайки се войната да завърши още на масата за договаряния, преди да стартира на бойното поле. Но малко на брой публични лица имаха вяра, че договарянията ще спрат офанзивата на Путин. Според съветниците на Байдън, Русия би имала съществени връзки единствено с водача на НАТО или Съединени американски щати, а не с някаква европейска мощ.

„ Макрон одобри съществено, че Путин заплашва да направи нещо и искаше да го избегне “, сподели Ерик Грийн, някогашен шеф на Съвета за национална сигурност на Байдън за Русия. Що се отнася до това за какво Белият дом е склонен с увертюрите на Макрон към Путин, той добави: „ Не желаеме да съжаляваме “.

Грийн назова Макрон „ неповторима, енергична персона “. Но това евентуално е учтива оценка, като се има поради, че през 2019 година Макрон  съобщи, че НАТО е в „ мозъчна гибел “.

Миналата година, по време на полет от Китай, той сподели пред кореспонденти, че Франция и  съдружниците от НАТО не би трябвало „ сляпо “ да следват политиката на Вашингтон за Китай,  след което той одобри китайския президент Си Дзинпин в Париж.

Но нищо не развълнува Макрон повече от съглашението AUKUS от 2021 година, според което Австралия се отдръпна от договорката за закупуване на нуклеарни подводници от Франция в интерес на ново съглашение за доставката им от Англия и Съединени американски щати. Френският външен министър разкритикува договорката, която коства на Франция 65 милиарда $, и я дефинира като „ удар в гърба “. Той даже съобщи, че „ бруталното и едностранно решение на администрацията на Байдън наподобява доста на това, което прави Тръмп “.

„ Когато Макрон се върна от Пекин и съобщи, че Европа би трябвало да има лична политика за Китай, това в действителност обиди американците. Имаме лични стопански ползи, те го схващат доста добре, само че сме съгласни по въпросите на защитата “, сподели Кристофър Вайсберг, член на Народното събрание, представляващ френските жители в Съединени американски щати.

В събота френският президент желае още веднъж да повдигне въпроса за тежките търговски връзки сред Съединени американски щати и Европа. По време на визитата си в Съединени американски щати през 2022 година той жигосах Закона за понижаване на инфлацията и дотациите за чиста сила като „ супер нападателни “ и атакува сенатор Джо Манчин, като упрекна авторитетния законодател: „ наранява страната му “.

Байдън се опита да поправи нещата, като призна, че договорката е „ тромава “ и че „ не е изцяло изпипана “.

Въпреки че Байдън може да е обидил Макрон със договорката AUKUS, френският президент понякога връща услугата, като подценява желанието на Байдън НАТО да марширува в крачка и издава обществени изказвания в поддръжка на по-смели ходове в отбрана на Украйна. Според двама чиновници на администрацията Макрон е главният съперник, измежду водачите на Г-7, в проекта на Съединени американски щати да употребява лихви от иззети съветски активи за заем за Украйна.

Макрон лобира за изпращане на съдружни войски в Украйна за образование, доста преди да има някакъв консенсус към сходен ход. Той сложи под въпрос за какво НАТО изцяло изключи опцията за директно военно присъединяване в Украйна, макар опасенията, че това може да провокира доста по-широк спор.

Някои наблюдаващи приветстваха неговата откровеност.

„ Той беше доста по-реалистичен от останалите във връзка с това какъв брой би трябвало да се намеси Европа в Украйна “, счита Рейчъл Рицо, помощник в Атлантическия съвет.

Макрон беше песимистичен към някои от по-смелите заявления на Байдън. По време на събития за набиране на средства американският президент описа по какъв начин Макрон, на една от първите им срещи през 2021 година, дава отговор скептично на обещанието му, че „ Америка се завръща “, като пита „ За какъв брой време? “

„ Макрон в никакъв случай не е вярвал на този слоган. Той евентуално е по-наясно от множеството европейски водачи по отношение на структурните промени, през които минават Съединени американски щати, както във връзка с целите на електората, по този начин и на дълготрайната външна политика, в която мястото на Европа ще отпадне необратимо “, сподели Матийо Дроан, гостуващ помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон

Войната в Газа в допълнение подложи на тестване външната политика на Байдън и Макрон, защото Израел, който е главен съдружник както на Съединени американски щати, по този начин и на Франция, подцени молбите им за въздържаност и по-съзнателни старания за ограничение на цивилните жертви. Миналата седмица Франция забрани на израелски отбранителни компании да вземат участие в огромно оръжейно ревю, една от най-категоричните  стъпки до момента, изразяващи неодобрението по отношение на войната, водена от премиера Бенямин Нетаняху.

Но все пак това, Байдън и неговите висши помощници към този момент не обръщат внимание на по-острите рецензии на френския президент и по-големите му старания да бъде основен воин на международната сцена. В последна сметка Белият дом се доверява на Макрон и е убеден, че той е в техния екип.

*Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът е на ДЕБАТИ.БГ

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР