Прочутият руски квас, който от стотици години е най-популярната безалкохолна

...
Прочутият руски квас, който от стотици години е най-популярната безалкохолна
Коментари Харесай

Руският квас се приготвя и с краставици и ябълки

Прочутият съветски мая, който от стотици години е най-популярната безалкохолна напитка на руснаците, може да се подготви и от зеленчуци и плодове.

Класическият мая се прави от сушен самун, който се залива с вряла вода, прибавят се захар, квас и мента. Когато след няколко дни “кипне ”, се разлива по бутилки и във всяка се прибавят по две-три стафиди.

Хората, които са родени отвън рамките на Русия, възприемат тази напитка не всеки път позитивно. Затова тя има и фруктови разновидности, както и зеленчукови.

Например, с цел да се направи краставичен мая, са нужни 5 литра сок от краставици.

 Руски мая

Той се подготвя, като измитите краставици се нарязват на кръгчета с дебелина 2 см и се накисват в леко подсолена вода /20 г сол на 1 л вода/, с цел да се отстрани горчилката.

След това кръгчетата се измиват и се поставят в сокоизстисквачка. Този сок се кипва, след това се охлажда до 30-35 градуса и се прецежда през марля.

Трябват обаче и 4.5 л доматен сок. За задачата ситно нарязаните домати се подгряват до 70-75 г в емайлиран съд и се претриват през решето, с цел да се получи сок.

 Ябълков мая

За кваса са нужни и 400 г пюре от червени чушки. За да го извършите, би трябвало да варите 12 минути измитите и изчистени от семената чушки.

После да ги нарежете на ситно и да ги претриете през решето. Двата сока и пюрето се смесват, прибавя се 80 г сол и 120 г захар, разбърква се добре и се разлива в бутилки. Стерилизира се.

Ябълковият мая се прави по-лесно. Необходими са 5 кг междинни ябълки, които се почистват от сърцевината и се нарязват на четвъртинки.

Заливаме ги с 2.5 л вода, варим ги до цялостно омекване. Претривате ябълките с водата през решето, прецеждате през марля, преливате в стъклен съд. Добавяте 400 г захар и 10 г квас, разбърквате и наливате в бутилки.

Затваряте ги и легнали ги слагате на хладно. След три дни е подготвен най-прекрасният ябълков мая.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР