Прочутият празник на бирата Октоберфест започна днес в Мюнхен за

...
Прочутият празник на бирата Октоберфест започна днес в Мюнхен за
Коментари Харесай

Милиони литри бира се леят на Октоберфест в Мюнхен

Прочутият празник на бирата Октоберфест стартира през днешния ден в Мюнхен за 184-ти път, съобщи ТАСС. По традиция навръх обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специфичен чук и думите " О'цапфт ис " ( " отворено е " ), давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер обичайно получи първата халба бира.Забележително е, че Райтер отвори бурето със единствено два удара на чука.

Броят на ударите всяка година е тематика за оживени разисквания на Октоберфест. Най-добрият резултат е на някогашния кмет Кристиан Уде, който години наред успяваше да се оправи със задачата със също два удара, най-лошият - на Томас Вимер, който през далечната 1950 година има потребност от цели 19 удара.
 Октоберфест 2017 Guliver/Getty Images
Рекорд: Как се носят 29 бири едновременно (ВИДЕО)

Часове преди откриването пред основния вход на фестивала се изви дълга опашка . Сгрявайки се с кафе и други топли питиета, най-преданите фенове на бирата още през нощта се появиха в региона Терезиенвийзе, където са павилионите на пивоварните. Мнозина от тях, в това число чужденци, пристигнаха в баварски носии - дамите в пъстри рокли с престилки (дирндл), мъжете - в кожени панталони (ледерхозен).

Любопитни обстоятелства за бирата, които може би не знаете

Тази година Октоберфест минава при засилени ограничения за сигурност - на Терезиенвийзе е неразрешено да се внасят огромни сакове и раници , контролът на входовете е засилен. Редът се обезпечава от към 650 служители на реда или с 200 повече от предходната година. Допълнителните ограничения за сигурност се отразиха и на цените, в това число на бирата, отбелязва ТАСС.

Празникът се празнува от 1810 година , когато е проведен за първи път по случай баварска кралска женитба . Той се смята за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едвам 22 пъти поради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на предишния век.

Кои са богините на бирата и още 7 обстоятелството за пенливата напитка
 Октоберфест 2017 БГНЕС
Октоберфест е и забележителен източник на приходи , като всяка година гостите харчат над 1 милиарда евро за бира, закуски и сувенири, хотели и таксита. Броят на посетителите нормално надминава 6 милиона души , като върхът е подложен през 1985 година - 7,1 милиона, добавя ДПА.

Най-силната бира в света е с 67,5% алкохол (ВИДЕО)

Заради неприятното време и страха от терористични офанзиви предходната година те бяха единствено 5,6 милиона. Въпреки това те са изпили 6,6 милиона литра бира, изяли са 367 000 печени пилета, 116 вола и 58 телета, наред с 28 тона печени бадеми.

Октоберфест обезпечава работа за към 8000 непрекъснати чиновници и 5000 нещатни сътрудници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР