Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с

...
Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с
Коментари Харесай

Голяма част от ремонтираните язовири нямат никакви одобрени строителни книжа

Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с автомагистралите. Голяма част от ремонтираните язовири нямат никакви утвърдени строителни бумаги. Доказателства за нуждата от спешен ремонт няма. Това съобщи служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков по време на брифинг, касаещ порочни практики при поправки на язовирни стени и уреди.

По думите му, това е един от следващите случаи на огромно нелегално строителство, което страната си е разрешила в интервала от 2018 до 2020 година Регионалният министър напомни, че през юли 2018 г. е признато решение на Министерския съвет, с което е бил утвърден лист от 418 язовира, като възложител е Държавната консолидационна компания, а реализатор - държавната компания " Монтажи " АД.

Арх. Шишков разгласи, че към този миг са тествани 71 язовира, като на 51 ремонтът е приключен, отчасти приключен - на седем, и недовършен - на останалите 13.

Регионалният министър дефинира ремонтите на язовирите в посочения от него интервал като " дребен строителен безпорядък в страната ".

" Голяма част от язовирите са празни, а се твърди, че някои от тях са спешни ", сподели още министър Шишков. По думите му, няма никакви регистрирани известия за зародила повреда на тестваните обекти.

Той подсети, че през февруари т.г. предшественикът му на поста Гроздан Караджов е образувал работна група, която е стигнала до заключението, че тези язовири са били " възможни като спешни ".

" Очевиден е опитът да бъде открито някакво решение, тъй че построеното от страната да не бъде отстранено, което е разумно. Считам, че този опит казусът с противозаконното строителство да бъде решен с незаконови способи, е най-лошият образец, който може да даде страната ", допълни арх. Шишков.

Качени са за публично разискване оферти за промени в Закона за устройство на територията, изясни Иван Шишков, чиято цел е да се откри позволение на този проблем.

От своя страна служебният министър на стопанската система Никола Стоянов съобщи, че язовирните поправки са сериозен проблем, който двете министерства наследяват. Той добави, че във ведомството му са докладвали, че информацията която им е била предоставена от " Монтажи " АД не е цялостна.

" По информацията, което имам, ДКК е сменила изпълнителния шеф на " Монтажи ", която е подавала непълна информация към ДКК за язовирите. По непотвърдена информация 209 язовира са с завършили строително-монтажни работи. Ние би трябвало да решим този завещан проблем. Да, строено е доста постоянно без строителни бумаги, бързано е доста, доста неща са недомислени ", съобщи Стоянов.

Икономическият министър добави, че към 80 % от парите са разплатени. По думите му ремонтите на язовирите са завършили по времето на държавното управление на Кирил Петков.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР