Проблемът с експлоатацията на чуждестранните работници на белгийските строителни обекти

...
Проблемът с експлоатацията на чуждестранните работници на белгийските строителни обекти
Коментари Харесай

Модерно робство в Белгия: трафик на хора в химическата компания „Бореалис“

Проблемът с употребата на задграничните служащи на белгийските строителни обекти не е нов

На строителна площадка на химическата компания „ Бореалис “ (Borealis) бяха открити 55 служащи - филипинци и бенгалци, които са били експлоатирани и евентуално са жертви на трафик на хора. Службата по труда в Антверпен организира следствие. Профсъюзите от своя страна желаят привикване на специфичен работен съвет, с цел да получат повече пояснения от „ Бореалис “. Това съобщи особено за белгийската организация Белга.

Това е случай със съществени размери - нещо, което е рядко виждано в Белгия.

„ И въпреки всичко това е единствено върхът на айсберга, тъй като съгласно Световния показател на робството към 23 000 души в нашата страна са жертви на употреба или съвременно иго “, споделя министър Ван Куикенборн.

"Твърди се, че жертвите са били наети от изпълнителя „ ИРЕМ-Понтичели “ (IREM-Ponticelli) с маджарски работни визи, някои от които са изтекли, и са работили шест дни в седмицата единствено за 650 евро на месец ", написа [вестник] „ Де Тейд “ (De Tijd).

"Те също са живели в ужасяващи условия в индустриална зона в Дюрне ", оповестява „ Газет ван Антверпен “ (Gazet van Antwerpen). Според министър Ван Куикенборн някои от жертвите към този момент са разпитани, а други следва да бъдат разпитани. Министърът употребява случая, с цел да подчертае обстоятелството, че политиците обръщат прекомерно малко внимание на казуса. Настоящото държавно управление желае да предложи решение на това, като се концентрира върху три области: предварителна защита, откриване, наказателно гонене и съдене и помощ.

За Общата федерация на труда на Белгия (FGTB) казусът с употребата на задграничните служащи на белгийските строителни обекти не е нов.

„ Това продължава от 20 години “, споделя профсъюзният секретар за Антверпен Том Веркамен, само че съгласно него нещата са „ ескалирали “ през последните години и този случай е единствено върхът на айсберга.

„ Строителната промишленост към този момент има 30 % командировани служащи, което съставлява 90 до 100 000 души “, споделя той. Европейската инструкция за командироване на служащи планува, че тези служащи би трябвало да получават минималната работна заплата в приемащата страна, както и други права във връзка с здравето и сигурността на работното място, интервалите на отмора и отпуските.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР