Световните лидери реагираха с шок и възмущение на новината за

...
Световните лидери реагираха с шок и възмущение на новината за
Коментари Харесай

Световните лидери изразиха шок и възмущение от покушението срещу Роберт Фицо

Световните водачи реагираха с потрес и отвращение на новината за, който получи животозастрашаващи пострадвания при опит за ликвидиране в сряда, оповестиха от словашката държавна канцелария.

Служебният министър-председател Димитър Главчев също разяснява в резюме тематиката с простреляния словашки министър председател Роберто Фицо . На брифинг в Министерски съвет Главчев съобщи, че България незабавно е изразила съпричастност със Словакия и дефинира стрелбата по словашкия министър председател като изрично недопустимо.

" Надявам се сътрудника министър председател на Словакия да се възвърне бързо и още веднъж да е на работа ", пожела Главчев на словашкия си сътрудник Фицо.

В обществената мрежа X (бивш Twitter) президентът Румен Радев също осъди покушението на Роберт Фицо. По думите му това нахлуване заплашва стабилността и демокрацията в Европа. Той е безапелационен, че сходен акт е безусловно недопустим.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън: " Със угриженост научих за нападението против словашкия министър председател Роберт Фицо. Ние осъждаме този отблъскващ акт на принуждение. Нашето посолство е в стеснен контакт с държавното управление на Словакия и е готово да окаже помощ. "

Президентът на Русия Владимир Путин в известие до словашкия президент Зузана Чапутова: " Няма опрощение за този колосален акт. Познавам Роберт Фицо като самоуверен и съдбоносен човек. Надявам се, че тези качества ще му оказват помощ да преодолее тази сложна обстановка. Моля, предайте му най-искрената ми поддръжка и пожелания за бързо и цялостно възобновяване. "

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен: " Такива актове на принуждение нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията, нашето най-ценно общо богатство. Моите мисли са с премиера Фицо и неговото семейство. "

Президентът на Чехия Пет е р Павел: " Нападението против Роберт Фицо е очевидно укоримо, без значение от мотивацията. Това би трябвало да бъде предизвестие за нас за последствията от възходящата ненавист и експанзия в обществото. Пожелавам на Роберт Фицо да преодолее този случай без трайни последствия. "

Германският канцлер Олаф Шолц: " Новината за подлия опит за ликвидиране на словашкия министър председател Фицо ме шокира надълбоко. Насилието не би трябвало да има място в европейската политика. "

Президентът на Украйна Володимир Зеленски: " Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че насилието няма да се трансформира в норма в която и да е страна, форма или сфера. "

Изпълняващият длъжността ръководител на словашкия парламент Петер Жига: " Възприемам това като офанзива против правилата на словашката народна власт. Такъв ужасяващ акт в никакъв случай не се е случвал в словашката история. Смятам го за резултат от нагнетените пристрастености и разделянето на словашкото общество на два непримирими лагера. "

Унгарският министър председател Виктор Орбан: " Бях надълбоко шокиран от ужасното нахлуване против моя другар, министър председател Роберт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възобновяване! Бог да благослови него и неговата страна! "

Британският министър председател Риши Сунак: " Шокиран съм да чуя тази ужасна вест. Всички наши мисли са с премиера Фицо и неговото семейство. "

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел: " Нищо не може да оправдае насилието или такива офанзиви. "

Премиерът на Италия Джорджа Мелони: " С бездънен потрес научих новината за подлия атентат против словашкия министър председател Роберт Фицо. Всичките ми мисли са с него, неговото семейство и приятелския словашки народ. От името на италианското държавно управление бих желала да изразя най-силното наказание на всички форми на принуждение и офанзиви против главните правила на демокрацията и свободата. "

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте: " Шокиран съм от стрелбата по моя дълготраен сътрудник, премиера Роберт Фицо от Словакия. Пожелавам му доста мощ, мислите ми са с него и фамилията му. "

Премиерът на Белгия Александър Де Кроо: " Атаката против премиера Роберт Фицо е офанзива против демокрацията. "

Президентът на Румъния Клаус Йоханис: " Ужасен съм да науча за стрелбата по словашкия министър председател Роберт Фицо. Пожелавам му цялостно и бързо възобновяване. Силно съдя такива екстремистки актове, които заплашват нашите съществени европейски полезности. "

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис: " Шокиран съм от ужасния атентат против премиера на Словакия Роберт Фицо. Такива актове на принуждение нямат място в нашите общества. Пожелавам му бързо възобновяване. "

Премиерът на Испания Педро Санчес: " Ужасен и засегнат съм от офанзивата против словашкия министър председател. Испания стои зад Роберт Фицо, неговото семейство и словашкия народ в този извънредно сложен миг. Нищо не може да оправдае насилието. "

Премиерът на Португалия Луиш Монтенегро: " От името на Португалия и от мое име показвам цялата си взаимност с моя сътрудник Роберт Фицо, министър председател на Словакия, пожелавайки му цялостно възобновяване. Осъждаме най-строго този недопустим и безчовечен акт на политическо принуждение. "

Премиерът на Дания Мете Фредериксен: " Силно съдя ужасяващото нахлуване против премиера Роберт Фицо. Насилието няма място в нашето общество. Мислите ми са с премиера Фицо, неговите близки и словашкия народ. "

Премиерът на Естония Кая Калас: " Дълбоко шокирана съм от опита за ликвидиране на словашкия министър председател Роберт Фицо. Атаката против определен водач е също офанзива против самата концепция за народна власт. "

Премиерът на Ирландия Саймън Харис: " Дълбоко съм шокиран от днешното нахлуване против премиера на Словакия, Роберт Фицо. Атаката против премиера Фицо е офанзива против демокрацията, съществена полезност на Европейския съюз, която всички ние споделяме. "

Президентът на Литва Гитанас Науседа: " Шокираща вест от Братислава. Силно съдя опита за ликвидиране на премиера на Словакия, Роберт Фицо. Трябва да има нулева приемливост към такива актове на принуждение. "

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс: " Независимо от политическите или други разлики, насилието е изцяло недопустимо. Пожелавам бързо възобновяване на премиера на Словакия Роберт Фицо. Осъждам този опит за ликвидиране и приканвам за цялостно следствие. "

Израелският външен министър Израел Кац: " От мое име и от името на израелското държавно управление изпращаме нашите мисли и молебствия към премиера Роберт Фицо и народа на Словакия в този сложен миг. "

В актуалната европейска история има единствено три случая на покушения против настоящи министър-председатели и последното от тях е през 2003 година.

На 28 февруари 1986 година шведският министър председател Улоф Палме е убит на улица в Стокхолм, до момента в който се прибира от кино със брачната половинка си. Нападателят съумява да избяга, а следствието на убийството продължава десетилетия. Въпреки че през 2020 година шведският основен прокурор уточни Стъг Енгстрьом като евентуалния палач, казусът остава забранен заради липса на нови доказателства и самоубийството на Енгстрьом през 2000 година

На 12 март 2003 година сръбският министър председател Зоран Джинджич е погубен от снайперист в Белград. Джинджич е основна фигура в демократичните промени в Сърбия след рухването на режима на Слободан Милошевич. Убийството е обвързвано с проведената престъпност и е планувано от някогашни членове на режима на Милошевич.

На 12 октомври 1984 година е осъществен бомбен атентат против английския министър председател Маргарет Тачър в хотел " Брайтън ". Тачър оцелява , само че петима души умират, а други 31 са ранени. Атентатът е осъществен от Ирландската републиканска войска (ИРА).
 Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо Обновена
Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

Той е настанен в болница
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР