Призоваваме Висшия съдебен съвет незабавно да отстрани от заеманите длъжности

...
Призоваваме Висшия съдебен съвет незабавно да отстрани от заеманите длъжности
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова ВСС да отстрани Гешев, Сарафов и Тодоров

Призоваваме Висшия правосъден съвет неотложно да в профил от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, с цел да се обезпечи обективно, всестранно и цялостно следствие на обстоятелствата и събитията по към този момент формираните производства за предварително освобождение от служба. Това се споделя в декларация на Съюза на съдиите в България, изпратена до медиите.

Пълният текст на декларацията:

" Съюзът на съдиите в България показва своето изрично отрицание на дейностите на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на актуалното управление на Прокуратурата на Република България в следващата и най-голяма до момента рецесия, провокирана от държанието на основния прокурор Иван Гешев, неговия заместител и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов, както и от заместника на последния - Ясен Тодоров. Тези дейности освен не способстват за подсилване на престижа на правосъдната власт, а в противен случай – сами по себе си се трансформират в демонстративно доказателство за тежко накърнената самостоятелност на правосъдната власт, което дискредитира способността й да устоява на политически, партийни и личностни въздействия.

Многократно, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, в това число преди избора на Иван Гешев за основен прокурор, че същият е безусловно неприспособим за този пост заради цялостната липса на нужните според закона професионални и нравствени качества. Ето за какво не сме сюрпризирани от многочислените негови дейности, неприемливи от позиция на етичните правила и професионалните стандарти. С огромно страдание отчитаме, че дискредитирането на Иван Гешев надалеч надвиши личността му и фигурата на основния прокурор и надълбоко засегна доверието освен в прокуратурата като институция, призвана да се бори независимо и умело с престъпността, само че и в цялата правосъдна система, доколкото прокуратурата към момента е част от нея.

Въпреки че в мандата на Иван Гешев до момента бяха осъществени на процедура всички предстоящи опасности за правосъдната власт, съответна реакция - сериозна, честна и способена - от страна на Прокурорската гилдия и на Пленума на Висш съдебен съвет постоянно липсваше.

Липсваше такава реакция и след 01.05.2023 година, когато бяха обществено оповестени изказванията за експлоадиране на взривно устройство до автомобила на основния прокурор. Нито Прокурорската гилдия, нито Пленумът на Висш съдебен съвет разискаха смисъла на тези изказвания за събитието, на непремерените изявления на самия Иван Гешев и на заместника му Борислав Сарафов, както и на последвалия спор сред тях.

На 11.05.2023г. болшинството на Пленума на Висш съдебен съвет отхвърли предлагането на госпожа Атанаска Дишева да разиска въпроса за гърмежа край кортежа на Иван Гешев и разменените обвинявания сред него и Борислав Сарафов от една страна и сред Сарафов и неговия заместител Ясен Тодоров от друга. Пленумът отхвърли и предлагането да прегледа писмото на пет неправителствени организации, в което се настояваше кадровиците да обсъдят изказванията на Борислав Сарафов за интервенция на Иван Гешев в следствието за гърмежа. Междувременно в същия ден, 11.05.2023г., претендентът за министър-председател от политическа партия ГЕРБ разгласи, че „ първото, което ще направи министърът на правораздаването в новото държавно управление, е да внесе във Висшия правосъден съвет искане за освобождение на основния прокурор Иван Гешев заради уронване престижа на правосъдната власт ". Последва утвърждение от водача на друга политическа партия – Движение за права и свободи, с претекст, че „ има основано напрежение в обществото “. На идващия ден, 12.05.2023г., настъпи магическа и радикална смяна в убежденията на част от болшинството, отхвърлило изрично опцията Пленумът на Висш съдебен съвет да се занимава с разискване държанието на Иван Гешев и на обществения спор сред него и Сарафов, като шестима членове на Прокурорската гилдия внесоха предложение за предварително освобождение от служба на основния прокурор заради тежко нарушаване на служебните му отговорности по време на първичния оглед на местопроизшествието на 01.05.2023г. Предложението бе стимулирано точно с обществено оповестените данни в интервала 01.05. – 09.05.2023г.

Едва ли е належащо да припомняме предходните осветявания на подмолните механизми за преодоляване на държавните институции: по този начин наречените кавги „ Мишо Бирата “, бележника на Филип Златанов, „ Ти си го избра “, диалозите сред някогашните съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които Янева твърди, че Бойко Борисов е оказвал въздействие на предходния основен прокурор Сотир Цацаров да я „ опраска “, т.е. да предприеме дейности, които да доведат до нейното освобождение от служба, признанията на някогашните ръководители на правосъдни органи Веселин Пенгезов и Методи Лалов за въздействието на Делян Пеевски в кадровия развой на административни ръководители в правосъдната власт, „ Цум-гейт “, придобилите в последните години необятна гласност аудиозаписи с признанието на водача на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов за водещата му роля в избора на предходния основен прокурор и наложилото се публично подстрекателство, че това въздействие в действителност съставлява действителният избор на основен прокурор, а последвалото гласоподаване във Висш съдебен съвет е само недотам изкусна форма за придаване на все по-изтъняваща симулативност на правда. Това неизчерпателно изброяване ясно демонстрира неприемливо политическо и престъпно вмешателство в правосъдната власт зад фасадата на обществените процедури, което съставлява тежко нарушение на престижа на правосъдната власт.

Ако някой въобще е имал подозрения за горепосоченото, тези подозрения бяха дефинитивно заличени през вчерашния ден, на 15.05.2023г. персонално от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров. В поредност от конференции, брифинги и изявленията по безапелационен метод беше декларирано от тримата, в качеството им на участници в тези процеси, че съществуват непрекъснати нерегламентирани връзки сред политици, политически партии и групировки от една страна, и настоящи висши магистрати. Заемащият сега длъжността основен прокурор Иван Гешев сподели забележителни театрални умения, късайки оставката си пред публицисти и разкривайки диалози, сделки, обвързаности, даже усеща на засегнатост от „ измяната “ на политици и политически партии. Цялото трагично ревю на Иван Гешев беше безспорно политическо и персонално, показващо че длъжността му и цялата правосъдна власт се употребяват единствено като инструмент на тези упоритости. Няколко часа по-късно всичко това ескалира, когато заместникът на основния прокурор на Република България разгласи, че се опасява да не бъде физически премахнат от основния прокурор. Изявлението на Борислав Сарафов беше много информативно - за държани каузи „ на трупчета “, изнудване на политици, осъществяване на услуги на политически партии, персонално облагодетелстване от служебното състояние на основния прокурор.

Вече не може да се приказва единствено за уронване престижа на правосъдната власт. Не се уронва, а се унищожава престижът на правосъдната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било служба в правосъдната система. Очевидно е, че единствено отстраняването на едни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии и процедури, не е в положение да реши дълбоките систематични проблеми на правосъдната власт, водещи от своя страна до кадрови проблеми.

Натрупването на свадите нагнетява публичната нетърпимост, заради което настоящите непристойни подиуми на човешка и професионална подлост могат да се трансфорат в повратна точка за преустановяване на дългогодишните нездравословни процеси на престъпно преодоляване на правосъдната власт. Иначе казано – от всички нас, българските жители, зависи да настояваме за смяна. За да се случи това, се изисква почтено да си дадем сметка за мащаба на вредите и да не разрешаваме да бъде сменена истината.

Даваме си сметка за очевидните вреди, които политическата система и сенчестите центрове на власт към този момент са нанесли върху способността на правосъдната власт да се самоуправлява в публичен интерес и върху кадровите процеси в прокуратурата в частност. Всички правни средства за смяна на модела на правосъдната власт са в ръцете на изпълнителната и законодателната власт. Но до момента в който чакаме виновната политическа воля за предприемане на нужните стъпки за подсилване на разделянето на управляващите и върховенството на правото, изключващи всевъзможни благоприятни условия която и да е партия да може да има „ надзор върху правосъдната власт “, да „ избира “ или да „ опрасква “ съдии, прокурори и следователи, не можем да бъдем безучастни наблюдаващи на следващото посягане върху независимостта на правосъдната власт.

Предвид изложеното:

Призоваваме Висшия правосъден съвет неотложно да в профил от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, с цел да се обезпечи обективно, всестранно и цялостно следствие на обстоятелствата и събитията по към този момент формираните производства за предварително освобождение от служба.

Призоваваме всички членове на Висшия правосъден съвет неотложно по-късно да подадат оставка и да изоставен съвета, защото отговорността за назначението на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров на тези длъжности е напълно и безспорно тяхна.

Призоваваме Инспектората към Висшия правосъден съвет да извърши инспекция, в границите на законово избраната му подготвеност, както на изнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров обстоятелства и условия, по този начин и на цялостната им активност като административни ръководители на прокуратурата и следствието.

Изразяваме убеждението си, че е нужна смяна в настоящата Конституция на Република България в частта на правосъдната власт по отношение на устройството на прокуратурата; съществуването, функционалностите и пълномощията на фигурата на основния прокурор; съставът и конституирането на Висшия правосъден съвет, пълномощията на колегиите и Пленума на същия; въвеждане на работещи процедури както за надзор на активността, по този начин и за следствие на основния прокурор и неговите заместници при положение на осъществено закононарушение.

Изразяваме готовността си да подпомогнем експертно и да участваме интензивно в правенето на нужната нормативна база, обвързвана с гореизложеното, в сходство с положителните европейски и международни практики.

Искрено се надяваме и сътрудниците прокурори и следователи да намерят уместна форма да изразят своята непоносимост към следващия акт на дискредитиране на престижа на специалността им ", се споделя в декларацията на Съюза на съдиите. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР