призова днес за спешни международни разпоредби, осигуряващи справедливи условия за

...
призова днес за спешни международни разпоредби, осигуряващи справедливи условия за
Коментари Харесай

ООН настоява за по-добра защита на работещите в цифровите платформи

призова през днешния ден за незабавни интернационалните разпореждания, осигуряващи обективни условия за работещите в цифрови платформи - форма на претовареност, която се разрасна по време на пандемията. Броят на онлайн платформите, предлагащи работа, се е нараснал пет пъти през последното десетилетие, сочи отчет на Международната организация на труда, представен от БГНЕС.
Те варират от приложения за резервации на таксита до услуги, свързващи клиенти с водопроводчик или разработчик на уеб страници на свободна процедура. Намирането на работа посредством такива платформи се разшири по време на пандемията заради възходящите загуби на работни места и увеличеното търсене на доставки по домовете в страни, в които заведенията за хранене и магазините са затворени. Повишената конкуренция в някои случаи принуждава служащите да одобряват по-ниско възнаграждение за труда си, в сравнение с преди, сочи отчетът. В някои браншове, мощно подвластни от онлайн платформите, се следи спад в бизнеса, което основава усложнения на водачите, които не получават постоянна заплата.
 Гутериш: Страни употребяват пандемията за репресии Гутериш: Страни употребяват пандемията за репресии
В понеделник шефът на Организация на обединените нации Антонио Гутериш разкритикува страните, които употребяват пандемията, с цел да оправдаят репресиите против несъгласи...
Проучване на таксиметровите услуги в Чили, Индия, Кения и Мексико откри, че 9 от 10 водачи са изгубили приходите си поради COVID-19. Някои от тях е трябвало да теглят заеми или да отсрочват заплащания по сметки, с цел да се оправят. „ Седем от 10 служащи показаха, че не могат да вземат заплатен отпуск по болест или да получат обезщетение, в случай че са тествани позитивно за ковид “, се споделя в отчета.
Преминаването на цифрови платформи е предоставило на предприятията достъп до огромна гъвкава работна мощ с разнородни умения, като в същото време дава нови благоприятни условия за някои демографски данни, в това число дами, хора с увреждания и млади, написа в документа. Тези служащи обаче имат лимитирана отбрана, защото са принудени да съблюдават изискванията на платформите,които постоянно се дефинират едностранно.
Работниците, наети посредством цифрови платформи, постоянно се сблъскват с ограничавания за достъп до главните си трудови права, сподели генералният шеф на МОТ Гай Райдър пред публицисти. Това включва " правото на образуване, свободата на сдружаване и правото на групово договаряне ", добави той.
Работното време постоянно може да бъде дълго и непредсказуемо, до момента в който служащите от време на време би трябвало да заплащат комисионна, с цел да работят за платформа, отбелязва отчетът. Част от това работно време остава неплатено като времето, прекарано в шофиране в търсене на клиент при таксиметровите услуги.
 Антонио Гутериш дефинира четирите световни целта Антонио Гутериш дефинира четирите световни целта
В речта си пред Мюнхенската конференция по сигурността генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш изброи четири световни целта за...
В международен мащаб междинният почасов приход за лица, работещи посредством цифрови платформи за труд, е не повече от 3,40 $ на час, сочи изследвания, като половината онлайн служащи печелят по-малко от 2,10 $ на час. МОТ прикани за интернационално съдействие за контролиране на цифровите платформи на труд като единствен метод за ефикасна отбрана на служащите и бизнеса. " Универсалните трудови стандарти са и би трябвало да бъдат използвани за всички ", съобщи Гай Райдър
Цифровите платформи за работа генерират световно доходи от минимум 52 милиарда $ през 2019 година, се споделя в отчета. Но разноските и изгодите не бяха отмерено разпределени по целия свят. Около 96 % от вложенията в такива платформи са съсредоточени в Азия - 56 милиарда $, Северна Америка - 46 милиарда $, и Европа - 12 милиарда $. Малко над 70 % от генерираните доходи са съсредоточени единствено в две страни: Съединени американски щати - 49% и Китай - 22 на 100. Приходите общо за Европа са едвам 11%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР