Приз за сдружение Духовно огледало, което пази традициитеОтец Величков, който

...
Приз за сдружение Духовно огледало, което пази традициитеОтец Величков, който
Коментари Харесай

Митрополит Николай благослови децата на България

Приз за съдружие " Духовно огледало ", което пази традициите Отец Величков, който управлява неделното учебно заведение при феодален манастир " Св. Йоан Предтеча " - Кърджали, с премия " Пазител на вярата "
Велико знамение е, че Бог, който ни даде вярата, не ни остави без пастири. С тези думи Негово Високопреосве-щенство пловдивският митрополит Николай връчи премията " Пазител на вярата " на отец Николай Величков за всеотдайната му работа с децата в неделното учебно заведение при феодален манастир " Св. Йоан Предтеча " - Кърджали. Бог докосна сърцето на този духовник и той с голяма религия и ревнивост реализира отговорност-та на пастирското служение, популярност на Бога, сподели митрополит Николай и благослови децата в Кърджали и в цяла България.

Именно с благословението на митрополит Николай през 2011 година се обособи неделно прицърковно учили-ще към средновековния манастир " Св. Йоан Предтеча " в кв. " Веселчане " на Кърджали. От тогава до през днешния ден то се управлява от енорийския духовник иконом Николай Величков, който води постоянен църковно-богослуже-бен живот в манастира и интензивно се занимава със възобновяване на манастирските здания. В неделното учебно заведение целогодишно се образоват 150 деца от Кърджали на възраст от 6 до 19 години, като децата вземат участие в неделното свещенодействие със пеене на клира, четене или оказват помощ в светия олтар по време на богослужени-ето. След неделната света Литургия в постройката на църковното учебно заведение се организират уроците по вероучение на две смени, за дребни и с огромни, които води персонално отец Николай. Всяка година децата вземат участие в спекта-къл, който показват в края на образователната година пред родители, учители и жителите на града в двора на ма-настира. Спектаклите са с древен сюжети, от Стария и Новия завет.

" Вярата е силата, която ни съхранява в годините. Това е възприятието за близостта до Бога, това е пламъкът на нашата религия ", сподели от своя страна отец Николай. И заяви: " Правим филм - обръщение към всички деца по света. Искаме той да бъде споделен от оптимално доста хора ".

Митрополит Николай връчи и премията " Пазител на традициите " на съдружие " Духовно огледало " с ръководител Татяна Костадинова. Децата от сдружението обикалят страната и света, с цел да показват икони-те и куклите от шума, които през 2012 година завоюваха вота на над 1 милион българи за нематериално културно завещание на България. Децата в " Духовно огледало " рисуват икони, учат фолклорните обичаи и най-важното - научени са да пазят българското.

Говорим за археология, за културно завещание, за история. Не можем да си представим развиването на всичко това без християнската бяха. Без това велико знамение, което извърши Господ Бог преди повече от 1100 години - да се разпростре върху нашия народ благодатта и светлината на Светата Православна религия, подчер-та още митрополит Николай. " В Светото Евангелие се споделя: никой не запаля светилник и не го затуля под скрина, а го слага нависоко - да свети на всички у дома. Не може да се укрие град, който стои точно на пла-нината, ни споделя Светата библия. Целта на акцията " Чудесата на България " е тъкмо такава, за което аз ис-крено благодаря ", продължи Негово Високопреосвещенство. И заключи: " Велико знамение е, че Бог ни е дарил с такива положителни деца. Това е плодородна почва върху която вие, актуалните и бъдещи възрожденци на Бълга-рия, сеете семената на безконечния живот. Вие сеете положителните семена на вярата, вярата и любовта ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР