Притча за двете весла.Един пътешественик стигнал до река и трябвало

...
Притча за двете весла.Един пътешественик стигнал до река и трябвало
Коментари Харесай

Как да стигнеш там, където искаш

Притча за двете весла.

Един странник стигнал до река и трябвало да помоли локалния лодкар да го трансферира на другия бряг. Уговорили се, пасажерът бил на уреченото място в уречения час. Седнал в лодката с голямата си раница, лодкарят я отблъснал от брега и се качил вътре. 

Пътникът забелязал, че на веслата пишело нещо. Загледал се деликатно. На едното гребло пишело „ Мисли “, на другото „ Прави “.

— Интересни весла имаш, — споделил радостно пътешественикът. – А за какво са ти тези надписи?

— Гледай в този момент, — усмихнато отвърнал лодкарят.И почнал да гребе единствено с едното гребло, на което пишело „ Мисли‘.

Лодката почнала да се върти на едно място.

— Понякога се е случвало да потъна в размисъл надълбоко, да кроя планове… Но нищо потребно това не ми е донесло. Просто се въртях на едно място като тази лодка.

Лодкарят престанал да гребе с веслото „ Мисли “ и почнал да прави придвижване с другото, на което пишело „ Прави ”. Лодката отново почнала да се върти, само че към този момент на другата посока.

— Случвало се е да се хвърля и в другата прекаленост. Да направя нещо безогледно, без проекти, без скици. Харчил съм доста сили и доста време. Но в последна сметка единствено тъпчех на едно място и се въртях в кръг.

Ето по тази причина направих тези надписи върху веслата — траял лодкарят, — с цел да помня, че след всяко загребване с лявото гребло, би трябвало да има загребване с дясното и след това още веднъж с лявото, и след това – с дясното…Само по този метод може да стигнеш там, където искаш.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР