Пристигането на “Сигнус е планирано за понеделник, 22-ри февруари, в

...
Пристигането на “Сигнус е планирано за понеделник, 22-ри февруари, в
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус излетя към МКС!

Пристигането на “Сигнус ” е планувано за понеделник, 22-ри февруари, в 11:40 ч. българско време. На борда на кораба пътуват 4 тона хранителни запаси за астронавтите и научни опити. 

По случай днешния полет “Сигнус ” бе кръстен с името “Катрин Джонсън ” на американската физичка и математичка, която е пресметнала траекторията на галактическите кораби “Аполо ” през 60-те години на предишния век. Благодарение на тези калкулации човек стъпва на Луната.

Сред забавните опити на борда на кораба се открояват опитът на Ламбдавижън за основаването на изкуствена ретина в космоса, опитът “Микро-16 ” за проучването на въздействието на безтегловността върху мускулите на червеи, както и опит за производството на протеинови кристали. Не на последно място “Сигнус ” транспортира голям брой микроспътници, които ще бъдат освободени в космоса по време на неговата двумесечна задача.

Напомням на читателите, че Нортроп Груман основава ракетата “Антарес ” и кораба “Сигнус ” със съществено интернационално съдействие и чрез аутсорсинг на огромна част от индустриалните процеси. Например първата степен на ракетата-носител се създава в Украйна, а самата тя е оборудвана с съветски мотори “РД-181 ”. Товарният модул на кораба пък се прави в Италия, в индустриалните уреди на Талес Алениа Спейс. 

Модифициран транспортен съд “Сигнус ” ще служи като основа за основаването на обитаемия модул на станцията “Гейтуей ”, която НАСА ще изпрати в орбита към Луната. Този модул ще бъде изстрелян дружно със служебния модул през 2024 година чрез ракета на СпейсЕкс “Фалкън Хеви ”. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР