Пристанище Бургас, летище София, Националната спортна академия и БЧК са

...
Пристанище Бургас, летище София, Националната спортна академия и БЧК са
Коментари Харесай

Пристанищата и летищата поемат активния живот на пенсионерите

Пристанище Бургас, летище София, Националната спортна академия и БЧК са измежду институциите, върху които ще падне грижата за дейния живот на възрастните българи. Това излиза наяве от проекта за осъществяване на националната тактика за възрастните хора (2019-2030), оповестен за публично разискване. Наред с тези непредвидени отговорници в проекта са регистрирани и доста действия, които така и така влизат в отговорностите на министерство.

От държавното дружество „ Пристанищна инфраструктура “ да вземем за пример ще организират събития за обществено приобщаване на възрастните хора - ветерани на пристанищното дело у нас, като да вземем за пример отбелязване на годишнини, празници и други обществени и културни прояви. Ще се предизвиква и " заетостта измежду възрастните хора със характерни познания в региона на пристанищната инфраструктура ". Колко сходни възрастни ще бъдат наети и опитът на какъв брой от тях ще се употребява, не е ясно, тъй като няма никакви знаци за осъществяване на заложената активност, както е и при съвсем всички останали ограничения. По-специално пристанище Бургас посредством своя Клуб на пенсионера пък ще купува билети за спектакъл, опера и други

С отговорности по дейното стареене се снабдява и Националната компания " Железопътна инфраструктура ". Тя би трябвало да наеме на работа възрастни хора, пенсионирани от системата, също за да се употребяват техните познания за предаването им на млади чиновници. Колко такива лица ще се наемат обаче - 5 или 50, - няма посочени знаци.

За летище София ЕАД е задачата да обезпечава сигурност и здраве при работа " за служащите от всички възрасти посредством осъществяване на оценка на риска, с отчитане на възрастта ", както и да обезпечава постоянни медицински прегледи. То ще би трябвало да обезпечи и половин щатна численост на чиновник над пенсионна възраст, който извършва организационни и административни функционалности по обслужване на Клуба на българската авиация.

Културното министерство също ще спомага за приобщаване на възрастните хора към културния живот - посредством закупуване на билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти на държавните сценично-културни институти. А НСА е натоварена с тяхната добра форма - би трябвало да предоставя гратис целогодишно собствен стадион и оборудванията на него за свободно прилагане от възрастните хора. Те ще имат безвъзмезден достъп до открития фитнес на стадион № 6 в академията, както и до нейния парк, в който ще могат да се разхождат свободно.

Академията ще провежда групи от възрастни и остарели хора с друго здравно положение, с които ще се организират редовно групови процедури по кинезитерапия и рехабилитация. В проекта е записано и несигурно, че отвън образователния график Водно-учебната спортна база на НСА в Несебър ще дава опция на проведени групи от възрастни хора да употребяват базата с 40% отстъпка от цената и хранителен блок с 35% понижение на цените.

За да държи възрастните в кондиция, БЧК ще провежда съревнование за лица над 60 година по първа помощ, бедствена подготвеност, психо-социална поддръжка и права на възрастните хора. Планирано е възрастни доброволци да се включват в разнообразни подобаващи начинания и планове на БЧК.

Задачи има и отрасловото министерство на труда и обществената политика. То ще работи по осъществяване на заложеното в закона за поощряване на заетостта - да вземем за пример да предизвиква микропредприятия да разкриват работни места, като се субсидират първите 5 разкрити работни места посредством даване на средства за трудови хонорари, обществени и здравни осигуровки, като в тази ситуация в мярката ще се включат и възрастни хора. За поощряване наемането на безработни лица над 55-годишна възраст от държавния бюджет са заделени 914 хиляди лева за 2019 година По националната стратегия „ Помощ за пенсиониране ” да вземем за пример са планувани 5.7 млн. лева т.г. за поддръжка на прехода на възрастни лица от безработица към работа и пенсиониране. Безработни лица над 50-годишна възраст ще се включат в стратегия „ Асистенти на хора с увреждания “, както и в стратегиите на общественото министерство за претовареност и образование на хора с трайни увреждания и за образование и претовареност на дълготрайно безработни лица. В рамките на бюджета на МТСП и АЗ ще се дават посреднически услуги на безработни лица над 50 година по обезпечаване на претовареност на примитивен пазар, включително за образуване и/или възстановяване на уменията им за претовареност и обосноваване за интензивно държание на пазара на труда, написа в проекта. Агенцията за хората с увреждания посредством свои стратегии е възнамерявала да обезпечи претовареност в нормална работна среда на 20 възрастни хора с увреждания, 13 възрастни с увреждания да стартират независима стопанска активност, 130 възрастни хора с трайни увреждания да работят в среда с усъвършенствани здравословни и безвредни условия на труд и други

НАУЧНО

За дейния живот на възрастните ще способства и Българска академия на науките със своя план „ Възрастните хора в България - благоприятни условия за обществено включване в подтекста на техните настройки и потребности “. В рамките на него ще се вършат проучване и разбор на настройките на хората в края на трудовата кариера по отношение на пенсионирането, вероятността за осъществяване на изискванията за достъп до пенсия, желанията им за оставане на пазара на труда и самокритика за мястото им на пазара на труда.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР