Прищина отлага с месец въвеждането на новите правила за граничен

...
Прищина отлага с месец въвеждането на новите правила за граничен
Коментари Харесай

Барикади, изстрели, сирени: какво се случи в Косово в неделя?


Прищина отсрочва с месец въвеждането на новите правила за граничен надзор поради напрежението и конфликтите в неделя. От Белград обаче декларират, че е достигната " точката на шупване ".

Правителството в Прищина реши да отсрочи с месец въвеждането на нови правила за граничен надзор. Причината е високото напрежение наоколо до границата със Сърбия. 

В съдействие с интернационалните съдружници държавното управление в Прищина дава обещание да забави осъществяването за 30 дни, заяви министър-председателят Албин Курти в Туитър в понеделник. Условието е да бъдат отстранени построените барикади по пътищата за достъп до границата със Сърбия.

Нови документи за сърбите, които влизат в Косово

Косово планираше от първи август да задължи сърбите, които влизат в страната, да си издават краткотрайни документи за престой. Мярката е реципрочна, защото сходно предписание важи и за жителите на Косово, които влизат на територията на Сърбия. Властите в Прищина възнамеряваха да вкарат и нови правила за регистрационните табели на колите. 

Плановете на косовските управляващи доведоха до съществено повишаване на напрежението в северните региони на страната. В неделя етнически сърби блокираха пътища и започнаха да построяват барикади, оповестяват локални медии. Митровица беше огласена от сирени за въздушна паника. Стигна се до изтрели към полицията. От КейФОР, силите на НАТО в Косово, оповестиха, че следят обстановката, която е " напрегната ", и са " подготвени да се намесят ". 

Ситуацията " в никакъв случай не е била толкоз комплицирана "

Ситуацията в Косово " в никакъв случай не е била толкоз комплицирана "  за живеещите там сърби и за Сърбия, съобщи сръбският президент Александър Вучич. Атмосферата съгласно него е достигнала " точката на шупване ". Прищина пък упрекна Белград в планирането и провокирането на " нападателните дейности " в неделя. 

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел приветства отлагането на ограниченията. " Очаквам всички блокади да бъдат отстранени неотложно ", написа той в Туитър. Останалите проблеми следва да бъдат решени посредством разговор с посредничеството на Европейски Съюз. Нормализирането на връзките сред Косово и Сърбия е от значително значение за пътя им към Европейския съюз, съобщи още Борел.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР