Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна

...
Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна
Коментари Харесай

МОН обещава: Училищата ще се затворят само в краен случай

Присъственият образователен развой в учебните заведения и центровете за специфична просветителна поддръжка ще бъде прекъсван единствено в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни въобще. Това планува Националният за справяне с пандемията от COVID-19, показан през днешния ден, оповестиха от МОН.

Мерките за ограничение на разпространяването на COVID-19 са разграничени на четири стадия и ще се ползват на локално ниво според от оценката на риска, най-много по отношение на наличните интензивни кревати в лечебните заведения.

При 50% заети кревати за интензивно лекуване (I етап) ще се ускори контролът за носенето на маски, обезпечаването на физическа отдалеченост, дезинфекцията, условието за „ зелен документ “ за учителите и тестването на учениците без „ зелен документ “ един път седмично. Запазват се заниманията по ползи и груповите действия, само че без да се смесват възпитаници от разнообразни паралелки. Спират се проведени действия с възпитаници като визити на музеи, изложения, естествени обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планувани екскурзии, зелени учебни заведения, туристически пътувания и други

Олимпиадите и надпреварите ще са присъствени при обезпечена отдалеченост, съществуване на „ зелен документ “ или тестване на място на участниците. Индивидуалните  часове, съвещания, изпитвания за настояща оценка, изпити и други може да бъдат присъствени в учебното заведение или ЦСОП и без проучване за COVID-19 на учениците, в случай че се организират отвън времето на постоянните занятия.

При 60% запълнени интензивни кревати в лечебните заведения (II етап) ще спрат заниманията по ползи, като се изключи тези в границите на целодневната организация на образованието. Остава изискването да не се смесват възпитаници от разнообразни паралелки. Групови действия за обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване ще се организират присъствено след проучване за COVID-19 веднъж седмично. Няма да се тестват притежателите на „ зелен документ “, както и към този момент изследваните за постоянните присъствени занятия в учебно заведение.

При 70% заети интензивни кревати (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По опция без ротация и с тестване или „ зелен документ “ ще се учи също в специфичните учебни заведения за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн образование, когато най-малко 80% от леглата за интензивно лекуване в лечебните заведения са заети (IV етап). По опция ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от у дома, само че за не повече от една седмица.

Когато данните изискват прекосяване към III или IV стадий за съответната област, само че в региона има задоволително свободни болнични кревати за деца и заболяемостта в дадена община е на половина по-ниска от междинната за региона, то след координиране с Министерството на здравеопазването за учебните заведения от тази община могат да се ползват ограниченията от по-либералния противоепидемичен режим – надлежно за II или за III стадий.

При оценката на риска в просветителната система, с изключение на броят заети интензивни кревати в лечебните заведения, ще се вземат поради също процентът на учениците, отсъстващи заради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически експерти, седмичната заболяемост при децата, както и при сред 30 и 40-годишните възрастни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР