Присъстващи в залата, на чиято сцена беше нападнат британският писател

...
Присъстващи в залата, на чиято сцена беше нападнат британският писател
Коментари Харесай

Намушканият с нож писател Саман Рушди е жив

Присъстващи в залата, на чиято сцена беше атакуван английският публицист от индийски генезис Салман Рушди , описаха, че той е имал няколко рани и под него е имало локва кръв, написа New York Times.

В петък Рушди беше атакуван преди да произнесе лекция в Ню Йорк. Полицията заяви, че писателят е бил намушкан във врата и откаран в болница с хеликоптер . Все още не е известно положението му. По последни данни се намира в операционната . Заподозреният към този момент е арестуван, оповестиха от полицията.

Вестникът се базира на думите на няколко очевидци на нападението . И по този начин, една от тях - лекар Рита Ландман - сподели, че се е качила на сцената, с цел да помогне на писателя. По думите й Ружди е получил няколко прободни рани, едната от които е от дясната страна на врата, а под нея е имало локва кръв. Въпреки това, съгласно Ландман, писателят явно е бил жив. „ Хората споделиха: има пулс “, добави тя.

Другият от присъстващи в залата Бил Васу , описа за самия миг на нападението. Той заяви, че е видял мъж да изтичва на сцената и да напаа писателката. Хората незабавно се притекли да оказват помощ на Ружди, а нападателят бързо бил повален на земята. След това, по думите му, публиката е била помолена безшумно и бързо да напусне залата.

Салман Рушди, който в този момент е на 75 години, попада в светлината на прожекторите с втория си разказ " Децата на среднощ " през 1981 година, който печели интернационалните похвали и влиятелната английска премия " Букър " за представянето на Индия след оповестяването на независимостта.

Но книгата му " Сатанински строфи " от 1988 година притегля внимание, което не може да си показа, когато провокира фетва или набожен указ, призоваващ за гибелта му от иранския революционен водач аятолах Рухола Хомейни.

Някои мюсюлмани считат романа за пренебрежение към пророка Мохамед.

Рушди, който е роден в Индия в фамилията на непрактикуващи мюсюлмани и самичък е безбожник, е заставен да се укрие, защото за главата му е оповестена премия, която остава и до през днешния ден.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР