Природозащитници са подали жалба в Европейската комисия за това, че

...
Природозащитници са подали жалба в Европейската комисия за това, че
Коментари Харесай

Новото трасе на "Струма" при Кресна не е безопасно, се казва в жалба до Брюксел

Природозащитници са подали тъжба в Европейската комисия за това, че избраното трасе на автомагистрала " Струма " в региона на Кресненското дефиле и град Кресна е рисково, а решението за построяването му е взето без оценка на сигурността, което е нарушаване на европейското законодателство. Това заяви коалиция " Да спасим Кресненското дефиле ", измежду жалбоподателите са и поданици на община Кресна.

Според подалите я страната е нарушила текстове от инструкция за ръководство на сигурността на пътната
инфраструктура, при избора на опция и при планирането на автомагистралата в сектора от Кресненското дефиле (т. нар. лот 3.2). Става дума за решението в най-тесния си сектор автомагистралата да се раздели на две - пътуващите от София към Гърция да минават по настоящия път Е79, а в противоположна посока да бъде построено настрана трасе, източно от него.

Освен жалбата до Брюксел жителите на района са внесли през днешния ден в Министерския съвет 481 подписа с искане
при строителството на " Струма " път Е79 през Кресненско дефиле да стане местен и да се употребява от жителите на общината, а автомагистралата и директния трафик да заобиколят град Кресна, Кресненско дефиле и най-ценните аграрни земи в общината.

Жалбоподателите означават, че планът не е бил подложен на оценка на сигурността на ранен стадий и с включени всички други възможности, което съгласно тях опорочава формалната процедура за избор на строителна опция.

В жалбата се споделя, че няма одит на значимите фактори за сигурността и проблемите на определената от държавното управление опция, както и на сигурността на досегашния път Е79, както и на разновидността той да поеме еднопосочно автомобилния поток от север на юг.

Според екоактивистите построяването на ново трасе настрана основава дълготраен риск от тежки пътни произшествия заради неналичието на локален път, комбинацията от локален и директен трафик през дефилето, прекосяване на пешеходци и животни при сложни пътни условия - единствено две ленти в една посока на придвижването, с остри завои, без опция за пътни заграждения. Трасето в пролома е единствено първокачествен път и слагането на огради би било в несъгласие с използването на територията от жителите на региона, се споделя в жалбата до Брюксел.

В нея се акцентира, че организация " Пътна инфраструктура " не е подхванала във времето до момента никакви ограничения за обезопасяване на региона на Кресненски пролом и за предварителна защита на тежките произшествия заради изпреварвания. Само за този сектор от пътя за интервала 2009-2016 година е имало 396 пътнотранспортни катастрофи, 159 ранени и 30 починали, припомнят природозащитниците.

Жалбата е заведена на 20 декември. В рамките на 15 работни дни Европейската комисия удостоверява, че е получила жалбата, а в границите на идващите 12 месеца ще оцени жалбата и ще реши дали да стартира публична наказателна процедура против България. Ако въпросът в изключително комплициран или Еврокомисията се нуждае от спомагателна информация, може да са нужни повече от 12 месеца, с цел да се стигне до решение.

Ако Еврокомисията реши, че жалбата е основателна и стартира публична наказателна процедура против въпросната страна, ще осведоми подателя на жалбата.

Ако Европейската комисия реши, че казусът може да се реши по-ефективно посредством някоя от наличните неофициални или извънсъдебни услуги за решение на проблеми, тя може да предложи на жалбоподателя казусът да бъде трансфериран към съответните служби.

На 9 август 2019 година България изпрати формуляр за кандидатстване до Европейска комисия за разпределяне на 267 млн. евро за създаване на 41% от пътя през Кресненското дефиле, който е част от автомагистрала " Струма " (лот 3.2).

По-рано този месец Постоянният комитет на Бернската спогодба бе взел решение да ускори наблюдението на случая на строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненски пролом заради същите учредения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР