Природозащитници, поели грижата за бездомно куче, блъснато от кола, осъдиха

...
Природозащитници, поели грижата за бездомно куче, блъснато от кола, осъдиха
Коментари Харесай

Осъдиха община за бездомно куче

Природозащитници, поели грижата за бездомно куче, блъснато от кола, осъдиха община Исперих  да заплати за лекуването на потърпевшото четириного.

Казусът се завързал през януари 2018 година, когато гражданка намерила бедстващото животно  покрай учебно заведение в града. Р.К. извикала ветеринар, който предложил незабавна интервенция в клиника в разград. Жената се обадила в кметството в Исперих и обяснила, че поела грижите за бездомно куче, на което предстои  специлизирано лекуване. С това Р.К. изпълнила  задължението си по Закона за отбрана на животните, който вменява на гражданите  задължението, открият ли безстопанствено болно животно, да сигнализират управляващите.

Екозащитничката провела дарителска акция и дружно с още 11 природозащитници  платили двете интервенции на кучето и последващите грижи за неговото възобновяване. После  изпратили искане до общината да им се възстановят разноските, само че отговор от кметството не бил получен. Р.К. пратила и нотариална покана до градоначалника, само че още веднъж последвал безмълвен отвод от властта.

Тогава дамата завела дело с искане локалната администрация да възвърне на нея и подкрепилите акцията й жители 1400 лв. разноски за  лекуването на кучето. Съдът на две инстанции  реши, че Р.К. е поела непозната работа и осъди  община Исперих да заплати сметката за двете интервенции във ветеринарната клиника на стойност 983 лв.. Другите разноски на екозащитниците  не са зачетени от магистратите като дълг на  локалната администрация. Кметството обаче ще би трябвало да  заплати и лихви за забавеното заплащане, както и разноските за правосъдния развой, които възлизат на още близо 500 лв..

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР