Природният газ в последното десетилетие стана много актуален за говорене

...
Природният газ в последното десетилетие стана много актуален за говорене
Коментари Харесай

След 10 г. газови приказки, пак изпуснахме европейския влак

Природният газ в последното десетилетие стана доста настоящ за говорене в страната ни. И в действителност става дума главно за говорене, тъй като за това време изградихме една нова газова система и тръгнахме да строим нова, само че... все я строим и дострояваме. А тържествените обети, дадени от шефовете на Българския енергиен холдинг - че построяването на газови връзки със прилежащите страни в обозрими периоди ще се употребява с необикновен приоритет - също си останаха голи приказки.

 

Равносметката всички я виждаме. Първо - газовата връзка с Румъния бе построена с кански страдания и по този начин, че подаването на синьо гориво е еднопосочно - от Русе към Гюргево. Обратният вид е неосъществим. След това - газовата реверсивна връзка с Гърция бе издигната спешно, нищо че същинската работа бе свършена след газовата рецесия през 2009 година. Ползите от байпаса " Кулата - Сидирокастро " обаче ги оценяваме едвам в този момент, тъй като точно посредством него у нас влиза природния газ от Азербайджан. И това ще продължи най-малко още... известно време, меко казано. Или най-малко до момента в който

не бъде приключено строителството на междусистемния газопровод,

който ще свърже Комотини със Стара Загора.

Очаква се до края на годината този газопровод да бъде приключен и да от средата на 2022 година да проработи " всъщност ". Тоест - азерския газ да влиза в България непосредствено - по " синята автомагистрала ", а не през някакви странични пътища. Наскоро бе реализиран сериозен пробив в тази посока: строителите съумяха да преодолеят коритото на река Марица от първия опит. Следващата основна стъпка е прекосяване под дъното на бент. Студен бунар край Кърджали.

Проблемите по плана обаче не са единствено механически, а и холдингови. На всички в профил ни се коства, че БЕХ с отвращение построява тази газова връзка. Отначало имаше проблеми с присъединението към газовата мрежа на националния оператор „ Булгартрансгаз “ край Стара Загора. А по-късно се оказа, че държавната компания е отказала създаване на връзка край Димитровград. Там потребността от природен газ е доста голяма  поради добре развитата азотно-торова индустрия, само че очевидно шефовете на " Булгартрансгаз " и Българския енергиен холдинг имат друго виждане по въпроса.

На гол търбух... корона от тръни

През последните няколко години топ приоритет на държавния газов оператор бе построяването на така наречен " Балкански поток ", който в действителност си е най-обикновена тръба, удължаваща „ Турски поток “ до Сърбия.

Този план бе построен и пуснат в употреба стремително, макар колосалната инвестиция от 2.5 милиарда лв.. Редица специалисти се обявите срещу това начинание и пресметнаха, че става дума за неверно хвърлени пари напразно. Официално газопроводът не се води директен, само че по цялото му продължение няма нито една точка, която да го свърже с локалната преносна мрежа. Така цялото количество природен газ просто минава през България със скоростта на светлината. В изгода на Сърбия, където тръбата още веднъж се назовава „ Турски поток “ - за смут на българските политици.

Този план е напът

да изяде главите на шефовете в „ Булгартрансгаз “.

Компанията не е предоставила всички нужни планове на инвестицията си пред КЕВР, което дава задоволително мотиви да се съмняваме в целесъобразността на плана. За похлупак - изумителната инвестиция от 2.5 милиарда лева може да докара до финансов провал газовия оператор, тъй като на процедура това се оказа нормално харчене на пари. Без никаква възвращаемост, нищо че БЕХ разчиташе основно на " тези " облаги.  

Според някогашният енергиен министър Теменужка Петкова планът е доходоносен и България ще печели от него. А анализите на Владимир Малинов, изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “ сочат, че годишните доходи от " плана може да доближат до 400 млн. лв.. Само от началото на 2021 година приходите били за 115 млн. лева, изясни в края на април Малинов.

Как са признати тези пояснения от огромното шефство в БЕХ и още по-голямото - в лицето на енергийния министър, можем да гадаем. Но е реалност, че служебният министър Андрей Живков " помоли " управлението на „ Булгартрансгаз “ да си върви, а БЕХ изиска да получи дивидента си от сдружението. Така че май и тук обстановката е две в едно - " Балкански поток “ освен да изяде главите на шефовете, ами да катурне финансово и самата компания.

Влакът отпътува, дори дим след него не остана

Размотаването с газовите планове ще ни коства доста. Енергийният министър Андрей Живков удостовери, че бъдещето на въглищните централи у нас е в преоборудването им като газови. А в Плана за възобновяване и резистентност, чието писане и предаване също забавихме, са планувани задоволително средства за сходно техническо превъоръжаване, единствено че...

Точно по този начин - и тук стигаме до прословутата запетайка, след която идва ред на дежурното пояснение за какво следващият ни триумф, в действителност, е най-обикновен неуспех.

От няколко години Европа е на толкоз " зелена вълна ", че природният газ към този момент се счита за нездравословна отживялост. И, в случай че ние от на следващия ден тръгнем да преоборудваме въглищните централи за работа на природен газ, след 10 години сигурно ще сме на същото състояние - високи разноски за енергоносители, безценен ток и мъчително солени квоти за нездравословни излъчвания. И милиони за дотиране на действително неработещите " Мини Марица Изток “ и поетапната преквалификация на миньорите. И кой, освен това състояние, ще пристигна и ще налее 250-300 милиона евро в някаква високотехнологична супермощност, в случай че не получи съответна държавна помощ и още по- " съответни " държавни гаранции?

Алтернативите са други и новото държавно управление, каквото и да е то, би трябвало да седне и деликатно да огледа какво се случва към нас, какво вършат развитите демокрации и в какви направления ще насочат парите по националните си проекти за възобновяване съседите ни по Европейски Съюз - Гърция и Румъния. Защото, и това надали някой може да го отхвърли, стартира да звучи несериозно ние да планираме нови газови централи, до момента в който

Европа от дълго време приказва единствено за енергийна успеваемост, водород и ВЕИ.

Тежките решения засягат освен енергетиката и служащите в нея. Социалният резултат от новите европейски политики ще бъде тежък, тъй като множеството българи са " енергийни бедняци ". Именно за тази категория хора в Гърция, да вземем за пример, се разисква построяването на слънчеви паркове, които да създават безвъзмезден ток за бедните.

Това е единствено дребна част от пъзела. Съществения проблем са приходите на популацията и тяхното повишение, тъй като единствено по този начин ще може всеки от нас да заплаща и високите сметки за ток. В Германия битовите консуматори заплащат по 30 евроцента на киловатчас и никой не стачкува. Докато ние плащаме по 10-11 евроцента на киловатчас и ни е черно пред очите...

Пламен Симеонов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР