Природата около нас е едно от нещата, което оказва най-голямо

...
Природата около нас е едно от нещата, което оказва най-голямо
Коментари Харесай

По-близо до природата - по-малко стрес


Природата към нас е едно от нещата, което оказва най-голямо въздействие върху нашето умствено и физическо благоденствие. Зелена борова гора, чист въздух, шумоленето на реката, здравецът по скалите, безкрайното синьo море, памуковите облаци, песента на птиците, които се реят в небето. Всичко това е част от всекидневието ни и не постоянно му обръщаме внимание, само че стига да му отделим няколко минутки, ни зарежда с позитивна сила и наслада.

Природата доста от дълго време предлага на човечеството своите най-големи дарове и с изключение на да я опазим, ние можем да се възползваме оптимално от тях. Старите хора не инцидентно споделят на по-младите, че не им би трябвало връзка с интернет, с цел да са щастливи и спокойни, а повече свободно време, чист въздух и разходки измежду природата. Това потвърждават и резултатите от ново изследване, извършено от учени в университета Ексетър. Според тях хората, живеещи наоколо до повече дървета и птици, са по-малко уплашени и рядко страдатот меланхолия, паника и боязън.

В проучването взели участие над 270 души от разнообразни обществени прослойки (от градове и села), на друга възраст. При множеството от тях бива открито, че съзерцавайки птиците и природата към тях, те са доста по-добре от прочувствена позиция. Учените са безапелационни, че даже и в градска среда, човек може да е удволетворен и да не е уплашен. Единственото изискване е към него да няма единствено бетонени здания, а повече зеленина.

Според данните, по-ниските равнища на меланхолия, паника и стрес са свързани с по-големия брой птици, на които хората се любуват в ранните часове на деня. Тогава животните издават и неповторими звуци, които работят като релаксираща музика за мозъка.

Свързани публикации.. Как да релаксираме с техниката на Джейкъбсън? 0 Масаж на главата - за какво да си вършим по-често? 0 Танцувайте, с цел да поддържате мозъка си млад 0

"Това изследване стартира да разкрива ролята, която някои основни съставни елементи на природата играят за нашето психическо богатство. Птиците към дома и природата могат да окажат превантивна помощ на доста хора, които са пред меланхолия и да трансфорат градовете в по-щастливо място за живеене ", разяснява Даниел Кокс от Университета в Ексетър.

Следователно, колкото по-свързани сме с природата, толкоз по-добро здравословно положение ще имаме. Чистият въздух, разходки в паркове и високо в планината, шумът на листата, песните на птиците, са 100 пъти по-ефикасни за разпределяне на съзнанието и могат да заместят мощните антидепресанти.

Времето се затопля от ден на ден и пролетта чука на вратите ни. Нека й се порадваме и забравим за проблемите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР