Природата е дала на човек всичко, от което има нужда,

...
Природата е дала на човек всичко, от което има нужда,
Коментари Харесай

Полезните корени, които трябва да ядем

Природата е дала на човек всичко, от което има потребност, в естествен тип. Плодове, ядки, зеленчуци – все богати на витамини и хранителни качества артикули, са на всички места към нас. Има обаче група потребни храни, които постоянно пропущаме безусловно несправедливо. Това са корените.

Не всички корени са ядливи, само че множеството от тях очароват както с усет, по този начин и с изключителни изгоди за човешкия организъм. Ето кои са потребните корени, които би трябвало да ядем:

 Полезните корени, които би трябвало да ядем

Пащърнак

Коренищата на пащърнака се употребяват както сурови, по този начин и сварени. Отглежда се за храна още от древността. Растението е значим източник на храна за всеки човек и не трябва да си спестяваме салатата от пащърнак в менюто ни.

 Полезните корени, които би трябвало да ядем

Цикория (Синя жлъчка)

Удебеленият и корен на цикорията се изпича до кафяво, след което се смила. Така се трансформира в съвършен сурогат на кафето. В Европа корените цикория се отглеждат особено на мрачно и топло място, а израсналите безцветни стебла се употребяват за приготвянето на известна салата. Листата, които изчезват подземен, имат същия усет.

 Полезните корени, които би трябвало да ядем

Глухарче

Всички елементи на глухарчето, в това число корените, са извънредно потребни. Именно в корена му се съдържа витамини С, А, Е, витамин В-комплекс, както и манган, калций, фосфор, желязо, кобалт, въглехидрати, протеини, органични киселини, смоли и танини. Консумацията му носи доста изгоди като възстановяване на храносмилателните процеси, повишение на апетита, както и още доста други.

 Полезните корени, които би трябвало да ядем

Червено цвекло

Най-често за консумация се употребява коренът на цвеклото. Той има присъщ червен цвят и се яде недопечен в салати или в композиция на варени зеленчуци и туршия. За най-полезен се счита прясно изцеденият сок от алено цвекло.

 Полезните корени, които би трябвало да ядем

Моркови

Морковите са може би най-обичаните ядливи корени. Те са хрупкави, потребни и елементарно налични. Ядат се под всякаква форма – сурови, варени, печени, задушени. Те имат отлични вкусови, хранителни качества, както и диетични и лечебни свойства.

Очеболец

Месестите корени на това растение могат да се употребяват сурови, само че е по-добре да се сварят. Притежават доста потребни качества.

Орлови нокти

Корените му се одобряват сурови и сготвени.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР