Принципите на Истината са Седем; този, който ги познава с

...
Принципите на Истината са Седем; този, който ги познава с
Коментари Харесай

Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина - ХЕРМЕС ТРИСМЕГИСТ

Принципите на Истината са Седем; този, който ги познава с схващане, има Универсалния ключ, пред чието допиране всички Врати на Храма бързо се отварят.

Херметизмът е основополагащо духовно обучение. Негов основател е Хермес Трисмегист , живял на земята по времето на първите дни на най-старите династии на Египет, доста преди времето на Мойсей .

Някои създатели го преглеждат като съвременник на Авраам , а други отиват по-далеч и настояват, че Авраам е получил част от мистичното си знание от Хермес .

В неговото произведение „ Кибалион “ се крие ключът към всички порти, тайните за живота, магията за преобразуването на света. И макар, че това е било загадка, не е било належащо да се пази, тъй като можела да се разбере от малко на брой. Т. е., тайната сама се пази, тъй като е налична единствено за този, които е подготвен и заслужен за нея.

Ако попадне в ръцете на човек, който е прекомерно надалеч в духовното си развиване от Мъдростта, той просто няма да я разгадае, няма да я разбере и за него отново ще си остане загадка.

ПРИНЦИПЪТ НА МЕНТАЛНОСТТА

„ ЦЯЛОТО е УМ; Светът е Ментален. “

Този Принцип е олицетворение на истината, че „ Всичко е Ум “. Той значи, че цялото е дух, който самичък по себе си е неузнаваем и неясен, само че който може да се преглежда и да се одобри за повсеместен, безконечен, жив разум.

Той изяснява също по този начин, че целият свръхестествен Свят, или Вселена, е просто едно Ментално създание на цялото, подчинено на Законите на сътворените неща, и че Светът като цяло и всички негови елементи, или единици, имат свое съществуване в Ума на цялото, в който Ум ние „ живеем, движим се и притежаваме свое съществуване “.

Този Принцип, формулирайки Менталната природа на Света, елементарно изяснява цялото многообразие от ментални и душевен явления, които заемат такава огромна част от публичното внимание и които без сходно пояснение са неразбираеми и не се поддават на научна трактовка.

Този Принцип изяснява същинската природа на понятия като „ Енергия “, „ Сила “ и „ Материя “; за какво и по какъв начин всички те са подвластни на Овладяването на Ума. Един от старите херметични Майстори преди доста години написа:

Този, който схване истината за Менталната природа на Света, е напреднал доста по Пътя към Майсторството. 

И тези думи са толкоз правилни през днешния ден, колкото и по времето, когато са били написани за първи път. Без този Универсален ключ Майсторството е невероятно и ученикът чука на вятъра на вратите на Храма.

ПРИНЦИПЪТ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО

„ Каквото горе, това и долу – каквото долу, това и горе. “

Този Принцип въплъщава истината, че постоянно съществува Съответствие сред законите и явленията от другите равнища на Съществуването и Живота.

Схващането на този Принцип дава на индивида средствата за решение на голям брой неразбираеми парадокси и скрити секрети на Природата.

Съществуват равнища, които са отвън опциите на нашето схващане, само че когато използван Принципа на сходството към тях, сме в положение да разберем доста от това, което другояче би било неясно за нас.

Този Принцип има универсално приложение и проявяване на другите равнища на материалния, менталния и духовния свят – той е Универсален закон.

Древните херметици преглеждат този Принцип като един от най-важните мисловни принадлежности, посредством който човек е в положение да надзърне зад преградите, скриващи от погледа Непознатото. Използването му разрешава даже да се отмести Булото на Изида до степен, че да може да се хвърли взор към лицето на богинята.

Точно както познаването на правилата на геометрията разрешава на индивида да мери отдалечените звезди и техните придвижвания, до момента в който се намира в своята обсерватория, по този начин познаването на Принципа на сходството разрешава на Човека да прави рационални изводи от Известното към Неизвестното.

ПРИНЦИПЪТ НА ВИБРАЦИЯТА

„ Нищо не е в покой; всичко се движи; всичко вибрира. “

Този Принцип въплъщава истината, че „ всичко е в придвижване “, „ всичко вибрира “, „ нищо не е неподвижен “ – обстоятелства, които актуалната просвета удостоверява и които всяко ново научно изобретение потвърждава. И въпреки всичко този Херметичен принцип е дефиниран преди хиляди години от Майсторите на античен Египет.

Той изяснява, че разликите сред другите прояви на Материята, Енергията, Ума и даже Духа са резултат основно от другата периодичност на Вибрацията. От цялото, което е Чистият Дух, надолу до най-грубата форма на Материята всичко трепти – колкото по-силна е вибрацията, толкоз по-високо е нейното място в скалата.

Вибрацията на Духа е с такава голяма мощ и периодичност, че на процедура той е неподвижен – тъкмо както едно бързовъртящо се колело наподобява неподвижно. На другия завършек на скалата са грубите форми на материята, чиито трептения са толкоз мудни, че наподобяват неподвижни.

Между тези два полюса са ситуирани милиони трептения с друга периодичност. От частицата и електрона, атома и молекулата, до световете и вселените, всичко вибрира. Това е истина и за равнището на силата и силата, които не са нищо друго, с изключение на разнообразни степени на осцилация, и за менталните равнища, чиито положения зависят от вибрацията, и даже за духовните равнища.

Разбирането на този Принцип, с подобаващите формули, разрешава на херметичните възпитаници да управляват личните си мисловни трептения, както и тези на другите хора.

Майсторите също ползват този Принцип за преодоляването на естествените феномени по разнообразни способи. „ Този, който схваща Принципа на вибрацията, държи скиптъра на силата “, споделя един от старите създатели.

ПРИНЦИПЪТ НА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ

„ Всичко е двойствено; всяко нещо има два полюса; всяко нещо има своя противоположност; идентичното и особеното са едно и също; противоположностите са идентични по своята природа, само че са разнообразни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят. “

Този Принцип е въплъщение на истината, че „ всичко е двойствено “, „ всяко нещо има два полюса “, „ всяко нещо има своя диаметралност “, като всяко от тези изказвания съставлява остаряла Херметична аксиома.

Той изяснява старите парадокси, които са обърквали толкоз доста хора, дефинирани по следния метод: „ тезата и антитезата са тъждествени по своята природа, само че се разграничават по своята степен “; „ противоположностите са идентични, различавайки се само по степен “; „ двойката противоположности могат да бъдат помирени “; „ противоположностите се притеглят “; „ всяко нещо съществува и не съществува в един и същи миг “; „ всички истини не са нищо друго с изключение на полуистини “; „ всяка истина е половин лъжа “; „ съществуват две страни за всяко нещо “ и т. н.

Той изяснява, че във всяко нещо съществуват два полюса, или два противоположни аспекта, и че тези „ противоположности “ са в действителност единствено двата крайни момента на едно и също нещо, с редица междинни степени сред тях.

За илюстрация: топлота и мраз, въпреки и „ противоположни “, в реалност са едно и също нещо, като разликите се показват просто в степента на едно и също нещо.

Погледнете термометъра и се пробвайте да разберете, дали можете да откриете къде свършва „ топлината “ и къде стартира „ студът “! Не съществува такова нещо, като „ безспорна топлота “ или „ безспорен мраз “ – двата термина „ топлота “ и „ мраз “ просто демонстрират разнообразни степени на едно и също нещо и това „ едно и също нещо “, което се демонстрира като „ топлота “ и „ мраз “, съставлява просто форма, вариация и степен на Вибрацията.

Така „ топлота “ и „ мраз “ са просто „ двата полюса “ на това, което назоваваме „ Топлина “ – и явленията, които спадат към нея, са прояви на Принципа на противоположностите.

Същият Принцип се демонстрира в тази ситуация със „ светлината и мрака “, които са едно и също нещо, а разликата се състои в другите степени сред двата полюса на явлението. Къде свършва „ тъмнината “ и стартира „ светлината “? Каква е разликата сред „ огромно и малко “? Между „ твърдо и меко “? Между „ черно и бяло “? Между „ остро и жалко “? Между „ шумно и безшумно “? Между „ високо и ниско “? Между „ позитивно и негативно “?

Принципът на противоположностите изяснява тези парадокси и нито един различен Принцип не може да го замести. Същият Принцип действа на Ментално равнище.

Нека вземем един коренен и краен образец – този за „ любовта и омразата “, две ментални положения, които, както наподобява, са безусловно разнообразни. И въпреки всичко съществуват степени на Омраза и степени на Любов, както и една междинна точка, при която използваме термини като „ одобрявам “ или „ не одобрявам “, които минават едно в друго толкоз последователно, че от време на време не знаем дали „ харесваме “, „ не харесваме “, или „ нито едно от двете “.

И всички те са просто степени на едно и също нещо, както ще се уверите, в случай че за миг се замислите. И даже освен това – допустимо е вибрациите на Омразата да се трансформират във трептения на Любовта, както в личния разум, по този начин и в мозъците на другите.

Мнозина от вас, които четат тези редове, персонално са преживявали неволния бърз преход от Любов към Омраза, както и противоположното. И вие затова ще разберете опцията да бъде осъществено това като се употребява Волята благодарение на херметичните формули.

„ Добро “ и „ Зло “ са единствено полюси на едно и също нещо и херметиците схващат изкуството на превръщането на Злото в Добро благодарение на приложението на Принципа на противоположностите.

Разбирането на Принципите ще разреши на индивида да промени личната си Противоположност, както и тази на другите хора, в случай че отдели нужното време и старания за преодоляването на изкуството.

ПРИНЦИПЪТ НА РИТЪМА

„ Всичко тече във вътрешността и навън; всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото участва във всяко нещо; ритъмът на залюляването надясно е ритъмът на залюляването наляво; ритъмът се уравновесява. “

Този Принцип въплъщава истината, че във всяко нещо се демонстрира едно отмерено придвижване – напред и обратно, изтичане и вливане, люшкане напред и обратно, махалообразно придвижване, прилив и отлив, най-висока и най-ниска точка на вълната – сред двата полюса, които съществуват в сходство с Принципа на противоположността, разказан доскоро.

Винаги съществува деяние и противопоставяне, придвижване напред и обратно, издигане и втурване. Това се демонстрира в явленията на Света, звездите, космоса, хората, животните, мозъка, силата и материята. Този закон се демонстрира в основаването и унищожаването на световете, във възхода и залеза на народите, в живота на всички неща и най-после в менталните положения на Човека.

Херметиците са разбрали този Принцип, откривайки универсалното му приложение, а също така са разкрили известни средства за превъзмогване на неговите последствия в себе си благодарение на потреблението на подобаващи формули и способи. Те ползват Менталния закон за неутрализацията.

Не могат да анулират действието на Принципа или да провокират преустановяването на действието му, само че са се научили по какъв начин да заобикалят неговите въздействия върху себе си до известна степен, зависеща от Овладяването на Принципа.

Научили са се по какъв начин да го употребяват, вместо да бъдат употребявани от него. Майсторът на Херметизма поляризира самия себе си до степен, в която желае да е неподвижен, и по-късно обезврежда ритмичното люшкане на махалото, което би се стремило да го реалокира в другата диаметралност.

Всички човеци, които са достигнали до несъмнено равнище на притежаване на себе си, го вършат в някаква степен, повече или по-малко неумишлено, само че Майсторът го прави умишлено и посредством потреблението на своята Воля и доближава до степен на равновесие и ментална резистентност, съвсем невероятна за огромна част от хората, които се люшкат напред — обратно като махало.

ПРИНЦИПЪТ НА ПРИЧИНАТА И СЛЕДСТВИЕТО

„ Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина; всяко нещо се случва в сходство със Закона; Случайност не е нищо друго, с изключение на името на Закона, който не е познат; съществуват доста равнища на причиняване, само че нищо не се изплъзва от Закона. “

Този Принцип въплъщава обстоятелството, че съществува Причина за всяко Следствие и Следствие от всяка Причина. Той изяснява, че „ всяко нещо се Случва в сходство със Закона “, че нищо в никакъв случай не се случва „ просто по този начин “, че не съществува такова нещо като Случайност; че въпреки и да съществуват разнообразни равнища на Причина и Следствие, по-горното господства над по-долните равнища и нищо в никакъв случай не може да се изплъзне на Закона.

Херметиците познават изкуството и методите за издигане над елементарното равнище на Причина и Следствие до известна степен и благодарение на ментално издигане до по-високо равнище те се трансформират в Причинители, вместо в Следствия.

Обикновените хора са носени, подчинени на обстоятелствата; волята и желанията на другите са по-силни от тях. Наследственост, подстрекателство и други външни аргументи ги движат като пешки върху шахматната дъска на Живота.

Майсторите обаче, издигайки се до горното равнище, владеят своите настроения, характери, качества и качества, както и заобикалящата ги среда. Те оказват помощ да се играе играта на живота, вместо да бъдат играни и тласкани от непозната воля и от заобикалящата ги среда. Използват Принципа, вместо да бъдат негови принадлежности.

Майсторите се подчиняват на Причиняването на по-висшите равнища, само че оказват помощ да се ръководи на личното им равнище.

ПРИНЦИПЪТ НА РОДА

„ Родът е във всичко; всяко нещо има собствен Мъжки и Женски принцип; Родът се демонстрира на всички равнища. “

Този Принцип е въплъщение на истината, че съществува жанр, демонстриращ се във всичко – Мъжкият и Женски принцип действат непрекъснато. Това е истина освен за Физическото равнище, само че и за Менталното и даже за Духовното равнище.

На Физическо равнище Принципът се демонстрира като пол, на по-високите равнища приема по-висши форми, само че Принципът постоянно си остава същият. Всяко сътворяване – физическо, ментално или духовно – е невероятно без този Принцип.

Разбирането на неговите закони ще хвърли светлина върху доста въпроси, които са смущавали мозъка на хората. Принципът на рода действа даже в направлението на пораждането, възобновяване и сътворяването.

Всяко нещо и всеки субект съдържа двата Елемента или Принципа, или този популярен Принцип, в себе си. Всяко нещо от Мъжки жанр има и Елемент от Женски род; всяко нещо от Женски жанр съдържа и Мъжки принцип.

Ако желаете да разберете философията на Менталното и Духовно Сътворяване, Пораждане и Възстановяване, би трябвало да разберете и да усвоите този Херметичен принцип. Той съдържа решението на доста загадки на живота.

„ КИБАЛИОН – Изследване на херметичната философия на античен Египет и Гърция “

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР