Принц Алуалид Бин Талал Бин Абдулазиз Ал Сауд направи визита

...
Принц Алуалид Бин Талал Бин Абдулазиз Ал Сауд направи визита
Коментари Харесай

Сделка за 9 млрд. долара. Кой ще ги вземе?

Принц Алуалид Бин Талал Бин Абдулазиз Ал Сауд направи аудиенция у нас през 2009 година. Веднага след нея по взаимна самодейност с тогавашния президент Георги Първанов беше основан Българо-саудитски съвет.

Арестът на 4 ноември на принца в Рияд поради корупция унищожи към този момент построената неявна мрежа от контакти и най-накрая отвори вратата на Бойко Борисов за посещаване там. Наред с формалните диалози при визитата му имаше и неофициални, детайлности за които надали в миналото ще стигнат до публиката.

За какво иде тирада?

По време на Мюнхенската конференция за емигрантското цунами в Европа през февруари предходната година саудитският външен министър имаше единствено няколко срещи. Освен обичайните с някои от великите сили организира и една изненадваща - с... македонския външен министър! Такава среща може да значи опит да се подреди Македония на страната на онази коалиция. Тоест, даже Саудитска Арабия дефинира тази наша съседка като гранична зона на бъдещия боен спор, а в София не схващат (или се ослушват) да вдървен това.

Една ремарка - в случай че Македония се дестабилизира, то към нас с изключение на мигрантите от Близкия и Средния изток ще тръгне и вълна от стотици хиляди бягащи македонци. Казано другояче, конфликтът там ще се придвижи и у нас!

Другият вид е на тази саудитско-македонска среща да е разисквана една покупко-продажба! Много рискова за нас точно тъй като македонците са ни съседи. Възможно ли е да са водени договаряния за такава покупко-продажба и с нашата страна? Не различен, а шефът на Ислямската банка за развиване лекар Ахмад бен Мухаммад Али, чийто главен офис е в кралството, разгласи, че отпуска 9 милиарда $ безплатни помощи (за три години) на тези страни:

* които одобряват мигранти (бежанци и трудови);

* които не ги гонят, а се грижат за тях;

* които се съгласяват да ги одобряват на територията си като поданици, а в бъдеще и като жители на съответната страна.

(Самата банка поддържа фондация у нас, наречена "Учебно-образователен фонд на Ислямската банка ", записана още в далечната 2003 година с капитал от 260 000 лв. и ръководена от някогашния основен мюфтия Недим Генджев.)

Част от упоменатите милиарди ще бъдат предопределени за частния бизнес, който целево основава и е основал работни места за мигрантите и ги взема на работа. Дали пък тъкмо поради тези пари преди година и нещо Бойко Борисов не предложи мигрантски хъбове на наша територия? Предложението беше отправено към Ангела Меркел и Евросъюза, само че сякаш адресът беше различен. Действително незабавно след "заявката " държавното управление се отметна от нея, когато разбра, че става дума за хъбове за мигранти, пристигнали към този момент в Европа, а не за тези, които занапред ще идват от Близкия и Средния изток и съпроводени с обилно възнаграждение за пребиваване у нас. Факт е също, че кабинетът в никакъв случай не просондира след това предложение опцията за договорка с Европейски Съюз за мигрантски лагери у нас. Но е реалност и че от този момент и до момента не взе никакви съществени ограничения за сигурността на държавната ни граница.

Да вземем и спогодбата със Саудитска Арабия за отбягване на двойното данъчно облагане, която е планувала редица екстри за хората с двойно гражданство. Всъщност възможни договаряния по настаняването на мигранти в България засягат и друга проблематика – тази за областите, в които ще си сътрудничим. Въпреки всички приказки по време и след визитата на формалната ни делегация в Рияд в последните дни на ноември за бъдещото наливане на петролни долари в нашия петзвезден туризъм, в превоза, в известията, в всякакви сектори на националното ни стопанство беше подписано едно-единствено съглашение. То е за съдействие в региона на земеделието, отглеждането на животни и рибарството. Земеделският министър Румен Порожанов подписа и няколко протокола с сътрудника си от Саудитска Арабия - за осъществяване на взаимни планове, както и за замяна на законодателства и политики, регламентиращи селскостопанския бранш. Не значи ли това, че ще развиваме българско-саудитската дружба единствено в тези браншове, в които евентуалните мигранти от оня район имат някаква вероятност за реализация поради неприятното им обучение и слабата им подготовка?

Индиректно защо в реалност се е преговаряло в Рияд, подсказва и още едно събитие. Посещението на премиера Бойко Борисов беше оповестено като огромно достижение поради уговорките за бъдещи саудитски вложения у нас. Да, само че ние нямаме "Спогодба за взаимна отбрана на вложенията " със Саудитска Арабия, каквато имаме с близо 100 страни по света. Не е и обсъждана такава конвенция! Не се и приготвя! А без подобен документ освен близкоизточен шейх, само че и западен мултимилионер не би вложил и цент в България. И може би по тази причина за саудитски вложения публично се водят скромните 17 милиона $?

Покрай бъдещата миграция в нашата страна на саудитски капитал под съпровода на мигранти се открои още нещо, на което изобщо не беше дадена гласност. Кралството даде обещание да поеме финансирането на нашето мюфтийство, което, по взаимния протокол сред София и Анкара, ползваше до наскоро средства от Дирекцията по религиозните въпроси (ДИАНЕТ) на турското държавно управление. От лятото насам обаче този паричен поток е спрян. И в този момент ще бъде заместен със саудитски пари, които с изключение на за мюфтийството ще обезпечат и издръжката на българските имами. А и на няколкото десетки саудитски, които ще дойдат и ще се открият в България първоначално, каквато беше практиката и с турските имами.

Джихадистите джеймсбондовци

На 28 ноември подсъдимият Ахмед Муса беше освободен от ареста под гаранция от 7000 лв.. Същият този Муса беше арестуван на 25 ноември 2014-а поради пропагандиране на концепциите на Ислямска страна и нейната религиозна война. А стартирането на независимост пристигна не поради дългия му престой без присъда в килията (три години) и не поради преосмисляне от правораздаването на мярката "задържане " по отношение на него. Само наивници не биха създали връзката сред този човечен акт на Темида и почналото същия ден публично посещаване на Бойко Борисов в Саудитска Арабия. Защото Муса е съден като представител у нас на крайната религиозна и разпалваща религиозна ненавист саудитска фондация "Ал Уакф ал Ислями ".

Самата фондация "Ал Уакф " е записана в България през интервала 1993-1994-а. Сред учредителите й е Абдулах ал Хусейни, брат на Хамад ал Хусейни, който е визиран като човек от "златната верига " на саудитски милиардери - предприемачи, питаещи благосклонности към "Ал Кайда ". През лятото на 1994-та Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет отхвърли нейната пререгистрация, а няколко години по-късно представителят й Абдулрахим Таха беше изпъден от страната.

През 2002-ра нова фондация - "Ал Уакф ", се откри у нас, без да се прави никаква препоръка към ислямския й темперамент или религиозни действия. Беше подходено задоволително внимателно и деликатно, с цел да бъде регистрацията годна. Управителят на тази нова конструкция тогава е 41-годишен, споделя се Муафак ал Асаад и е съсобственик в българската компания "Траст къмпани " със упоменатия Абдулрахмин Таха, някогашния представител на предходната "Ал Уакф ". Завършил е електроинженерство във Варна през 1989-а.

Саудитската фондация беше подложена на критика в редица страни, откакто се оказа, че офисите й в Холандия са работили като центрове на свещената война - джихада, и в тях даже са се обучавали двама (шестима по други данни) от бойците на "Ал Кайда ", разрушили самолетите в Световния търговски център в Ню Йорк. Но в България съществуват няколко доста основни разлики по отношение на профила на организацията по света. Първата разлика се показва в изявите й като великодушния покровител, дарил финансови средства. За разлика от 1993-1994-та, този път не се виждат имена, свързани с милиардерите от "нефтения парадайс ", нито пък хора, близки до членовете на кралската фамилия. Откритите "джихадисти " от оня хайлайф бяха отстранени още преди време от властта, а по-прикритите новият саудитски крал наскоро ги изгони от ръководството на кралството и даже арестува, макар че част от тях са му родственици.

Основният спонсор на фондацията у нас е "шейх " Абдуллах Абдул Азис Сорея. Той също е регистриран като пребиваващ в България - в "Курортен комплекс Павел баня ". Според източници от полицията роден е в Саудитска Арабия, има фабрика за килими и отсяда в българския лековит курорт най-често за по два месеца. Арабският "благородник " - към този момент над 90 години, поразително наподобява по биография и "подвизи " на странните персони от детективските романи.

Втората разлика е в родния фундаменталистки необут. Муафак ал Асаад е сириец. Съпругата му е от Сърница, където той е записал още една компания - Едноличен търговец "Сафа-Муафак Аласаад ". Отдавнашен бежанец е - от времената на комунизма. В тези години се е подготвяло негово изгонване, само че някаква незнайна мощ се е намесила и го е оставила на наша територия.

Днес Муафак също е встрани от прожекторите на публичното внимание. Защо ли? Конституиран е единствено като очевидец в процеса за проповядване на коренен ислям, воден в Пазарджик, което е повече от необичайно, тъй като делото се основава на откритите в неговия компютър данни за финансирането от чужбина, на описи с имена и суми против тях. Сириецът е създателят на скандалното религиозно учебно заведение в с. Сърница, той е индивидът, който урежда ученето в религиозни университети в чужбина. Той е и донорът за градежа на нови джамии и за курсове по Коран. Дори част от фундаменталистката литература, която е главно доказателство против духовниците, е конфискувана от неговата библиотека. Пазарджишкият областен съд го разпита на 29 октомври 2012-а точно в качеството му на очевидец. Оказа се, че българо-сириецът е участвал на срещата в Саудитска Арабия през 2005-а и на срещите в Истанбул през 2008 и 2009 година, когато се взема решението за основаване на клон на организацията "Ал Уакф Ал Ислями " за България и се приема програмата й. На тях са участвали и посочените от прокуратурата Саид Мутлу, Али Ходжа и Ахмед Абдурахман.

Според българо-сириеца фондацията не е работила след регистрацията й, тъй като имала единствено 200 лева по сметката си! Но в доказателствата на прокуратурата се сочат 600 000 евро, импортирани незаконно и кеш.

Третата разлика на организацията у нас спрямо профила й по света е в самото отношение на нашата страна към нея. Макар де юре тя да не разрешава сходна активност, де факто изобщо не й пречи. По неоспорим метод е открито, че големи средства са пренасяни в България, че редица джамии са издигнати с пари от този източник, и никой в никакъв случай не е обръщал внимание на това. Сумите са конкретизирани на 600 000 евро, само че е ясно, че става дума за милиони! Защото близо 1000 джамии (България с общо 1471 джамии е преди всичко в Европейски Съюз на глава от популацията и на трето по безспорен брой) не се строят със стотици хиляди в кеш, а със стотици и стотици милиони. Това финансиране е най-голямата саудитска, въпреки и необявена, инвестиция у нас.

Защо не съдят Муафак, който беше основният уредник на мрежата на "Ал Уакф " в България, а съдят нас? Защо се занимават с нас? Чудя се дали не му е опрян ножът до кокала, с цел да свидетелства против нас? Много е необичайно това негово прекачване в България през предходната година..., запита преди време Хайри Шерифов, ходжа на Рудозем, който беше измежду упрекнатите по един от процесите.

Прав е. Случилото се тогава е мистерия

Според формалната версия началото на протестите в Сирия е заварило Муафак в родината му. "Дори бях очевидец на грубо кръвопролитие в Сирия, което безусловно ме потресе. Представете си картината - до момента в който ние стачкуваме по напълно естествен метод, кротичък и спокоен, армията стартира да стреля безсистемно към народа. Тогава починаха 12 души, измежду които имаше дами и деца, доста други бяха ранени ", споделя той пред уеб страницата News35. Арестуван е от тайните служби на Башар Асад. Онова, което се случва от оня миг нататък, е тайнственост, загадка. С дискретното подпомагане на външното ни министерство и българските служби е освободен и изместен в България. Надали сирийският деспот би пуснал просто по този начин който и да било от занданите си по гледище на София.

Българо-сириецът - съвсем саудитец, както го показаха, се оказа персонаж, заслужен да надмине и самия Джеймс Бонд. Нашето държавно управление се грижи за него и го пази с всички сили, сирийското му основава легенда като герой против тамошния режим, твърдите салафити от Рияд наливат и наливат милиони при него за въздействие в България, подчинените му у нас радикални ислямисти го броят за изменник...

Не е инцидентно, че в залата на Окръжния съд в Пазарджик участват представители на американското и израелското посолство. Не е инцидентно и че се прави опит за засекретяване на процеса. Делото против екстремистката формация, налагала коренен ислям в България, стартира навръх 18 септември 2012-а. Тръгна изненадващо - цели две години и нещо след първите обиски, провокирани от външни условия. Определената за началото му дата 18 септември - инцидентно или не, съответства с датата на атентата на летището в Сарафово, въпреки и два месеца по-късно. По всичко наподобява, че съзнателно е потърсена символиката. Този акт трябваше да показва, че в България се пипа с твърда ръка против тероризма и че властта не е прозяпала съзнателно и, не дай си, Боже, оказала скрита логистична поддръжка за драмата, разиграла се на бургаското летище.

Григор Лилов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР