Приложението Skype стана последното, което въведе възможността за криптирани разговори.

...
Приложението Skype стана последното, което въведе възможността за криптирани разговори.
Коментари Харесай

Skype въвежда опция за водене на криптирани разговори и чатове



Приложението Skype стана последното, което вкара опцията за криптирани диалози. Microsoft употребява протокола Signal на Whisper Systems в тестовата версия, която е предопределена за потребителите с мобилни или десктоп устройства.

Опцията, известна като Private Conversations, е налична за OS, Android, Linux, Mac в бета формат. От Microsoft прецизираха, че откакто тестовата фаза завърши, компанията ще интегрира опцията в UWP версията на Skype, която е част от Windows 10.

Прочетете още: Основни стъпки за цялостна онлайн анонимност

Private Conversations разрешава да се водят криптирани аудио диалози по Skype сред двама души, а също по този начин да се изпращат текстови известия или файлове като фотоси, аудио или видео клипове. Всъщност потребителите могат да организират скришен диалог сред две устройства, защото в името на сигурността получаваните и изпращаните известия и файлове са обвързани към съответното устройство в избран миг.

Приложението Signal на Whisper в началото е планувано да бъде едно от по-надеждните такива за персонална връзка сред две устройства. То в действителност покрива и всички критерии на американската фондация Electronic Frontier Foundation

От фондацията обаче акцентират, че Skype има пропуски по няколко точки. Новата алтернатива не подсигурява сигурността на предишните диалози при кражба на криптографските ключове и не дава кода за външна инспекция. Все още не е ясно какво от това ще се промени с ъпдейтването на бета версията.

Потребителите могат да тестват версията като изберат New Private Conversation от Compose menu на приложението или от профила на получателя. До диалога ще има икона lock. След като получателят одобри поканата всички диалози и известия в този раговор ще бъдат криптирани напълно, до момента в който той не избере да го спре.

Какво значи това? Ако в действителност сте обезпокоени за сигурността на диалозите си, то евентуално е най-добре да се придържате към към този момент откритите приложения като Signal, до момента в който бета версията на Skype не получи утвърждение от фондацията Electronic Frontier Foundation или от други организации. Все отново приложението е стъпка в вярната посока.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР