Приключи сезонната консервация на мозайките на емблематичния паметник Бузлуджа. Работата

...
Приключи сезонната консервация на мозайките на емблематичния паметник Бузлуджа. Работата
Коментари Харесай

Зазимиха мозайките на Бузлуджа, сградата може да се отвори за посетители напролет

Приключи сезонната консервация на мозайките на емблематичния монумент Бузлуджа.
„ Работата на терен беше доста сложна, тъй като вятърът е мощен, времето не ни помагаше – беше студено и мъчно да се работи. Започнахме през септември, последните два месеца сме на терен и успяхме “, описа пред БНР арх. Дора Иванова от фондация „ Проект Бузлуджа ”.



Зимата е пагубна за мозайките , посочи тя.

„ Те безусловно се разпадат и се унищожават. Губим окончателно едно извънредно произведение на изкуството. Това са 1000 квадратни метра мозайка – едно от най-големите творби, мозаечни, в Европа, на най-хубавите български създатели. Изключителна е материята, извънредно – изкуството и за нас беше значимо и е значимо да го пазим за идващите генерации. “



След подхванатите през предходната година деяние за мозайките от вътрешния мозаечен кръг към този момент е построен предпазен заслон , разясни арх. Иванова в предаването „ Преди всички “.

„ Вече няма никакви разрухи във вътрешния мозаечен кръг. Ако всяка предна зима вземаше големи квадратни метри мозайка и те се разпадаха, то през последната зима нямаше нищо изгубено. Беше по този начин, както сме го оставили. Сега организирахме същия тип ограничения за външния мозаечен кръг и имаме вяра, че той към този момент е непокътнат и съхранен. “



Следват действия по опазването на цялата постройка и превръщането й във функционален монумент на културата, който да се посещава от туристи. Доброволци от страната и чужбина подкрепят възобновяване на паметника.

Има построена система за мониторинг с камери и датчици, с които се мерят вятърът, влажността, температурата . Прави се и регулярен мониторинг на самото място.



От 14 пана върху външния мозаечен кръг 10 са осиновени , а другите четири са били покрити с помощта на извършен през лятото фестивал.

„ Първият осиновил мозайка беше самият създател на паметника арх. Георги Стоилов, който даде образец за началото на акцията “, акцентира Дора Иванова.

„ Много хора от чужбина виждат в това превъзмогване на разрухата и гледане в бъдещето “, разяснява тя.



Има техническа опция още идната пролет паметникът да бъде отворен за гости , увери арх. Дора Иванова.

„ Паметникът се посещава последната година от 50 хиляди души. Това е много висока цифра за българския туризъм, а всички тези хора желаят да влязат и да заплатят входна такса. Това е метод, по който ще могат да се финансират и последващи действия за запазване. “



За покрива на постройката обаче ще бъдат нужни няколко милиона лв., които не са налични все още.

„ Там ще би трябвало поддръжка от страната, от институциите, ще би трябвало огромен план, който да се развие, да се възнамерява и реализира “, уточни Иванова. 

Това съгласно архитекта е осъществима цел, тъй като структурата е в положително положение, а след ремонта паметникът ще може да се самоиздържа , като носи доходи.
 Разработва се повсеместен проект за запазване и ръководство на постройката, добави Иванова.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 

Снимки: БГНЕС, БНР - Радио Варна
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР