Приключи по-голямата част от три годишните реставрационни и укрепителни работи

...
Приключи по-голямата част от три годишните реставрационни и укрепителни работи
Коментари Харесай

Реставрираха Капалъ чарши. Ще издържи ли на трус?

Приключи по-голямата част от три годишните реставрационни и укрепителни работи против заплаха от трусове в най-стария исторически затрупан пазар в света, Капалъ чаршия в Истанбул. 

Текущата реституция на Капалъ чаршия стана с координацията на кабинета на губернатора на Истанбул и община Фатих.
-->
В 562-годишната историческа постройка, където има повече от 4 хиляди дюкяни, бяха осъществени обновителни работи по инфраструктурата, съоръжения, канализации и подпорни стени, написа " Марица ". 

Специалисти, които са създали паралелна реституция в историческата чаршия, обявиха, че 95 % от работата по гравюрите на таваните от 27 хиляди квадратни метра и някои стенни стенописи от 19 век са завършили.

Извършени са и укрепителни работи в комплекса против вероятно земетресение в Истанбул. В този подтекст се разбра, че циментовите детайли от предходните реставрационни процеси, покриващи истинската конструкция на стените, са били почистени и запълнени със специфични нови устойчиви материали, изключително в избрани точки на структурата с пукнатини.

 DHA

Беше обявено, че носещите колони сред арките и стените на Капалъ чаршия са възобновени с алуминиеви детайли, като останалите стоманени елементи са почистени от наслойка и ремонтирани. 

Ще издържи ли обаче постройката на земетресение?

„ Не можем да кажем, че Капалъ чарши е 100% устойчива на трусове “,  призна основният проектант Ихсан Саръ, член на Научния съвет на Програмата за възобновяване на един от основните туристически обекти на Истанбул.

Архитект Ихсан Саръ даде информация за реставрационните и укрепващите работи.

„ Имаше съществени проблеми на някои места във връзка с сигурността на постройките при вероятно земетресение. Извършихме някои механически намеси. Капалъ чаршъ е съществено разрушена при последното земетресение от 1894 година След това комплексът, който е имал над 50 хана, се свива и в този момент Капалъ чаршия има приблизително 18-20 хана.

През 80-те години съвсем 27 хиляди квадратни метра тавани в комплекса са боядисани и са направени нови орнаменти. Сега всички те са възобновени в първичния си тип, в сходство с документите от архивите, с която разполагаме. 

 DHA

Чаршията е реконструирана, като се използват снимки от 19 век. Над 17 хиляди квадратни метра бяха актуализирани и съживени, като тук-там се наложи замяна на някои каменни детайли. За задачата използвахме истински камъни, извлечени от квартал Мут в средиземноморския южен турски регион Мерсин.  В момента над 95 % от реставрационните работи са приключени.

„ Устойчивостта против земетресение е доста настояща тематика в този момент. За да създадем постройката устойчива на трусове, работата ни продължава по три улици “, сподели още Саръ. 

„ Разбира се, Капалъ чаршия резервира своята историческа еднаквост. Стремим се да създадем тези монументи колкото е допустимо по-устойчиви на земетресенията. Това е доста комплициран развой. Ще бъде позволен евентуално във времето “, добави още архитектът.

 DHA

Предполага се, че земетресението в Истанбул няма да е тъкмо в този регион на Истанбул, а на към 20-30 км. южно от него, в Мраморно море. " Това може да е късмет за нас. Надяваме се, че чаршията ще посрещне и ще издържи вероятно земетресение в Истанбул в сходство с информацията, която имаме ", сподели още Саръ.

 DHA

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР