Приключи един от най-вълнуващите доброволчески проекти, в който всеки можеше

...
Приключи един от най-вълнуващите доброволчески проекти, в който всеки можеше
Коментари Харесай

Приключи цялостното картографиране на астероида Бену от хиляди доброволци

Приключи един от най-вълнуващите доброволчески планове, в който всеки можеше да взе участие и да работи за задачата на НАСА “Озирис-Рекс ”! Днес приключи и изпращането на документите към участниците, като те са раздадени на всеки, който е картографирал сполучливо най-малко едно изображение.

Напомням на читателите, че автоматизираната междупланетна станция “Озирис-Рекс ” бе изстреляна през септември 2016-та година и с това бе положено началото на най-амбициозната възвръщаема задача от епохата на лунните експедиции “Аполо ” през 70-те. Ако всичко мине наред, “Озирис-Рекс ” би трябвало да се спусне на повърхността на метеорита Бену и да вземе от него до 2 кг проби. Автоматичната станция дойде в покрайнините на Бену в края на 2018-та, само че когато първите фотоси дойдоха, учените бяха шокирани да открият, че повърхността на метеорита е прекомерно скалиста и мъчно може да се подбере безвредно място за втурване и събиране на проби.

Затова през месец май НАСА оповести, че ще си партнира с CosmoQuest – стратегия на Планетарния теоретичен институт, която поддържа цивилен научни начинания. Доброволците, които се записаха в програмата, изпълняваха същите задания както планетарните учени от екипа на “Озирис-Рекс ” – да мерят огромните скали на Бену и да картографират камъните и кратерите. Хиляди души се записаха да вземат участие, включително и българи. Лично аз съм съумял да обработя и картографирам над 250 фотоси. А вие? Покажете Вашите документи във Facebook страницата на КОСМОС БГ! 

Очаква се спускането на “Озирис-Рекс ” към повърхността на Бену да е реалност през 2020-та година. Завръщането на капсулата на Земята със събраните проби е планувано за септември 2023-та година. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР