Приемайте се, без да се оплаквате Да се обичате, означава

...
Приемайте се, без да се оплаквате Да се обичате, означава
Коментари Харесай

Оплакването е спасение за онези, които нямат увереност в себе си ♥ Уейн ДАЙЪР

Приемайте се, без да се оплаквате

Да се обичате, значи да се приемате като заслужен човек, защото вие сте избрали да бъде по този начин. Приемане на себе си значи и неявяване на недоволство. Пълно­ценно функциониращите хора в никакъв случай не се оплакват, по­точно не се оплакват, че камъните са твърди, че небето е облачно или че ледът е леден. Приемането значи да не се оплакваш, а щастието – да не се оплакваш от нещата, които не могат да се трансформират. Оплакването е избавление за тези, които нямат убеденост в себе си. Ка­то споделяте с другите какво не харесвате у себе си, не­доволството ви остава, защото хората не могат да на­правят нищо друго, с изключение на да оспорят думите ви, само че следователно вие няма да им повярвате. Както оплаква­нето пред другите не води до нищо, по този начин неефикасно е и да допускате другите да ви потискат със личния си товар от самоокайване и тъга. На това неефикасно и неприятно държание може да бъде комплициран край с про­стия въпрос: „ Защо ми разказваш всичко това? “ или „ Мога ли с нещо да ти оказа помощ в тази ситуация? “ Ако същите въпроси зададете на самия себе си, ще осъзнаете, че да се оплаквате, е същинска нелепост. Пропиляно време, кое­то бихте могли да употребявате, с цел да овладеете някои средства да обичате себе си, като безсловесно самовъзхваляване, или с цел да помогнете на различен да се самоосъществи.

В два случая недоволството се приема най-зле от окол­ните: 1)Когато казвате някому, че сте изтощен. 2) Когато казвате някому, че не се чувствате добре. Ако сте умо­рен, можете да постъпите по няколко вероятни метода, само че да се оплаквате даже единствено на един човек, въпреки и обичан от вас, значи да го обиждате. А и умората ви не ще намалее. Същото се отнася и до недоволството „ не се усещам добре “.

Тук не става въпрос да не споделяте с другите по какъв начин се чувствате, когато те могат по някакъв метод да ви оказват помощ. Въпросът е да не се оплаквате на хора, които не могат да създадат нищо друго, с изключение на да изслушат вайкането ви. Освен това, в случай че фактически полагате старания, с цел да нарасне самоуважението ви, и в случай че изпитва­те някаква болежка или стеснение, ще предпочетете самичък да се справите, вместо да се облягате на някого и да споделяте товара си с него.

Да се оплаквате от себе си, е безполезна активност, която ви пречи да живеете дейно. Оплакването на­сърчава самосъжалението и разсейва напъните ви да да­вате и получавате любов. Освен това стеснява възмож­ностите ви за по-успешни любовни връзки и за по-ак­тивно обществено другарство. Като се оплаквате, може да получите известно внимание, само че то ще е такова, че ще хвърли  сянка върху щастието ви.

Способността да се приемате, без да се оплаквате, е обвързвана с познаване на процесите на самоуважението и недоволството, които взаимно се изключват. Ако истин­ски обичате себе си, недоволството ви пред хора, които с нищо не могат да ви оказват помощ, става безусловно неос­нователно. Ако забележите у себе си (и у другите) неща, които не харесвате, вместо да се оплаквате от тях, мо­жете да вземете енергични ограничения и да ги коригирате.

Следващия път, когато се съберете с четири или по­вече фамилии, можете да изпробвате това просто упра­жнение. Отбелязвайте си каква част от диалога се по­свещава на недоволства – от себе си, от другите, от съ­бития, от цените, от времето и по този начин нататък. След като свърши празненството и гостите се разотидат, се запи­тайте: „ Колко от всички недоволства довечера доведо­ха до нещо? “, „ Грижа ли го е някой за всичко, за което се вайкахме довечера? “ И когато още веднъж решите да се оплачете, спомнете си за тази безполезна вечер.

От: „ Вашите слаби места “, Уейн Дайър, изд. „ Кибеа “, 2011 година
Снимка: goodreads.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР