Приемът на кандидат-студенти в Русенския университет за академичната 2023/2024 година

...
Приемът на кандидат-студенти в Русенския университет за академичната 2023/2024 година
Коментари Харесай

Започват кандидатстудентските изпити в Русенския университет

Приемът на кандидат-студенти в Русенския университет за академичната 2023/2024 година е в 50 специалности от 23 професионални посоки в 7 области на висшето обучение. Кандидатстудентските изпити за банкет се организират в две сесии – предварителна и постоянна по според приложения график.

Предварителната сесия ще се организира в осем съботни дни – на 28 януари, 11 и 25 февруари, 11 и 25 март, 8 и 22 април и 13 май с начало от 9 часа, а постоянната е в два дни на 1 и 2 юли (събота и неделя) 2023 година от 9 и 13 часа.

Кандидатите могат да подадат поръчки за присъединяване в изпити на място в бранш „ Прием на нови студенти “ - корпус 1, етаж 2, стая 1.322.3 или онлайн на адрес https://online.uni-ruse.bg/ (с достъп и през страницата на университета www.uni-ruse.bg) до 2 дни преди избраната дата. Изпитите ще се организират в Русе, Силистра, Разград и Видин.

При явяване на изпити претендентите заплащат такса в размер на 60 лева за един изпит и по 40 лева за всеки идващ.

Във връзка с разпространяването на грипните болести Русенският университет оповестява, че първата опция за полагане на конкурсен изпит за банкет от 9 часа на 28 януари (събота) ще се организира онлайн в изискванията на признатата през април 2020 година процедура за онлайн кандидатстудентски изпити. Всички декларирали предпочитание за явяване на тази дата, ще бъдат осведомени ден преди изпита (на 26 януари) за адреса на виртуалната изпитна зала.

Напомняме, че въведената от Русенския университет технология за онлайн осъществяване на кандидатстудентски изпити е основана на истинска платформа за генериране на многовариантни проби от затворен вид в действително време при заложена дълготрайност и автоматизирана инспекция. За обезпечаване на видео и аудио наблюдаване на изпита програмата е интегрирана със системата за конферентни връзки BigBlueButton.

Изпитите са под формата на тест с обща и специфична част. Общата част съдържа 10 въпроса по български език и езикова просвета, а специфичната част обгръща 20 въпроса в области по желание: Български език, История на България, Общотехническа подготовка, Математика, Информатика и осведомителни технологии, Икономическа география на България, Биология и Химия.

Оценки от положени след 2008 година ДЗИ, се признават кандидатстудентски изпити и могат да се употребяват при кандидатстване в съвсем всички специалности. Абитуриентите завършващите през тази година могат да се възползват от опцията за опазване на място в мечтана компетентност, посредством прелиминарен конвенционален банкет на база оценки от ДЗИ положени през актуалната година, на online.uni-ruse.bg/ единствено с няколко кликвания и избор на мечтаната компетентност от падащо меню. Ако претендентът се яви и на конкурсен изпит, при образуването на спортния му бал се зачита по-високата оценка.

Кандидатстудентските изпити по История на България за компетентност Право, и по Биология за специалностите Акушерка, Медицинска сестра и Лекарски помощник са наложителни. Оценките от държавни зрелостни изпити не могат да заместват тези изпитни оценки.

Разкрита е нова компетентност в приема за образователната 2023/2024 година - Европейско и интернационално съдействие в професионално направление 3.3. Политически науки. Тя е интердисциплинарна бакалавърска стратегия, посредством която студентите получават професионална подготовка Експерт по Европейски стратегии и интернационална активност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР