Приеха законопроект за промени в Закона за подпомагане на земеделците.

...
Приеха законопроект за промени в Закона за подпомагане на земеделците.
Коментари Харесай

Приеха законопроект за промени в Закона за подпомагане на земеделците

Приеха законопроект за промени в Закона за подкрепяне на земеделците. Комисията по земеделието, храните и горите одобри общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за подкрепяне на земеделските производители , импортиран от народния представител Десислава Танева и група народни представители на 28 октомври 2022 година

Председателят на комисията Росен Костурков изясни, че това е общ законопроект и машинален общ брой от два законопроекта за промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, които са били признати на първо четене през вчерашния ден. По думите му гласуването на общия законопроект е фиктивен акт и през днешния ден не бе разискван всъщност. До второ четене обаче може да бъдат направени промени, които ще бъдат разисквани в допълнение.

В претекстовете на законопроекта е посочено, че Европейската комисия (ЕК) показа през 2018 година законодателни оферти в Обща селскостопанска политика (ОСП). Предвидено е, че страните членки на Европейския съюз (ЕС) са длъжни да извършват стратегическите проекти по ОСП, утвърдени от Европейска комисия. За осъществяване на тези условия България би трябвало да сътвори национално законодателство, което да уреди изискванията и реда за използване на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони на България за програмен интервал 2023 – 2027 година

Прилагането на Стратегическия проект на страната би трябвало да стартира на 1 януари 2023 година За да може България да получи финансов запас, очакван по проекта и земеделските производители да се възползват от подпомагането, до тази дата би трябвало да влезе в действие националното законодателство за използване на проекта. Това постанова незабавно приемане на пакет от нормативни актове. За да се предотврати неусвояване на 1 581 175 591 лв., е неотложно преди 2023 година да е влезнала в действие национална нормативна уредба за директните заплащания и секторните интервенции.

В този законопроект се дефинира компетентността на министъра на земеделието за използване на Регламент (ЕС) 2021/241 за използването на Стратегическия проект за земеделието и развиването на селските региони, както и Регламент (ЕС) 2021/2116 на Европейския парламент и Съвета. В този законопроект се дефинира компетентността на министъра и за използването на Регламент (ЕС) 2021/231 в частта за селското стопанство в признатия Национален проект по Механизма за възобновяване и резистентност.

В Тексас строят къщи на 3D принтер

 

Приеха законопроект за промени в Закона за подкрепяне на земеделците

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР