Причинно-следствените илюзии се появяват, когато хората погрешно интерпретират случайни модели

...
Причинно-следствените илюзии се появяват, когато хората погрешно интерпретират случайни модели
Коментари Харесай

Илюзията за причинно-следствена връзка

Причинно-следствените илюзии се появяват, когато хората неправилно интерпретират инцидентни модели като доказателство за причинно-следствена връзка. Ново проучване, оповестено в British Journal of Psychology, дава доказателства, че тази заблуда за причинно-следствени връзки е обвързвана с вярата в псевдонауката.

„ Мисля, че е увлекателно по какъв начин хората могат да повярват във обстоятелства, които не са потвърдени, и по какъв начин страхът от незнайното ни кара да си представяме малко евентуални сюжети, с цел да го разбираем, както в тази ситуация на паранормалните феномени “, споделя създателят на изследването Марта Торес, докторант и доцент в Университета в Барселона. „ Някои хора даже се съпротивляват да се откажат от тях, когато им се показват доказателства за противоположното, както е при някои псевдонауки. Знанието за това събитие ми се коства решаващо ".

В изследването 225 студенти по логика на психиката са помолени да преценяват успеваемостта на измислена билка от Амазонка при лекуване на главоболие. Показани са им серия от 48 медицински документи, описващи пациенти, страдащи от главоболие, които или са получавали или не са получавали билката. Казано им е, че главоболието е изчезнало при 27 пациенти, които са погълнали билката, и 9 пациенти, които не са погълнали билката. Главоболието продължава при 9 пациенти, които са погълнали билката, и при 3, които не са.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР